Checklist Ubat Semasa Melancong

    Hari ni nak bagi Petua Persediaan Travel Special Edition sikit iaitu "First Aid Kit".
    .
    Bila balik kampung pun sama, tapi bila travel negara orang ni macam tak rety pula nak pi klinik & nak beli ubat kat farmasi.. masalah bahasa pula, so make sure benda2 penting ni bawa sama expecially bila bawa anak kecil.




    First Aid Kit Travelling
    ----------------------

    1. Termometer ( kalau tak ada termometer, boleh letak tangan kita kat dahi dan compare dengan suhu pesakit )

    2. Cool Fever Pad
    3. Tower kecil
    4. Vics
    5. Tiger Balm
    6. Minyak Gamat / Minyak Angin
    7. Yoko Yoko
    8. Minyak Cap Kapak
    9. Herbal Blend
    10. Mopiko
    11. Plaster
    12. Basih H dalam botol kecil

    Kegunaan benda2 ni boleh agak kot. Semua ni berguna bila
    - demam
    - sakit perut
    - terluka
    - terseliuh
    - selsema

    Tambahan untuk persediaan sejak sebelum sakit lagi adalah dengan mengambil Nutriferon ( imun booster ) dan Vitamin C.



    Bila anak-anak sihat, insyaAllah mereka ceria dan bertenaga nak terus berjalan-jalan.

    Ida Khairani

    1 Supplemen Yang Paling Penting Untuk 1 Keluarga

    Tiap-tiap hari kita nak pakguard alert ja dengan kawasan rumah kita. Betul tak ? Kalau setiap kali lalu nampak dok main handphone ja, rasa nak tukar pakguard ja.

    Bila ada orang suspicious nak masuk, kalau boleh kita nak dia dah dihalang masuk.

    Bila ada yang terlepas masuk, kita nak pakguard tu cepat bertindak. Alertkan ahli rumah dan org taman supaya penceroboh tu dapat hentikan niatnya dan kita selamat.

    Itulah tugas Nutriferon yang mengaktifkan pakguard badan kita yg dipanggil 'interferon'. Interferon bertindak macam alarm system, segera beritahu sel imun kita supaya standby ada penceroboh iaitu patogen nak serang ni.

    supplemen-paling-penting-sekeluarga
    Nutriferon Paling Penting untuk Seisi Keluarga


    Jadi jika nak 1 produk wajib yang perlu ada untuk keluarga kita, Nutriferon is a must ! Dari anak, mak pak ke tok nenek pun perlu pakguard yang sentiasa alert apabila & sebelum penyakit menyerang kita.

    pengedar-shaklee-setia-alam
    Pengedar Shaklee Bandar Bukit Raja

    Tip Bantu Ringankan Beban Isteri di Rumah

    Awak ni bila saya balik ja rumah semak. Dok rumah 24 jam buat apa ?
    .

    Belum lagi...
    .
    Bini hang tu, dok buat apa tah kat rumah. Kain baju tinggi gunung dah mak tengok. Anak dari pagi sampai malam baju sama. Tu baru anak dua. Kalau 10 taktau la. Tak nampak jalan dah.
    .
    Serius weh, kerja rumah kami memang banyak, kalau pagi bangun tidoq tu, mengadap kerja rumah. Boleh tak duduk sampai ke petang. ( Kalau hardcore laa, i tak )
    .
    Nak rumah bersih, anak terurus & isteri ada masa berseksi dan jaga penampilan.. Cuba TIP ni
    .
    -> Ambil part time cleaner untuk kemas rumah. 😘
    .
    -> Tunjuk contoh pada anak2. Jangan sendiri suka semak & malas menolong, harap anak bini rajin kemas.👌🏻
    .
    -> Supply supplemen pemberi tenaga dan kecergasan untuk si isteri seperti B Complex, Vitalea, Vit C dan Ostematrix. ( Boleh share suami isteri )👍🏼

    .
    Bukan cakap kosong ni, sebab ini pun set supplemen favourite saya. Sebab tu rumah saya masih nampak lorong jalan nak lalu lagi walaupun tak ada part time cleaner, baju belum lipat belum level gunung, anak-anak terurus dan masih sempat melayan suami sampai diaa... ehem ehem 💑
    .
    .
    pengedar-shaklee-setia-alam
    Pengedar Shaklee Bandar Bukit Raja

    Apa Promo Shaklee November 2016 ni?

    Ok bulan ni lebih super special.. Banyak produk dan fokusnya membantu kita untuk SLIM secara sihat.. Juga untuk kuatkan pertahanan diri. Boleh agak tak supplemen apa?

