Cerita Penyusuan Susu Ibu yang Membanggakan

Cerita ni dikongsi oleh Nisha Zul. Kami kenal melalui facebook group. Semoga memberi inspirasi buat semua.

Nisha Zul:

Mommies sume sy nak share story pasal bf.very inspiring..mommy ni stewardess..

"bile bace psl mommy yg keje ngan MAS tu rase trgerak plak nk share..sy pn keje same tp different airline la..baby da nk msk 8bln dan alhamdulillah masih bf..mmg ssh keje cmni nk bf baby tp sy ttp akan usahakan..makin semangat sbb b4 sy kawin n dpt baby sy pnh tgk one chinese flight attendant yg rajin mengepam..kagum tgk dia sbb dia susukan baby smpi dkt umur 3thn..so mmg semangat nk bf sbb da tgk seorg kawan berjaya bf baby dia wlupn keje cmni..

mmg memule ssh..penat,fatigue,stress..waktu yg very limited,pnh pump dlm toilet,dlm turbulence,susu yg diperah tumpah sbb kapal xstabil..mcm2 lg la..

tu blm bab2 import-export susu melalui imegresen lg(sbb sy xbuat local flight lgsg)..pnh kene bersoal jwb ngan pihak quarantine australia sbb dorg ni sgtla fussy..siap tanye mn baby?kt mn pump?baby ade penyakit ke x?..skt hati jgnla cite sbb disoal siasat mcm penjenayah sbb susu badan je..

tp nasib baik so far company ngan colleagues sgt2 supportive..siap concern tkt my ebm dirampas stiap kali msk negara org..n most of the time sy xperlu pump dlm toilet lg sbb kwn2 byk yg memahami so tlg coverkn bile sy pump so sy blh pump smbil we get ready utk service for passenger..bab susu merudum jgn citela..kdg disbbkn stress keje pn blh sbbkn merudum..tp sy ttp positive..selagi kuar wlupn sket akn ttp sy pump..

mcm2 sy pnh cb utk tmbh susu xcept ubat farmasi jela..disebabkan waktu pump yg xmenentu(plg lame xpump around 7-8hrs sbb kapal delay) tp sy akan cb cover dgn pp even if sy juz dpt buat 5min pump/5min rest..alhamdulillah wlupn xpnh ade/berkesempatan ade pumping schedule susu ttp maintain..

to me the main thing is being positive..even wlupn yg kuar juz 1oz sy ttp bersyukur sbb maknenye susu sy xkering lg..n to me klu sy rase ape yg sy trpaksa lalui utk susukan anak ni mencabar mesti ade org yg lalui bende lg mencbr dr sy..so klu org tu blh berjaya so can i,right?

so kpd mommies yg ade convenient spt ofis or surau utk mengepam tu silalah bersyukur sbb anda mengepam di darat..hehe..n kpd hsewife or wahm yg dpt bersama ngan baby all the time i envy u :)..there's no limit in giving the best to ur LO.."

Very inspiring. Best. Respect. Kagum. Impressed..

Pokok pangkalnya kita mahu. Bila kita mahu, kita akan cari ilmu untuk persedian. Ilmu nilah yang akan buat kita nekad dan tidak mudah give up sebab kita yakin kita perlu menyediakan yang terbaik buat anak.

Ini gambar anak WAHM, bukan anak stewardess

Sokongan juga penting. Kalau kita down, kita perlukan kisah-kisah begini yang membuatkan kita terus berjuang. Kalau ada yang belum aware, di facebook banyak group sokongan ibu - ibu menyusu yang saling tolong menolong menjawab soalan dan memberi semangat bila kita down. Cerita ni pun hasil perkongsian di sana.

Jadi, jangan cari alasan. Cari jawapan ok!!! Caiyok 2 all Gorgeous Moms!

Ida Khairani
www.mysupervitamins.com

- Posted using BlogPress from my iPhone

ida ahmad

About ida ahmad

Ibu kepada 3 anak ini adalah 'working from home mom' dan blogger yg sudah lama menggunakan blog sebagai medium utk berbisnes sejak 2007. Beliau positif utk memberi yg terbaik buat keluarga, masyarakat dan agama sebagai saham akhirat.