Kenali ruam - ruam pada bayi yang baru dilahirkan

Bayi yang baru dilahirkan mudah mendapat ruam yang boleh berpunca dari pelbagai sebab. Mujur, kebanyakan ruam adalah tidak berbahaya pada bayi dan akan pulih dengan sendirinya.

Ruam-ruam yang sering didapati pada bayi baru lahir termasuklah..

Pink pimples / jerawat
Jerawat kecil neonatal ini selalunya disebabkan oleh bayi yang terdedah pada maternal hormon semasa dalam rahim. Tiada rawatan diperlukan. InsyaAllah ia akan hilang dalam tempoh beberapa minggu atau bulan usia bayi.

Erythema toxicum
Erythema toxicum adalah satu lagi ruam bayi yang baru lahir yang sama juga dikenali sebagai baby acne. Ia kelihatan seperti blotches merah /  bintik-bintik merah  dan mungkin mempunyai titik kecil berwarna putih atau kuning di tengah. Puncanya tidak diketahui dan akan pulih tanpa rawatan selepas beberapa hari atau beberapa minggu.

ruam bayi baru lahir, jerawat bayi

Kering, kulit mengelupas 
Hampir semua bayi yang normal boleh menalaminya tetapi amat ketara dalam bayi yang dilahirkan lewat sedikit. Namun kulit masih lagi normal, lembut, dan lembap. Petua orang melayu menggalakkan ibu yang mengandung untuk minum air kelapa untuk mendapatkan kulit bayi yang cantik.

Milia 
Bintik-bintik putih di hidung dan muka (milia) adalah disebabkan oleh kelenjar minyak tersumbat. Apabila kelenjar minyak bayi membesarkan dan membuka dalam beberapa hari atau beberapa minggu, bintik-bintik putih hilang.

ruam bayi: Milia


Salmon Patch
Patch Salmon selalu ada di belakang leher atau antara mata adalah kumpulan salur darah (mungkin disebabkan oleh hormon ibu) yang akan  pudar sendiri selepas beberapa minggu atau bulan. Namun, kadang-kadang, Patch Salmon akan kekal.

ruam bayi: Salmon Patch
Add caption
Jaundis
Jaundis adalah warna kuning pada kulit dan mata bayi. Ia adalah disebabkan oleh lebihan bilirubin @ hasil penguraian sel-sel darah merah. Jika tahap bilirubin tinggi, rawatan fototerapi iaitu pancaran lampu  biru atau putih pada kulit bayi untuk menurunkan tahap bilirubin akan dijalankan. Ini kerana bilirubin berlebihan kadang-kadang boleh menyebabkan bahaya kesihatan. Namun kalau bacaan kuning tidak tinggi atau warna kuning adalah tidak ketara, ibu bapa boleh menjemur bayi di subuh hari. Petua Melayu menganjurkan ibu yang berpantang minum susu kambing supaya khasiat dapat disalurkan pada bayi melalui susu ibu untuk mencepatkan pemulihan jaundis. Namun, ada juga yang mengamalkan susu kambing semasa mengandung dan bayi yang lahir tidak terkena kuning. Jadi, bolehlah cuba. Saya pun ada juga minum susu kambing semasa mengandungkan Nuh Iman walaupun tidak konsisten dan Alhamdulillah Nuh Iman tak kena kuning.

ruam bayi:Mongolia Spots

Mongolia Spots 
Mongolia Spots ni kadang-kadang terjadi pada mana-mana bahagian tubuh bayi berkulit gelap. Tompokan ini rata, berwarna kelabu biru, hampir kelihatan seperti lebam dan boleh jadi kecil atau besar. Mongolia Spots adalah disebabkan oleh beberapa pigmen yang tidak berjaya sampai ke lapisan atas kulit apabila kulit bayi sedang terbentuk. Namun ia tidak berbahaya dan biasanya hilang di usia persekolahan.

Kisah kulit dan ruam bayi Nuh Iman

Nuh Iman pun lahir dengan ada baby acne juga.. Lepas beberapa hari hilang. Kemudian naik balik di tempat yang sama.. Kemudian hilang dan naik balik..2-3 jerawat tu.



Selepas 2 minggu Iman naik ruam pula. Mungkin sensitif kerana terkena susu ibu dan juga bila panas. Saya pasti kulit dan kelenjar peluhnya masih belum matang jadi senang naik ruam dan saya sangat positif ia akan hilang. Namun saya tetap juga buat beberapa petua seperti lap dengan kain lembab yang sebelumnya dicelup air suam, wipes dan buat bedak sejuk dari tepung ubi. Saya ulang-ulang masa usia Nuh Iman dalam 1-2 bulan.


Ruam di kulit Nuh Iman on and off.. Ada juga sikit di badan. Kemudian saya sapu dengan Herbal Blend Shaklee. Kesannya agak lambat tapi tak apa, janji selamat. Bila usia Nuh Iman 4 bulan lebih, saya ada juga beli losyen organik dari Buds bila pergi cuci mata di kedai bayi Littlewhiz. 


Masa mula-mula pakai, merah menyala macam kena penampar.. waaa seriau omak tengok. Warna merah tu ada la dalam seminit dua, lepas tu dah ok. Rupanya tidak balas kulit.. Lepas tu, Alhamdulillah ruamnya hilang. 

Herbal Blend Shaklee yang sesuai untuk ruam dan melembabkan kulit kering
Kandungan semulajadi Herbal Blend



Saya teringat juga kawan saya yang guna Herbal Blend cakap anaknya muka merah lepas dia sapu. Pada Nuh Iman tak begitu. Sahlah, kesan merah ni berbeza ikut budak dan bukanlah satu kesan tanda tak sesuai. Cuma proses tindak balas kulit dalam pemulihan. Nuh Iman on off naik ruam sampai usianya 5 bulan. Lepas tu, dah comel lote dan gebus balik dah kulitnya. Jadi ibu abah, jangan risau sangat ya. 




Untuk dapatkan Herbal Blend dihantar terus ke rumah atau office, boleh direct order di E Sell Herbal Blend atau hubungi pengedar di bawah

Ida Khairani Ahmad
www.mysupervitamins.com
013 488 2382
admin@mysupervitamins.com

ida ahmad

About ida ahmad

Ibu kepada 3 anak ini adalah 'working from home mom' dan blogger yg sudah lama menggunakan blog sebagai medium utk berbisnes sejak 2007. Beliau positif utk memberi yg terbaik buat keluarga, masyarakat dan agama sebagai saham akhirat.