    PROMOSI NOVEMBER


    Macam-macam adaaaa

    1. ALFALFA SHAKLEE



    Alfalfa small size mengandungi 330 biji

    Alfalfa large size mengandungi 700 biji

    KEBAIKAN ALFALFA
    • Mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat Besi. Hebatkan? Kerana pokok alfalfa mempunyai akar yang panjang ke dalam bumi dan mampu menyerap pelbagai khasiat bumi.
    • Alfalfa berguna untuk melancarkan pelawasan. Jadi siapa yang susah membuang tu, ha ambillah alfalfa supaya dapat membuang setiap hari dengan lebih tenang.
    • Agen detox yang power. Memandangkan kita sentiasa terdedah pada toksin sampai boleh bawa kesan pada kesihatan macam bau badan, sistem penyerapan nutrisi yang buruk, maka haruslah kita nyahtoksin supaya badan lebih cergas, membuang toksin dan menyerap nutrisi dengan lebih baik.
    • Milk Booster hebat ! Sukalah ibu menyusu ni.
    • Pesakit gout juga digalakkan ambil alfalfa supaya dapat membuang asid urik yang merosakkan dan menyakitkan sendi-sendi badan.


    2. LECITIN SHAKLEE

    Lecitin mengandugi 180 kapsul

    KEBAIKAN LECITIN
    • Lecitin Shaklee berasaskan soya dan kaya dengan kolina.
    • Kolina penting untuk kesihatan otak jadi pelajar pun boleh ambil selain dari orang dewasa.
    • Lecitin turut membantu memecahkan lemak supaya lebih mudah diangkut keluar.
    • Lemak yang berjaya dipecahkan tidak lagi menghalang pengaliran darah dan melemahkan fungsi organ lalu meningkatkan kesihatan kardiovaskular.
    • Membantu menurunkan risiko penyakit jantung.
    • Membantu menurunkan berat dan saiz badan dengan memecahkan lemak yang melekat di sekitar organ badan.

    3. NUTRIFERON

    Sokotak Nutriferon mengandungi 30 sachet yang mudah dibawa dan diamalkan



    KEBAIKAN NUTRIFERON
    • Nutriferon membantu meningkatkan pengeluaran interferon semulajadi badan kita.
    • Interferon semulajadi kita ni fungsinya untuk aktifkan sistem imun dengan serangan penyakit.
    • Jadi, bila kita amalkan sebelum sakit, badan kita sentiasa dalam berjaga-jaga dan bila diserang, ia lebih cepat bertindak balas melawannya.
    • Sesuai sangat diambil untuk semua terutama yang memang mempunyai antibodi lemah seperti senang seksema, demam, ada resdung, asma dan dalam proses melawan denggi.


     4. VITA-LEA FOR CHILDREN

    Multivitamin untuk kanak-kanak mengandungi 60 biji sebotol mudah dikunyah.
    KEBAIKAN VITA-LEA FOR CHILDREN
    • Vitamin ni sesuai untuk semua kanak-kanak.
    • Sedap sangat sebab saya pun makan juga. Hehehe..rasa macam anggur.
    • Vitamin ni lengkap dengan 19 vitamin dan mineral jadi kuranglah sikit ibu bapa runsing sebab dah berjaya melengkapkan keperluan nutrisi yang terkurang dalam menu harian anak-anak kita.
    • Menyokong sistem imun badan.
    • Sumber kalsium untuk tulang dan gigi yang kuat.
    • Lengkap dengan vitamin B yang membantu fokus dan menukarkan makanan ke tenaga.



    Jadi, jangan tunggu lagi. Dapatkan penjimatan dengan harga terbaik bulan ni. Berikan supplemen terbaik ini untuk membantu meningkatkan mutu hidup kita. Anything, boleh hubungi Ida ya.



    Ekzema? Macam Mana Cara Nak Pulihkan Parut Kesan Ekzema dengan Cepat

    Kalau anda memang penghidap ekzema, mesti tahu betapa sengsaranya bila ekzema menyerang. Walaupun sabar menahan diri dari menggaru, kadang-kadang tewas juga. Apa lagi kalau budak yang kena.. Memang mak yang tolong garu sama kalau sapu ubat tak jalan-jalan.

    Apa itu Ekzema?

    Ekzema ni sebenarnya keadaan kulit yang kering dan gatal. Nama lain bagi ekzema adalah ekzema atopik atau dermatitis.

    Selain iritasi pada kulit, mereka juga ada kecenderungan untuk dapat asma dan demam alergi.

    Orang yang alami eczema bermakna, pelindung kulit tidak berfungsi dengan baik. Sebab itulah kulit lebih mudah diserang infection dan allergik menjadi lebih teruk.

