Set Penyusuan Shaklee Bajet dan Testimonial

    Roti Home Made dan Robot Recycle Made

    Apa aktiviti hujung minggu korang dengan anak-anak? Di area Bandar Bukit Raja ni, kalau tak jogging di tasik, selalu banyak family akan bawa ke Padang Setia City Mall. Situ meriah. Happening habis.

    Ada playground yang best, giant belon, picnic, naik basikal elektrik, air pancut dengan lampu. Selalu juga ada event dan roadshow dekat padang tu.

    Hujung minggu ni kami melepak di rumah ja. Mandom betul. Suami tak sihat macam orang morning sickness. Hehe.. Saya pula layan mengantuk mungkin penangan early pregnancy.

    Uhuhuk

    Tapi, sempat juga menguji Bread Maker hampir-hampir jadi tukun. Ini kali kedua guna selepas beli. 1st time guna terus nak buat roti boy. Walaupun tak jadi sangat tapi anak dan suami makan juga.

    Kali ni buat roti biasa ja. Cuma sebab guna bahan-bahan organik, rasa macam roti yang lebih sihat dari biasa. Hehe, walaupun hakikatnya masih tak jadi. Bolehlah makan.

    Dont worry, selamat dimakan ni.

    Selain tu, tolong anak buat robot recycle yang cool ni. Eh, tak sangka botol vitamin Shaklee ni boleh bertukar jadi robot yang gagah.

    Cute pula bila dipandang



    Boring-boring hujung minggu, bolehlah cuba buat benda lain pula dari botol-botol vitamin dan barang-barang yang boleh dikitar semula.


    Cafe Kek Kopi dan Buku di Setia Alam

    Nama kedainya Bukku. Sweet la kedai ni. Sebenarnya terletak dalam area Bandar Bukit Raja lagi tapi dah dekat sangat dengan Setia Alam.





    Betul-betul berdekatan Sekolah Kebangsaan Setia Alam & ada wifi. Hehe, so bolehlah makan sambil baca buku atau browsing for free.





    Hari ni saya makan carrot kek dan air epal asam boi. Sedap juga.





    Selain tu lebih unik ada playhouse di outdoor site yang boleh juga makan di situ. So parents & kids mesti happy ni.





    Boring ? Buku2 dan mainan ada juga di dalam cafe ni.





    First time visit oklah. Pengalaman yang menarik. Nak komen makanan lain belum cuba lain. Kalau nak cod Shaklee berdekatan area ni, boleh hubungi Ida ya.





    P/S: Order kek dapat burger dari Nuh Iman


    Ida Khairani
    013.488.2382
    http://www.mysupervitamins.com

    Perkembangan Bayi 0-12 bulan dan Jadual Imunisasi Bayi

    Bila anak pertama selalu beriya catat milestone.. masuk anak kedua ketiga dah tak berapa nak kisah pula perkembangan anak. Ada ka yang serupa macam ni ?

    Perkembangan dan milestone babyi 0-12 bulan
    Perkembangan dan milestone babyi 0-12 bulan


    Jadual imunisasi pula, masa setiap sebulan tu ok lagi tapi bila mula ada gap beberapa bulan, setahun, setahun setengah .... mulalah ke laut.

    Untuk reminder diri sendiri, meh la Ida simpan elok-elok dalam entry ni supaya senang nak buat rujukan diri sendiri dan ibu bapa lain.

    BERAT & TINGGI

    Ini carta berat & tinggi mengikut umur.

    Perkembangan carta berat dan tinggi bayi lelaki
    Carta berat dan tinggi bayi lelaki

    Carta perkembangan berat dan tinggi bayi perempuan
    Carta berat dan tinggi bayi perempuan
    Jika anda ibu yang menyusukan, pastikan nutrisi yang diambil cukup kerana kesannya dapat juga tempias pada anak-anak. Saya galakkan sangat ibu menyusu minum minuman berprotin tinggi dan amalkan kalsium untuk galakkan pertumbuhan bayi kita.

    PERKEMBANGAN BAYI / MILESTONE 0-12 BULAN

    Milestone atau perkembangan anak - anak kita berbeza. Ini adalah perkembangan anak secara umum dan majoriti. Ida suka juga. Buat kita lebih alert, bila anak kita tak capai, Ida lebih kerap beraktivi untuk tujuan stimulasi.

