Adakah kalsium berlebihan punca batu karang

Di dalam salur darah kita, selain kolesterol, yang boleh melekat di dinding salur darah ni ada banyak lagi benda termasuk kalsium.

Bila kalsium termendap, ia dinamakan calcification. Kesan calcification ni, ia mengeraskan bahagian yg dia termendap tu. Banyak tempat ia boleh termendap selain salur darah seperti otak, breast, sendi & buah pinggang. Itu yg jadi batu karang.


Adakah benda ni terjadi sebab kalsium berlebihan?
TIDAK.

Mengikut kajian dari Universiti Harvard, pengambilan kalsium tiada kaitan dengan batu karang & apa2 saja penyakit dr calcification ni. Makan kalsium ke tak makan ke, sama je risikonya. 

Punca utama yg dikenalpasti adalah kecederaan dalaman, jangkitan, genetik, masalah auto-imune, & pernah jalani pembedahan.

Jadi jgn takut nak makan kalsium takut kena batu karang.. Tidak relevent.

Adakah ia kalsium termendap @ calcification boleh dirawat? 

Menurut  International Journal of Molecular Sciences, mereka ada buat test utk mengkaji penyebab calcification... Kalsium bukan penyebab. Tapi....

- pengawet makanan
- makanan diproses
- lemak trans
- gula

Cuba kurang atau jangan makan benda2 di atas kalau boleh.

Utk suplemen, dalam report yg sama mencadangkan:

- Omega

InsyaAllah jika elak 4 jenis makanan punca kalsium termendap dan amalkan vivix dan omega, bukan saja bantu elakkan risiko calcification terapi banyak lagi penyakit lebih bahaya yang lain.

ida ahmad

About ida ahmad

Ibu kepada 3 anak ini adalah 'working from home mom' dan blogger yg sudah lama menggunakan blog sebagai medium utk berbisnes sejak 2007. Beliau positif utk memberi yg terbaik buat keluarga, masyarakat dan agama sebagai saham akhirat.