    Keadaan-keadaan Ekzema :

    • Kulit kering
    • Merah
    • Merekah
    • Ada cecair
    • Berdarah
    • Gatal

    Kawasan yang Selalu Kena Ekzema adalah :

    • Tangan
    • Muka
    • Leher
    • Siku
    • Belakang Lutut
    Ubat-Shaklee-Untuk-Ekzema-Parut-dan-Ruam
    Kurangkan iritasi dan pulihkan parut ekzema


    Punca Ekzema

    Bahan Kimia dari produk rumah boleh jadi punca ekzema menyerang.  Contohnya dari

    • Pencuci baju
    • Sabun mandian
    • Syampu
    • Softener
    • Pencuci Lantai
    • Pencuci Pinggan Mangkuk

    Cara paling selamat, cari bahan isi rumah yang organik dan tanpa bahan kimia, contohnya dari rangkaian Get Clean Shaklee.

    Ada juga yang allergic dengan barang kemas dan hiasan dari emas juga nikel. Jadi harus catat dengan apa kita atau anak kita alergik. Cuaca panas dan berpeluh boleh buat ekzema bertambah teruk. Pastikan kuku pendek untuk elak iritasi kulit apabila menggaru.

    Ubat Sapu Apa Yang Selamat?


    Ada banyak ubat sapu dari emolien tapi pilihan saya adalah yang organik, tanpa pengawet dan tanpa praben. Jika guna krim yang ada steroid, pastikan kandungan streroid rendah, selamat dan jangan guna untuk jangka masa panjang kerana ia boleh menipiskan kulit. Gunakan seminima mungkin.

    Krim disapu bertujuan untuk mengelakkan kekeringan dan buat kulit sentiasa lembab dan tidak gatal. Pilhan saya dan altenatif yang lebih selamat, pastinya Herbal Blend.

    Parut Ekzema


    Cara Hilangkan Parut Ekzema dengan Cepat
    Tompok-tompok kemerahan di pipi, tangan dan bahu

    ESP dan Herbal Blend Hilangkan Parut Ekzema dengan Cepat
    Kulit di kaki kering terutama di bahagian berlipat

    kulit Ekzema pulih dengan Shaklee
    Pipi kemerahan dan tidak licin

    Cara Nak Hilangkan Parut dan Kembali Cantik

    Selalunya parut ekzema dan allergic akan meninggalkan kesan. Untuk menghilangkannya, boleh amalkan sayuran dan buahan kaya vitamin dan juga protin.

    Antara Supplemen Yang Dapat Membantu Menghilangkan Parut dan Sesuai untuk Pesakit Ekzema adalah



    Supplement dan Krim untuk Ekzeme
    Supplement dan Krim untuk Ekzeme

    GLA ( dewasa )
    - membantu mengawal keseimbangan hormon dan juga mengandungi Vitamin E yang baik untuk kulit dan mencerahkan parut.

    ESP ( usia setahun ke atas )
    - minuman tinggi protin yang membantu penghasilan kulit yang lebih sihat dan cantik dalam mempercepatkan proses baik pulih ekzema

    Krim Herbal Blend ( semua peringkat umur)
    - krim serbaguna yang melembabkan kulit, mengurangkan iritasi kulit, mengurangkan kekeringan dan kegatalan.

    Testimonial Parut Ekzema Semakin Pulih


    Cara pulihkan masalah kulit dengan ESP Shaklee
    Masalah Kulit Semakin Pulih dengan ESP Shaklee

    Krim Herbal Blend selamat dan berkesan untuk ekzema dan ram
    Ruam Kulit Hilang dengan Herbal Blend

    Ekzema cepat baik dengan Shaklee
    Ekzema Kering Selepas amalkan ESP dan sapu Herbal Blend Shaklee

    ESP bantu badan hadapi ekzema dan hilangkan parut
    Ekzema dan Selsema Semakin Cepat Pulih

    Sapu Herbal Blend untuk kurangkan ruam dan gatal
    Sapa Herbal Blend untuk Elak Ruam Akibat Alergik

    ESP works GREAT for Eczema !
    ESP works GREAT for Eczema !


    Untuk sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya ya. Semoga bertambah keyakinan dan mutu kehidupan kita selepas ini, insyaAllah.





    Laratkah Bersukan Bila Dah Berumur ?

    Tahun ni usia saya 34 tahun. Alhamdulillah masih sihat dan tak ada sakit kronik. Jadi lagilah tiada alasan untuk kekal aktif. Malangnya bila saya free, kawan-kawan pula tak free. Ya la waktu free WAHM berlainan dengan waktu orang kerja.

    Hujung minggu ni iaitu pada 30hb Oktober, akan berlangsung Acara Sukan Alumni Sains Penang ( Alspen ). Masa saya sekolah, 1995-1999, namanya dah jadi Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin, Pulau Pinang. Apa yang best, kali ni ada game bowling yang paling saya suka. Jadi, wajiblah join.