    Motor skill terutamanya. Kadang-kadang kalau dimanja dan tak ada cabaran, lambat dia nak capai. Jadi, dengan carta ni, kita boleh jadi panduan untuk bermain yang galakkan pergerakan motor skill tu.

    Perkembangan bayi 0-12 bulan, 15, 18, 24 bulan
    Tahu tak bila anak kurang sihat, senang jatuh sakit, sedikit sebanyak perkembangannya akan sedikit slow atau ganggu keselesaannya untuk explore dan melatih motor skill. Jadi ibu menyokong imun anak, ibu yang menyusukan anak boleh ambil Vitamin C dari buah-buahan atau supplemen. Selain itu, untuk support perkembangan otak, ambillah minyak omega3 yang mengandungi DHA dan EPA.

    Jadual IMUNISASI

    Jadual Imunisasi setakat tahun 2016 inilah. Kalau ada yang lebih latest, nanti akan di update untuk anak ke-4 nanti 😄.



    Jadual Imunisasi Bayi

    Suntikan Tambahan

    Suntikan Rotavirus dan Pneumococus adalah pilihan. Kami ambil suntikan pneumocucus untuk anak2 kami. Tapi Iman tetap pernah kena Pneumococol sekali. Tapi oklah, 2-3 hari ja admitted Alhamdulillah.

    Bukan sahaja perkembangan fizikal dan motor skill kita kena aware dan ambil perhatian, jika anak ada masalah kesihatan pun kita kena lebih sensitif. Kesihatan yang sering terjejas, akan beri kesan juga sedikit sebanyak terhadap perkembangan anak-anak.

    Bila anak dah start solid food, pelbagaikan sajian supaya anak tak jadi picky eater dan keperluan nutrisinya dapat dipenuhi.

    Semoga info ni bermanfaat!

    Pengedar Shaklee Shah Alam, Setia Alam, Bandar Bukit Raja
    Ibu mom of 3


    Penyakit gout dan Penawarnya Melalui Pemakanan

    Gout ni penyakit yang berpunca dari lebihan asid urik yang tidak disingkarkan dari badan. Asid urik pula adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin yang kita makan.

    Jika kita cukup vitamin dan mineral, asid urik ni akan disingkarkan secara semulajadi bersama air kencing. Namun, akibat kekurangan nutrien atau sesetengah fungsi badan telah rosak, asid urik akan masuk ke dalam darah dan bertukar menjadi kristal yang berkumpul di sendi sendi anggota badan.

    Lama kelamaan, jika gout menyerang, sendi terutama kaki dan jadi akan menjadi bengkak, panas dan amat sakit ketika berjalan atau bersentuhan di kawasan bengkak.

    Penyakit gout dan pemakanan

    Kalau tahu sesiapa yang ada gout tu, nasihatkan jaga pemakanan harian. Cuba elakkan ikan bilis, sardin, kembung, daging dari organ dalaman. Boleh tengok jadual di bawah ni.

    Makanan dari group 1 adalah yang boleh dimakan jika mengidap penyakit gout. Group 11 makan dengan kadar sederhana dan makanan dari group 111, cuba elakkan kerana boleh menghasilkan bahan kumahan iaitu asid urid lebih tinggi.



    Pantang makanan untuk yang ber penyakit gout

    Penawar altenatif penyakit gout

    Selain dari ubat yang dibekalkan doktor juga jaga makan minum, pesakit gout boleh tambah supplemen berikut untuk kurangkan rasa sakit akibat gout dan mengurangkan pengumpulan asid urik.

    Set Gout Shaklee mengandungi Vivix, Omega Guard, Alfalfa dan Performance Drink

    Testimonial


    gout shaklee
    Supplemen untuk gout

    gout shaklee
    Penawar bengkak gout dengan Omega Guard Shaklee


    Cara Order


    Order Shaklee Melalui Whatapps


    Untuk dapatkan Set Gout Shaklee, boleh hubungi Pengedar Shaklee di bawah dengan klik butang wassap di atas.

    Gout Shaklee
    Pengedar Shaklee Set Gout

    Diet Ibu Menyusu Supaya Cepat Kurus

    Berapa lama ibu menyusu ambil masa untuk kurus semula? Jeng jeng jeng !!! Semua orang berharap akan kurus semula tapi tak semena-mena, makin bertambah kilo pula setiap kali bersalin sesuai dengan bilangan anak.

