12 Tanda Awal Penyakit Buah Pinggang dan Cara Elak Sebelum Parah

    Penyakit buah pinggang semakin senonim dengan orang Malaysia yang semakin berusia. Hakikatnya fenomena ni memang tidak sihat dan menyusahkan diri dan keluarga juga. Jadi, sebelum terpaksa bergantung pada mesin dialisis akibat kegagalan buah pinggang, baik kita kenal pasti gejala, tanda-tanda dan cara elak dari melarat.

    Apakah itu buah pinggang dan fungsinya pada badan kita?

    Buah pinggang atau ginjal ialah sepasang organ berbentuk kacang yang menjalankan fungsi pengekalan hayat yang penting. Fungsi-fungsi ginjal ialah :
    • Membuang bahan kumoh seperti urea dan toxin dari badan.
    • Membuang cecair yang berlebihan dari badan.
    • Mengawal tekanan darah.
    • Mengawal asid dalam darah.
    • Mengawal mineral di dalam darah.
    • Menghasilkan hormon untuk pembentukan sel darah merah (erythropoietin) dan active vitamin D, untuk mengekalkan tulang yang sihat dan kuat.

    Kekerapan penyakit kegagalan ginjal?

    Di Malaysia dianggarkan 2300 pesakit baru dikesan mengidap kegagalan ginjal setiap tahun. Sehingga 31 Disember 2004 pesakit yang mendapat rawatan dialysis berjumlah 11544 orang. 70% mendapat rawatan di pusat rawatan hemodialisis manakala 30% lagi mendapat samada rawatan CAPD atau rawatan hemodialisis di rumah.
    Kegagalan ginjal terbahagi kepada beberapa peringkat mengikut tahap kerosakan:- Tahap 1 hingga tahap V
    Kegagalan ginjal peringkat akhir berlaku apabila fungsi ginjal berada di tahap ke V

    Apakah punca-punca utama kegagalan ginjal di Malaysia?

    • Kencing manis (Diabetes mellitus) 54%
    • Radang buah pinggang (Glomerulonephritis)
    • Penyakit batu karang
    • Hypertensi (tekanan darah tinggi)
    • Lain-lain punca seperti ADPKD, toxins.

    Jadual 1: Rawatan Kegagalan Ginjal- Punca Penyakit Ginjal


    Tahun
    2000
    2001
    2002
    2003
    2004
    Pesakit Dialysis Baru18332071231025402538
    % Tidak diketahui punca-punca2830302928
    % Kencing manis4546505254
    % glomerulonephritis and SLE117765
    % Hypertensi129778
    % polycystic kidney disease12111
    % obstructive nephropathy33333
    % toxic nephropathy01001
    % lain-lain11111

    Bagaimana saya mengetahui saya mengidap penyakit ginjal?


    Kerosakan ginjal berlaku secara senyap tanpa apa-apa tanda dan gejala sehingga ke peringkat yang teruk. Anda dinasihatkan supaya menjalani pemeriksaan kesihatan sekiranya anda tergulung dalam kumpulan berisiko tinggi.
    Muntah-muntah

    Anda merasa syak mengidap kegagalan ginjal bila mempunyai tanda-tanda berikut:

    • Sentiasa dalam keadaan lemah dan keletihan (disebabkan kekurangan sel darah merah)
    • Rasa mual, muntah dan hilang selera makan
    • Gatal seluruh badan
    • Sakit tulang
    • Bengkak pergelangan kaki dan sesak nafas
    • Pucat
    • Kencing yang berbuih
    • Darah keluar bersama air kencing
    • Jangkitan salur kencing berulang-ulang
    • Pengeluaran kencing berkurangan
    • Kerap kencing terutama sebelah malam
    • Mengalami hypertensi pada usia muda
    Bengkak kaki

    Siapakah yang berisiko tinggi mendapat penyakit ginjal? Apakah faktor-faktor risiko?

    • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi
    • Jika anda pengidap kencing manis yang tidak terkawal
    • Jika kencing anda mengandungi darah dan protien
    • Jika anda mempunyai satu sahaja ginjal yang berfungsi
    • Jika anda pengidap penyakit sistem keimunan seperti – Systemic Lupus Erythromytosis (SLE)
    • Jika anda mempunyai sejarah kerap mengambil ubat penahan sakit atau herba
    • Sejarah penyakit ginjal didalam keluarga
    • Jika anda pengidap sakit jantung

    Apakah ujian-ujian yang perlu dijalankan untuk mengesan penyakit ginjal kronik?

    Ianya berbeza di antara satu individu dengan individu lain tertakluk kepada punca atau sebab.
    Ujian yang perlu termasuklah:
    • Ujian air kencing
      • mengesan kehadiran protein
      • mengesan darah
      • mengesan kandungan bakteria
    • Ujian darah
      • Mengesan tahap kerosakan ginjal
      • Mengesan penyebab kegagalan ginjal seperti diabetes, SLE
      • Mengesan komplikasi penyakit ginjal seperti kekurangan darah, penyakit tulang dan lain-lain
    • Anda mungkin dikehendaki menjalani ujian Ultrabunyi ginjal

    Apakah yang perlu saya lakukan jika saya mengidap penyakit ginjal peringkat akhir (ESRD)?