    Laratkah dah tua angkut bola bowling tu?


    Walaupun tak ada lah terror mana dan bukan selalu pun main tapi sebab sejak kecil family bawa main jadi rety la main. Masuk longkang tu wajib jugalah tapi strike pun pernah rasa.

    Supaya tidak kecundang main 3 game nanti, kenalah saya ambil kalsium. Huhu. Tambah-tambah minggu ni jadual saya sangatlah pack. Penat jangan katalah. Alhamdulillah Allah beri lagi kesihatan yang baik untuk saya survive.

    Saya ada katakan suami saya accident. Jadi dia dah tak dapat menolong kerja-kerja di rumah. Malah bila dia dah start kerja, saya kena ambil dan hantarnya ke KLCC untuk 4 trip sehari. Tak kira lagi dengan ambil hantar anak-anak dan masih perlu memasak di rumah.





    Orang kata, bila kita sibuk, kita lebih berdisplin uruskan waktu. Memang tepat sekali. Alhamdulillah saya dapat cope jadual baru dengan baik sekali.

    Mujur juga saya sentiasa amalkan supplemen asas yang membantu saya kekal cergas iaitu Vitalea, B Complex dan Vitamin C dan semestinya Ostematrix kalsium




    Supplement Terbaik Mengembalikan Kecergasan Orang Tua dan Muda


    Korang dah ka ?? Doakan saya dan team batch saya menang bowling ya !! Ada hati juga tu.

    Ida Khairani
    013.488.2382
    http://www.mysupervitamins.com

    Macam Mana Nak Turunkan Paras Kolestrol?

    Bacaan kolestrol kita diambil dari bacaan 3 jenis kolestrol iaitu HDL, LDL dan trigliserida. HDL ni kolestrol baik dan membantu menurunkan paras kolestrol jahat LDL dan trigliserida.





    cara-pantas-turunkan-kolestrol


    Macam Mana Nak Turunkan Paras Kolestrol?


    Oh ya, HDL ni baik kerana ia membantu mengangkut kolestrol untuk dikeluarkan dari badan. Sedangkan LDL melekat didinding-dinding arteri dan meningkatkan risiko strok dan penyakit kardiovaskular.

    HDL adalah lipoprotein yang mempunyai kepekatan tinggi dan paras protin lebih tinggi berbanding kolestrol.

    Manakala LDL adalah lipoprotin yang mempunyai kepekatan rendah, mempunyai protin lebih rendah berbanding kolestrol.

    Sedangkan trigliserida adalah lemak dalam badan dari pengambilan kalori yang berlebihan.







    Beza kolentrol HDL dan LDL



    Jadi, beberapa cara untuk meningkatkan HDL iaitu kolestrol baik adalah :




    • Jangan menghisap rokok.

    • Rajin bersenam seperti aerobik dan buat secara tetap, contonnya seminggu 1-3 kali.

    • Kurangkan berat ke paras normal.

    • Tingkatkan pengambilan serat dalam makanan.

    • Tingkatkan pengambilan minyak ikan dan makan ikan superti salmon, tenggiri, sardin dan tuna.

    • Amalkan supplemen yang betul.

    • Keluarkan lemak dari diet kita.




    Ini senarai makanan yang tinggi kolestrol !





    Antara minyak yang bagus sangat untuk membantu kawal kolestrol adalah minyak ikan yang hidup di air sejuk kerana mengandungi EPA iaitu sejenis asid lemak Omega-3.


    Apakah Kesan EPA Pada Paras Kolestrol?




    • Membantu menurunkan paras trigliserida dan bagi sesetengah orang meningkatkan paras HDL iaitu kolestrol baik. 

    • Mengurangkan kemungkinan berlakunya pengumpulan darah yang boleh menghentikan jantung.

    • Membantu menjadikan sel-sel darah merah lebih licin, maka darah boleh mengalir melalui arteri yang semit dengan lebih mudah.

    • Mengurangkan tekanan darah tinggi apabila ia naik.

    • Meningkatkan paras HDL

    • Meminimumkan kerosakan akibat penyakit strok.







    Jadi, apa supplemen Shaklee yang mempunyai kandungan EPA dan membantu kanal kolesterol?




    Ianya adalah Omega Guard Shaklee





    Minyak Ikan Terbaik Untuk Membantu Kawal Kolestrol


    Bukti Pengambilan Omega Guard dan juga Phytocol-ST dalam membantu kawal paras kolestrol.




    Bacaan kolestrol yang bertambah baik.


    Ini adalah bacaan paras kolestol ayah pada Puan Ainniah.