    Namun, ada yang berjaya kurus dengan semulajadi. Maklumlah menyusu badan ni suatu senaman paling mudah yang dapat membakar 300 ke 500 kalori sehari umpama skipping, jogging atau bermain basketball.



    Set Kurus Shaklee untuk Ibu Menyusu
    Diet Ibu Menyusu Supaya Cepat Kurus

    Cara Ibu Menyusu Kuruskan Badan dengan Cepat

    1. Wajiblah menyusu badan secara eksklusif. Rugi kalau tak menyusu kerana ia dapat membakar kalori dengan mudah tanpa perlu bersenam atau makan ubat kurus. Kalau bersenam lagilahkan..


    2. Makan banyak serat dan boleh makan nasi. Amalkan suku suku separuh dalam diet harian ibu menyusu. Iaitu suku nasi, suku protin dan separuh sayur. Sayur yang banyak bukan ja bantu susu bertambah malah bantu cepat kenyang jadi diet ibu menyusu lebih sihat dan mudah.


    Pinggan diet suku-suku separuh

    Klik : Menu sihat suku-suku separuh

    3. Jangkakan anda dapat kurus kembali dalam tempoh 1 hingga 9 bulan pertama usia bayi anda. Ada yang lambat, ada yang cepat. Be patient.

    4. Selepas anak dah 9 bulan ke atas, badan pun dah makin sihat tapi belum juga kurus-kurus ... haruslah sedar diri, anda perlu kerja lebih. Mula bersenam. Apa lagi, join la aerobik, jogging, fun run, zumba atau menari Ayam Mee di rumah.


    Video Senaman Dengan Bayi di Rumah


    5. Untuk saya, Set Menyusu Shaklee sangat membantu dan saya tambah Lecitin juga. Inilah supplemen Set Kurus Shaklee Ibu Menyusu saya. Best tau. Sambil repair dalaman sejak berpantang, bantu juga kekalkan tenaga dan susu. Bonus paling best adalah membakar lemak supaya cepat kurus.


    Set Kurus Shaklee untuk Ibu Menyusu
    Set Menyusu Shaklee + Lecitin membakar lemak dan bantu kurus cepat
    6. Cukup tidur. Siapkan kerja awal supaya dapat tidur awal. Entah berapa kali nanti ibu menyusu perlu bangun untuk menyusukan anak pula. Waktu tidur badan kita masih bekerja untuk detoksifikasi. Tak cukup tidur pun, susah nak kurus.


    7. Kalau semua dah buat sampai berbulan-bulan tak berhasil, silalah detox untuk seminggu.


    Diet Ibu Menyusu Supaya Cepat Kurus

    1. Ikan, ayam, daging bakar atau digoreng kurang minyak. Apa-apa masakan pun kurangkan penggunaan minyak. Actually tak ada minyak langsung pun tak apa. Saya masak macam-macam jenis masakan tapi tak menumis dengan minyak pun. Rasanya tetap sedap. :D

    2. Jika mengambil menu lauk berkuah, kurangkan kuah. Yang tanpa minyak dan sup ok ja.

    3. Masakan pedas membantu lebih membakar kalori.

    4. Sayur yang banyak dan tinggi serat, membantu perut kenyang walaupun kuantiti nasi kurang.


    5. Ambil buah expecially kalau rasa tak kenyang-kenyang lagi.

    6. Makan sarapan, tengah hari dan malam tanpa miss. Untuk makan makan, boleh awalkan sebelum pukul 7 malam lebih baik.

    7. Antara waktu makan utama, ambil snack sihat seperti roti atau biskut serat, buah dan minuman tenaga seperti ESP. Ibu menyusu memang kerap lapar terutama lepas menyusu atau pump, so be prepared.

    8. Minum air kosong banyak. Memandangkan kita menyusu, kandungan cecair yang cukup sangat penting untuk bantu hasilkan susu ibu yang cukup. Kalau biar kelaparan, kita cenderung untuk cari makanan yang manis seperti coklat.

    9. Ambil supplemen seperti Lecitin dan Omega 3 untuk membantu membakar lemak dan kalori lebihan.



    10. Vitamin B membantu menukarkan makanan ke bentuk tenaga. Jadi, banyakkan makanan tinggi vitamin B.

    Makanan Yang Dapat Membantu Ibu Menyusu Cepat Kurus

    Memandangkan kita ibu menyusu, apa yang kita makan akan memberi kesan pada anak tau. Jadi, be alert. Perhatikan riaksi dan perubahan anak. Lebih cracky dan tak selesa ka? Kembung or berak cair dan kerap ka.. Kena take note. Kalau semua ok, means ok makanan tu.