    Anda memerlukan rawatan gantian fungsi ginjal oleh itu anda perlu berjumpa dengan pakar nefrologi.
    Ini dapat dicapai melalui salah satu dari kaedah rawatan berikut:
    1. Rawatan Dialysis
      • Hemodialysis (menggunakan saluran darah)
      • Peritoneal dialysis (menggunakan peritonium)
    2. Pemindahan ginjal
      • Cadaver donated
      • Living-relative donated
    Pakar Nefrologi yang merawat anda akan berbincang tentang semua pilihan rawatan untuk anda pilih. Walau bagaimana pun ia bergantung kekosongan dan juga kesesuaian kepada masaalah kesihatan anda.

    Bilakah masanya saya perlu memulakan rawatan dialysis?

    Rawatan dialysis diperlukan apabila:
    • Tanda-tanda keracunan darah seperti loya, muntah, hilang selera makan, sawan.
    • Ujian darah “renal profile” menunjukan paras creatinine, urea dan potassium yang tinggi.
    • Peningkatan pengumpulan air dalam badan, malnutrition atau kadar hemoglobin rendah (anaemia)
    • Kadar penurasan glomerular (GFR) kurang dari 10- 15mls/min
    (Pesakit sesak nafas)
    (Pesakit kurang zat makanan)

    Bagaimana saya boleh mencegah kegagalan ginjal?

    Perkembangan kegagalan ginjal peringkat akhir dapat dilewatkan dengan cara pengesanan awal, pengawalan tekanan darah tinggi yang ketat, mengawal paras gula dan mengawal kandungan protein dalam air kencing.
    Mereka yang berisiko tinggi untuk mendapat penyakit ginjal digalakkan membuat saringan ujian air kencing dan ujian darah. Mereka yang berisiko tinggi ialah:
    • Pengidap kencing manis (Diabetes mellitus)
    • Darah tinggi (Hypertension)
    • Penyakit ginjal batu karang (renal stones)
    • Sejarah penyakit ginjal dalam keluarga
    • Pesakit yang mempunyai satu ginjal sahaja yang berfungsi
    • Mengamalkan pengambilan ubat penahan sakit secara berterusan
    Untuk maklumat lanjut sila lawat :http://www.nkf.org.my


    Set Kulit Cantik Radiant 4 Shaklee

    Saya adalah pengguna tegar Vivix sejak Mei 2017, dulu pernah juga cuba Vivix, tapi konsisten macam sekarang. Kesan Vivix kepada kulit saya tidaklah begitu cepat mungkin sebab saya tidak melindungi kulit dengan sun block bila keluar rumah.
    .
    ESP dengan Vita C memang supplement harian saya. Dari mula saya bersama Shaklee sampailah sekarang. Ada jugalah stop setahun dua waktu tidak aktif. Masa itu memang nampak muka kusam, tenaga pun entah ke mana.
    .
    Jadi, mula pada bulan Julai saya ambil Collagen pula. Bertekad mau cantik sudah, sebab disangka umur 40an. Perempuan mana yang tidak suka bercantik? Biarpun saya tidak kisah, tapi untuk suami tercinta mestilah mau cantik kan?
    .
    30 Julai 2017, saya ambil gambar ini selepas habis 1 kotak Collagen. Sebelum 30/7/17, pori pori saya lagi besar dari ini. Lagi teruklah pendek kata. Jadi saya tambah GLA Complex dari saat itu. Secara tidak langsung, saya amal Set The Radiant 4 bermula dari 30/7/2017.
    .


    Kesan lepas amalkan set kulit shaklee radiant 4
    Kesan lepas amalkan set kulit shaklee radiant 4



    Semakin hari, saya sendiri merasakan kulit muka saya semakin baik. Jeragat semakin berkurang. Dan yang paling saya perasan adalah kulit tidak lagi kusam macam dulu. Belum flawless lagi, tapi nampak perbezaan selepas 1 bulan.
    .
    Harap testimoni saya ini memberi manfaat kepada yang lain. Jangan putus harapan, cuba The Radiant 4, pasti ada harapan. Tidak cuba, janganlah mengharap.
    .
    Bestkan?

    Set Radiant 4 ni terdiri dari 4 Supplemen Shaklee yang berkualiti tinggi untuk penjagaan luar dalam kulit


    Set Kulit Cantik Shaklee - The Radiant 4
    Set Kulit Cantik Shaklee - The Radiant 4


    ESP untuk kulit cantik : protin berkualiti yang membantu pembinaan sel sihat untuk pemulihan lebih cepat.