    Credit 


    Risiko penyakit kardiovaskulär semakin tinggi jika paras kolestrol tidak terkawal dan melebihi paras normal. Oleh kerana itu, kita kena ambil langkah segera dengan sentiasa menjaga pengambilan makanan, beriadah dan tambah lagi dengan supplemen minyak ikan yang terbaik ini.


    P/S : Promosi Omega Guard Oktober Sedang Berlangsung! Dapatkan Omega pada harga lebih rendah hari ini.




    Shaklee Independent Distributor Ida Khairani ( 846056 ) 


    FB : Ida Khairani Ahmad 


    Phone : 013 488 2382 


    Email : admin@mysupervitamins.com 


    Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia 


    Pengedar Shaklee / COD : Seksyen 7 dan sekitar Shah Alam, Bandar Bukit Raja, Setia Alam, KLCC




    Penawar Bengkak Kaki Supaya Tiada Lagi Sakit Bila Berjalan

    Sakit kaki boleh terjadi disebabkan pelbagai punca. Mungkin terlangkar benda, kemalangan kereta atau motor, terjatuh atau akibat gout. Bengkak kaki menyebabkan kita susah nak berjalan sampai nak pijak lantai pun jenuh mengeluh dan tahan sakit. Ini cara paling mudah untuk cepatkan bengkak surut.

    Ubat-bengkak-kaki-supaya-tidak-sakit
    Cara surutkan bengkak kaki dan tumit yang ngilu
    Baru-baru ini suami saya ditimpa kemalangan. Jadi minyak ikan omega-3 adalah antara supplemen utama yang saya sediakan untuknya. Ini membantu mempercepatkan penyembuhan dengan mengurangkan keradangan atau bengkak kaki akibat saluran darah yang mengembang terutama di sekitar luka. 

    Kadang-kadang, punca bengkak dan kemerahan adalah apabila otot atau ligamen yang cedera atau overwork. Sering kali juga terjadi pada orang yang aktif sukan. Korang juga perlukan Omega Guard untuk mengurangkan infamasi yang terjadi itu.

    Punca-punca Sendi Sakit dan Bengkak



    Punca bengkak pada sendi yang dapat dibantu dengan pengambilan Omega Guard

    Apakah itu Omega Guard Shaklee? 

    Omega Guard Shaklee adalah supplemen minyak ikan tulen yang berkepekatan tinggi.
    OmegaGuard Shaklee membekalkan spektrum penuh asid lemak omega-3 gred farmaseutikal yang asli dan tulen terrdiri daripada tujuh komponen utama, termasuk EPA untuk kesihatan keseluruhan dan DHA untuk fungsi dan perkembangan minda yang normal. Satu sajian 3 kapsul OmegaGuard membekalkan 990mg asid lemak omega-3.

    Apakah fungsi asid lemak dalam Omega Guard untuk sendi ?


    Minyak ikan dalam Omega Guard membantu mengurangkan inflamasi / bengkak / radang pada sendi.

    kebaikan omega untuk sendi
    Kebaikan Omega 3 pada sendi

    Akibat Bengkak dan Sakit Sendi yang dibiarkan dan tidak dirawat segera 

    • Pergerakan terbatas. 
    • Kualiti kerja menurun. 
    • Susah untuk beribadat dengan kusyuk dan sempurna. 
    • Terpaksa menyusahkan orang lain.
    Saya pilih minyak ikan omega 3 kerana ia lebih berkualiti, berkesan dan bertaraf farmaseutikal.


    Apa maksud Gred Farmaseutikal yang Tulen 

    Omega Guard Shaklee memenuhi gred farmaseutikal. OmegaGuard dihasilkan melalui proses proprietari penyulingan molekul bergandayang bertujuan untuk meningkatkan kepekatan asid lemak omega-3 dan pada masa yang sama menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang sering mencemari pelbagai spesis ikan. 

    Jadi, jika anda mengalami bengkak kaki sampai sukar nak berjalan akibat kemalangan, gaut atau sakit sendi, segdra dapatkan Omega Guard.

    P/S : Promosi Omega Guard Oktober Sedang Berlangsung! Dapatkan Omega pada harga lebih rendah hari ini.

    Shaklee Independent Distributor Ida Khairani ( 846056 ) 
    FB : Ida Khairani Ahmad 
    Phone : 013 488 2382 
    Email : admin@mysupervitamins.com 
    Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia 
     Pengedar Shaklee / COD : Seksyen 7 dan sekitar Shah Alam, Bandar Bukit Raja, Setia Alam, KLCC

    Cara Mujarab Elak Batuk Berterusan dan Risiko Pneumonia

    Sebenarnya ini favourite Iman, anak saya. Lebih mudah kerja mak sebab dia memang suka minta sendiri. Ingat lagi, masa Iman kena Pneumonia buat pertama kali raya tahun lepas. Masa tu memang dia jarang sangat ambil Omega Guard ni sebab dia tak minta dan maknya tak teringat nak bagi. Ish ish ish..