    Makanan - makanan ni membantu tingkatkan metabolisme dan membakar lemak dengan cepat.




    1. Sayur : Brokoli, bawang besar, capsicum / lada benggala, bawang putih, bayam, asparagus, kobis (angin ni), lobak merah.

    2. Buah : Pisang, nenas, oren, epal, strawberi.

    3. Karbo : Nasi, oat, kekacang, pasta, ubi kentang, roti serat penuh.

    4. Protin : Salmon, tuna, dada ayam, telur, daging steak.

    5. Supplemen : B Complex, Lecitin, Vitalea, ESP

    Banyak juga antara makanan ni yang buat baby yang sensitif jadi kembung, alergik atau sebagainya. Sebab tu, supplemen sangat-sangat penting untuk membantu ibu menyusu cepat kurus tanpa beri kesan pada anak.

    Testimonial:


    ubat kurus selamat untuk ibu menyusu
    Kurus tanpa pantang nasi, susu tak kurang dengan Shaklee

    set kurus shaklee untuk ibu menyusu
    Kurus dengan Shaklee dan Menyusu



    Selamat mencuba ! Paling penting, followlah pinggan sihat, suku suku separuh tu. Tak perlu nak double kan walaupun kita menyusu badan. Nak dapatkan Set Kurus + Set Menyusu Shaklee tu, boleh hubungi Ida.

    pengedar shaklee setia alam set kurus ibu menyusu
    Pengedar Set Ibu Menyusu dan Kurus Shaklee

    Jump Street PJ melompat dengan girang !

    Sabtu lepas saya dan suami bawa anak-anak ke Jump Street, Petaling Jaya. Sebenarnya, event sebenar adalah bawa anak-anak dari Rumah Sentuhan Budi. Acara ni special dan first outdoor event dari MyHope Project.

    Apa aksi anda suka?


    Best ka? Best sangat. Bila lagi nak keluarkan skill lompatankan.. Masa ni la nak melompat tinggi macam kanak-kanak ribena di atas trampolin gergasi.

    Sampai- sampai berkumpul dulu


    Warming up dulu elak kejang otot pula melompat tak ingat dunia

    Lompatan awal

    Setiap tempat tu ada cabaran dia. Kalau terror bolehlah follow gaya yang instructor tu ajar. Kalau tak, ko lompat ja la macam mana pun.

    Berapa lama la diorang ni trainner sampai melompat dengan begitu skill sekali


    Berbakat oi !
    Ha, special ni Ida tunjuk video aksi-aksi kanak-kanak riang di Jumpstreet, PJ ni.




    Di sini ada kedai makan juga. No food or drink outside allowed. Kami dah ambil pakej dengan buffet makan supaya dapat meraikan anak-anak ni.

    Makan time !


    Jumpstreet provide tempat untuk kami raikan anak2 ni makan sekali.


    Akak2 cantik tolong serve makanan


    Sedap tapi malu2 juga adik2 ni makan

    Baik2 budi pekerti anak2 dari Rumah Sentuhan Budi



    MyHope Protect Team yang melompat gembira di Jumpstreet



    Ada yang terus datang period selepas melompat.. Ahaha!! Lawak2.


    Yes ! We did it !!

    Best kan? Anak-anak dari Rumah Sentuhan Budi pun not bad. Enjoy habis. Tak ada nak segan kecuali yang gegirl la, malu2 kucing lagi. Yang boys tunjuk skill masing-masing. Semoga sedikit usaha kami dan sumbangan orang ramai ni, dapat menggembirakan mereka.

    Yang nak pergi Jump Street ni boleh tengok detail bayaran masuk ni ya. Bukak setiap hari.


    Alamatnya adalah : No 8A, Jalan 13/6, Seksyen 13, 46200, Petaling...

    Oh ya, jangan lupa warming up, stretching bagai tau sebelum melompat. Kang balik mesti sakit2 badan kalau tak biasa. Lebih parah kalau kejang. Lagi baik, makan siap2 kalsium Ostematrix malam sebelum pergi tu. InsyaAllah otot2 akan lebih fleksibel dan terpelihara dari kejang !