    .




    cara bagi batuk cepat baik
    Penawar untuk batuk



    Dah nak jadi, memang pengajaran la kan. Masa tu baru nak rasa pengalaman jaga anak sendiri yang kena neb ( nebulizer) dan fisio percussion sambil dibedung. Siap rekod la untuk jadi panduan orang lain.






    Video Fisioterapi untuk Pneumonia






    Sebelum anak kita kena, rajin-rajinlah bagi omega ni untuk kuatkan imun dan elak batuk makin teruk dan elak diserang asma, pneumonia atau bronchitis. Omega 3 memang bagus untuk paru-paru.



    "Fish oil seems to improve airflow, reduce cough, and lower the need for medications in some children with asthma "



    Memandangkan promosi Omega Guard Oktober akan berakhir, ibubapa cepat-cepatlah dapatkan Omega Guard ini untuk anak-anak kita. Lega saya bila dah jumpa, minyak ikan yang terbaik dan tidak mengandungi merkuri dan logam berat dari laut dalam ni. Lagipun ia minyak ikan tulen dan bukan dari fish liver cod oil.








    Elak minyak ikan yang diambil dari hati














    Shaklee Independent Distributor Ida Khairani ( 846056 ) 


    FB : Ida Khairani Ahmad 


    Phone : 013 488 2382 


    Email : admin@mysupervitamins.com 


    Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia 


    Pengedar Shaklee / COD : Seksyen 7 dan sekitar Shah Alam, Bandar Bukit Raja, Setia Alam, KLCC










    Cara Mujarab Elak Batuk Berterusan dan Risiko Pneumonia

    Sebenarnya ini favourite Iman, anak saya. Lebih mudah kerja mak sebab dia memang suka minta sendiri. Ingat lagi, masa Iman kena Pneumonia buat pertama kali raya tahun lepas. Masa tu memang dia jarang sangat ambil Omega Guard ni sebab dia tak minta dan maknya tak teringat nak bagi. Ish ish ish..
    .
    cara bagi batuk cepat baik
    Penawar untuk batuk

    Dah nak jadi, memang pengajaran la kan. Masa tu baru nak rasa pengalaman jaga anak sendiri yang kena neb ( nebulizer) dan fisio percussion sambil dibedung. Siap rekod la untuk jadi panduan orang lain.


    Video Fisioterapi untuk Pneumonia



    Sebelum anak kita kena, rajin-rajinlah bagi omega ni untuk kuatkan imun dan elak batuk makin teruk dan elak diserang asma, pneumonia atau bronchitis. Omega 3 memang bagus untuk paru-paru.

    "Fish oil seems to improve airflow, reduce cough, and lower the need for medications in some children with asthma "

    Memandangkan promosi Omega Guard Oktober akan berakhir, ibubapa cepat-cepatlah dapatkan Omega Guard ini untuk anak-anak kita. Lega saya bila dah jumpa, minyak ikan yang terbaik dan tidak mengandungi merkuri dan logam berat dari laut dalam ni. Lagipun ia minyak ikan tulen dan bukan dari fish liver cod oil.


    Elak minyak ikan yang diambil dari hati





    Shaklee Independent Distributor Ida Khairani ( 846056 ) 
    FB : Ida Khairani Ahmad 
    Phone : 013 488 2382 
    Email : admin@mysupervitamins.com 
    Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia 
     Pengedar Shaklee / COD : Seksyen 7 dan sekitar Shah Alam, Bandar Bukit Raja, Setia Alam, KLCC



    7 Tip Elak Lemak Tepu dan Kenapa Lemak Tepu Bahaya

    Mula-mula kena tahu kenapa lemak tepu ni tak elok ?

    Ini kerana lemak tepu ni bawa banyak kolestrol LDL, boleh pekatkan darah dan mudah melekat pada dinding darah. Bila ini jadi, makin tinggi la risiko saluran darah tersumbat.

    Seterusnya makin tinggilah risiko penyakit-penyakit ni bila rajin sangat makan lemak tepu
    - tekanan darah tinggi
    - strok
    - sakit jantung



    Kolestrol boleh menyebabkan Jatung Terhenti dan Strok
    Kolestrol boleh menyebabkan Jatung Terhenti dan Strok


    Makanan yang tinggi lemak tepu ni macam daging merah & produk tenusu. Jadi salah satu cara nak kawal pengambilan dan turunkan risikonya adalah....

    Tambahkan suplemen Omega-3 ke dalam diet harian anda. Omega-3 adalah sejenis asid lemak yang baik untuk tubuh badan anda yang membantu ‘melawan’ lemak tepu dan kolesterol yang ‘jahat’.

    Selain itu, Omega-3 ini juga membantu mengawal keradangan di dalam badan, menguatkan jantung, membantu penglihatan yang baik, serta boleh meningkatkan mood anda.

    Omega-3 ini boleh didapatkan dari sumber beberapa jenis ikan seperti salmon, ikan kembung, tuna, dan sardin. Anda juga boleh membeli kapsul supplemen Omega-3 di pelbagai farmasi dan klinik.

    7 Cara Elak Kolesterol dan Lemak Tepu.
    7 Cara Elak Kolesterol dan Lemak Tepu.


    Ida Khairani
    013.488.2382
    http://www.mysupervitamins.com

    Muka Jatuh Sebelah: Strok atau Bell Parsy? Ketahui Penyebab, Simptom dan Supplemen

    Ceritanya bermula macam ni. Malam tu, Anisah tidur macam biasa. Bila saja dia terjaga esoknya, dia rasa lain macam. Dia pegang-pegang mukanya tapi tak dapat merasakan apa-apa di sebelah wajahnya.

    Anisah cemas, terus melompat turun katil dan membelek cermin besar di almari. Terkejut dan hampir pengsan Anisah bila melihah wajahnya herot sebelah. Walaupun gigih Anisah cuba senyum, sengih dan buat macam-macam mimik muka, wajahnya sebelah tetap kaku dan gagal bergerak. Malah dia tak dapat merasa sakit atau apa-apa bila mencubit pipinya.

    Anisah cepat-cepat google. Rupa-rupanya inilah dinamakan Bell Parsy. Simpom bell parsy memang datang tiba-tiba. Mungkin berakhir dalam seminggu atau berbulan.

    Apa sebenarnya Bell Parsy?

    Bell’s palsy adalah satu penyakit kelumpuhan muka idiopatik (tidak diketahui punca) akibat disfungsi saraf tengkorak VII (saraf muka) yang mengakibatkan ketidakupayaan mengawal otot muka pada bahagian yang terjejas.

    Menurut webmd


    Bell's palsy is a paralysis or weakness of the muscles on one side of your face. Damage to the facial nerve that controls muscles on one side of the face causes that side of your face to droop . The nerve damage may also affect your sense of taste and how you make tears and saliva.





    Selain dari sebahagian muka yang kaku, simptom Bell Parsy termasuklah..

    • Muka senget
    • Mata tak boleh tutup
    • Mulut senget
    • Mulut tak boleh tutup penuh
    • Air liur meleleh
    • Sensitif kepada bunyi
    Anisah terus mandi dan memecut kereta ke hospital untuk buat checkup. Mujur Anisah masih boleh memandu kerana semua anggota badannya masih lagi dapat bergerak macam biasa.

    Sambil menunggu giliran, Anisah terus mengkaji lagi apa kemungkinan sakit yang tiba-tiba dia alami. Benarkah Bell Parsy? Sebab Anisah tidak ada sejarah penyakit kronik lain sebelum ni.

    Antara Penyebab dan Punca Penyakit Bell Parsy yang diketahui adalah

    • Keradangan ( inflame ) hingga menyebabkan kerosakan saraf yang mengawal pergerakaan muka.
    • Virus herpes yang sama penyebab sakit 'cold sore' juga boleh jadi punya Bell Parsy.
    Bell Parsy boleh berpunca dari radang ( merah, panas atau bengkak). Radang mula berlaku apabila jangkitan viral seperti herpes menyebabkan saraf muka menjadi bengkak. Saraf tersebut bergerak melalui tengkorak dalam saluran tulang kecil di bawah telinga. Disebabkan ia membengkak dan mampat dalam saluran tulang yang sempit, dipercayai keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan atau perencatan pada saraf tersebut. Namun itu hanya sebahagian daripada punca yang dikenalpasti kerana punca sebenar tidak diketahui.


    Saraf yang bengkak menjadi punca Bell Parsy


    Doktor membuat pemeriksaan penuh ke atas Anisah. Akhirnya, Doktor mengesahkan Anisah memang kena Bell Parsy. Bell Parsy bukan STROK. Tiada saluran darah yang tersumbat. Ia hanyalah saraf di bahagian muka yang gagal menerima isyarat dan menjadi kaku.

    Kata doktor, Bell Parsy tidak akan berpanjangan. Selalunya tempoh pesakit akan pulih

    • maksimum 9 bulan atau
    • boleh pulih bila juga dalam masa kurang dari 9 bulan
    • namun, ada yang berpanjangan juga sampai bertahun-tahun dalam kes-kes terpencil.