    7 Cara Atasi Rambut Gugur Semasa Menyusu

    Kenapalah rambut banyak sangat atas lantai ni ? Tiap2 hari sapu pun masih banyak lagi. Dalam toilet lagilah. Apa tak kena dengan aku ni? Sebelum ni dan masa mengandung ok ja. Kenapa bila mula menyusu ni makin teruk???

    Sebenarnyakan purata perempuan gugur rambut 50-100 helai sehari tapi sesudah bersalin dan semasa menyusu, macam leukimia dah tengok rambut gugur. Berkali kali ganda dari purata biasa rambut gugur.

    set anti rambut gugur shaklee dan tip mudah
    7 Tip Mudah Supaya Tak Terus Botak Akibat Rambut Gugur


    Kenapa bila menyusu lepas bersalin rambut gugur ?


    Bila kita mengandung hormon estrogen yang tinggi, buatkan rambut tumbuh lebih banyak, tebal dan sihat. Jarang sangat rambut gugur masa mengandung, perasan tak ?

    Jadi lepas bersalin, hormon estrogen drop mendadak ke paras normal. Dalam tempoh penurunan ni, rambut memang gugur teruk sangat, qada balik la kiranya. Tempoh ni mungkin ambil masa 2-3 bulan atau hingga 9 bulan semasa ibu menyusu atau tidak.

    So apa nak buat bila rambut gugur?

    7 cara hadapi rambut gugur semasa ibu menyusu 

    1. Potong rambut pendek. Rambut pendek lebih kurang gugur berbanding rambut panjang dan lebih mudah diurus. 
    2. Sikat rambut dengan lembut dan gunakan sikat yang lembut dan bergigi jarang. Tunggu rambut kering baru sikat kerana rambut basah lebih mudah gugur dan tercabut. 
    3. Amalkan makanan yang tinggi protin, zink, zat besi kerana nutrisi ni penting untuk pembentukan dan pertumbuhan kulit kepala dan rambut yang lebih sihat. Lebih mudah dan tepat, amalkan supplemen rambut gugur. 
    4. Top up dengan pil multivitamin supaya nutrien sampai ke bahagian rambut. 
    5. Minum air kosong secukupnya untul elak kelemumur dan kulit kepala kering.
    6. Amalkan supplemen yang mengandungi collagen yang berkualiti dan selamat untuk menguatkan akar rambut.
    7. Gunakan minyak semulajadi seperti minyak argan atau kelapa dara untuk disapu pada kulit kepala mahupun keseluruhan helaian rambut. Tak perlu banyak, cukup sekadar lima hingga tujuh titik minyak untuk disapu rata ke seluruh bahagian kepala.


    Boleh? Takkan tak nak rambut glowing, sihat, licin dan tak gugur lagi menyemakkan rumah. Sure nak kan.

    set anti rambut gugur shaklee
    Supplemen untuk melawan rambut gugur


    Follow tip di atas. Supplemen yang Ida syorkan dan ambil juga untuk kesihatan rambut ni adalah “Set RAMBUT GUGUR Shaklee” B Complex, Vitalea, Collagen dan ESP. Semua nutrisi yang diperlukan untuk rambut yang sihat dan akar yang kuat ada di dalamnya.


     Nak order dan pertanyaan boleh wassap Ida dengan tekan button ni ok.
    Sebelum itu, menurut Dr. Zubaidi, keguguran rambut boleh menjadi sebahagian daripada masalah yang lebih serius seperti polycystic ovarian cyst di mana tubuh seorang wanita mengeluarkan banyak hormon lelaki iaitu androgen. Selain itu, keguguran rambut juga adalah tanda-tanda bagi masalah lain seperti obesiti, jerawat dan haids yang tidak tetap. Oleh itu, wanita yang mengalami masalah keguguran rambut yang teruk haruslah berjumpa dan berbincang dengan doktor.

    Testimonial :

    set rambut gugur shaklee
    Dari segenggam rambut gugur tinggal 2-4 helai sahaja

    vitamin bagi rambut kuat
    Rambut makin lebat dan susah gugur

    elak rambut gugur dengan esp shaklee
    Rambut makin kurang gugur
    Jadi, untuk mendapatkan supplemen terbaik untuk elak rambut gugur ini, boleh hubungi Ida atau klik butang whatapps di atas juga jangan lupa follow 7 tip mudah itu.