    Anisah dicadangkan untuk menjalani terapi untuk membantu mengaktifkan kembali saraf yang terbabit. Anisah akur walaupun sedih sebab tiada rawatan segera untuk memulihkan. Korang jangan memandai-pandai pi berurut di tukang urut tau. Risau nanti salah saraf yang di urut. Ini antara urutan fisioterapia untuk Bell Parsy yang boleh dilakukan sendiri.


    Boleh tengok terus minit ke 4:00 sampai ke 13.30


    Lalu, Anisah yang bersemangat waja dan mementingkan penampilan berjanji, dia akan menjadi pesakit yang akan pulih awal dan tidak perlu menanti sampai 9 bulan. Anisah mula google & berjumpa blog yang banyak info ni.

    Antara Testimonial Bell Parsy yang beliau temui


    Testimonial 1: Kisah Faiza Yang Pulih Bell Parsy
    Selepas 3 bulan diserang Bell Parsy. Faiza turut mengambil beberapa supplemen lain. Klik link untuk tahu info lanjut.


    Testimonial 2 -  Bell Parsy
    Bantuan Altenatif untuk Bell Parsy - Ida 013.488.2382


    Testimonial 3 -  Bell Parsy

    Bantuan Altenatif untuk Bell Parsy - Ida 013.488.2382


    Anisah, nekad nak cuba supplemen yang diamalkan mereka, jadi Anisah turut gigih mengkaji tentang supplemen yang mereka amalkan itu.. bagaimana ia sangat hebat sampai boleh membantu penyakit bell parsy yang doktor sendiri kata kena tunggu ja..

    Vivix dengan Resveratrol telah menjalani pelbagai kajian dan ujian klinikal

    Hasil kajian Anisah dan pembacaan di blog itu, supplemen hebat itu memang mempunyai banyak sangat kebaikan terutama apabila mengandungi ramuan Resveratrol dan Polifenol dari tumbuhan yang tinggi antioksida dalam membantu memelihara kesihatan saraf.



    Vivix Shaklee mama melindungi sel dan saraf dari terus rosak superit yang dialami pesakit Bell Parsy

    Cara Supplemen Vivix Bertindak?

    Resveratrol di dalam Vivix membantu melawan penyebab saraf rosak yang selalunya berpunca dari keradangan dan oksidasi. Apabila saraf telah pun terjejas, Vivix memberi tenaga dan membantu memulihkan ke peringkat sel asas dan mengaktifkan kembali saraf-saraf yang terjejas.

    Nerve damage (neuropathy) can happen due to oxidative stress and pro-inflammatory conditions. Resveratrol’s powerful antioxidant and anti-inflammatory properties have been shown to help relieve the pain associated with neuropathy, and may even be able to reverse some of the nerve damage. In Mononeuropathy, sudden severe pain from damage to one nerve like Bell’s palsy; Carpal tunnel syndrome; pain in localized area behind one eye, shin, foot, thigh, or abdomen.

    Anisah sedar bukan senang nak baik tapi ia tak mustahil. Jadi Anisah ikuti nasihat doktor dengan menjalani terapi secara berkala. Anisah juga rajin buat urutan sendiri yang diajar pakar semasa di rumah. Dalam masa sama dia mengamalkan Vivix Shaklee setiap hari.

    Alhamdulillah sekarang Anisah semakin pulih selepas beberapa bulan konsisten mengamalkan Vivix Shaklee dan rajin menjalani terapi. Kalau baru jumpa memang tak perasan langsung Anisah pernah kena Bell Parsy kerana Anisah sudah  90% pulih. Mulut Anisah sudah tak senget lagi dan sudah boleh senyum. Cuma belum boleh muncung ja.

    Anisah happy dan terus menjadi ahli Shaklee dan menjadi sahabat pemilik blog itu. By the way, Anisah ni bukan nama sebenar dan beliau orang Brunei. Jadi, tak kiralah anda di mana, saya akan bantu untuk sampaikan juga supplemen ini agar membantu cepatkan proses baik pulih Bell Parsy anda. Apapun, kita kena berusaha sehabis baik dan Allah juga yang tentukan.


    Shaklee Independent Distributor Ida Khairani ( 846056 ) 
    FB : Ida Khairani Ahmad 
    Phone : 013 488 2382 
    Email : admin@mysupervitamins.com 
    Order Shaklee Online dan pos ke seluruh Malaysia 
     Pengedar Shaklee / COD : Seksyen 7 dan sekitar Shah Alam, Bandar Bukit Raja, Setia Alam, KLCC. Brunei pun boleh, saya pos ke Miri ya.