    GLA untuk kulit bebas cela : membantu melembabkan kulit dan mengawal selia masalah hormon.

    Collagen untuk kulit lebih muda : memberi kesan kulit lebih anjal dan tegang.

    Vitamin C untuk kulit lebih berseri : melindungi kulit dari pencemaran dan kerosakan akibat radikal bebas.

    Berminat ? Sudah pasti ! Jadi cepat hubungi pengedar Shaklee anda ni sekarang untuk dapatkan Set Kulit Shaklee Radiant 4 hari ini.

    Order dan Wassap Sekarang !

    Saya Nak Radiant 4




    pengedar shaklee shah alam set kulit cantik shaklee


    Vitamin Tenaga Yang Selamat Untuk Ibu Amalkan Semasa Menyusu dan Berpantang

    Masa Ida menyusu anak pertama dulu, Alhamdulillah, Ida tak alami masalah susu kurang, susu tak cukup atau anak tak kenyang.

    Selalu kalau susu kurang awal-awal tu, lepas berurut memang susu banyak. Sampaikan untuk anak kedua dan ketiga Ida pesan kat bidan, jangan urut tetek saya. Kang susu banyak sangat keluar lepas ni.

    Petua Ida, Ida memang sentiasa beri on demand. Anak nak ja bagi sampai dia lepas sendiri. Ida tak limitkan minum air kosong. Memang minum ja selagi boleh dan dahaga.

    Sama juga dengan anak kedua dan ketiga. Cumanya bila dah ada anak lebih dari sorang ni, yang baby perlu perhatian, yang anak lain pun sama, Ida nak lebih energy, kurang penat, lebih bersemangat dan gembira.

    Anak2 Ida masih kecil dan semua jenis lambat cakap pula tu. Jadi nampak development macam slow sikit la kalau tak petah bercakap tu kan. Jadi Ida kena ada banyak masa dan tenaga untuk beri perhatian pada anak-anak lain walaupun ada baby kecil nak dijaga.

    Jadi, masa lahirkan anak kedua tu, Ida dah mula ambil Set Tenaga atau Set Penyusuan Basic. Dalam Set ni ada B Complex, Vitamin C, Vitalea dan Ida tambah Ostematrix kalsium sebab Ida ni cepat lenguh badan jadi jadi cepat lesu juga.

    Jadi, inilah vitamin yang Ida ambil semasa menyusukan anak untuk tingkatkan tenaga ibu, lebih happy dan tenang dan cepat pulih dari kepenatan.

    So, walaupun susu kita cukup, tak semestinya kita tak perlu tambahan supplemen. Banyak lagi kerja nak kena buat selain menyusu anak kita. Anak-anak lain dan suami pun perlu perhatian. Kerja rumah, kerja opis pun nak kena buat perfectly kalau boleh.

    Pada ibu yang rasa penat, moody, stress, kurang fokus, ambillah supplemen Set Tenaga & Penyusuan Basic Shaklee ni.

    Kelebihannya dan Fungsinya:

    B Complex: bantu beri tenaga, tingkatkan fokus, kawal stress dan galakkan emosi happy dan tenang. Elak rasa meroyan atau post natal depression.

    Vitamin C: kuatkan imun sistem ibu dan juga tambah khasiat susu ibu supaya keduanya lebih kuat melawan penyakit dan cepat sembuh bila dilanda sakit. Tak nak la hingus meleleh dan bersin kerap bila dah ada baby yang sentiasa rapat dengan kitakan. Kalau sakit tu, sure nak cepat2 baik.

    Vitalea / multivitamin : Mencukupkan mineral dan vitamin supaya lebih mudah hadam, bertenaga dan sihat juga membantu bina darah dan elak anemia.

    Ostematrix / kalsium : Mencukupkan bekalan kalsium yang sangat penting untuk ibu menyusu. Tambah2 anak pun ambil kalsium dari kita untuk mereka membesar dengan sempurna. Kalau nak tulang anak kuat, gigi sihat, mak pun sama, so make sure amalkan supplemen kalsium yang bagus. Selain tu, elak cramp, lenguh badan & sakit pinggang. Best sangat la Ostematrix ni.

    Ini semua Ida memang ambil lepas ja bersalin. Tak payah nak delay2 lagi. Dari day 1, berpantang dah boleh ambil. Selamat untuk ibu dan baby yang menyusu susu ibu.

    Boleh juga baca testimonial ibu-ibu lain:


    Nasihat doktor tentang keperluan vitamin untuk tenaga dan pemulihan ibu

    Testimonial positif bertenaga dengan set tenaga dan menyusu Shaklee

    Kesan baik untuk tenaga dengan set menyusu dan tenaga Shaklee


    Berminat nak dapatkan Set Tenaga dan Penyusuan Asas ni, boleh dapat dengan 4 cara mudah ni:


    1. Whatapps 013 488 2382 atau klik icon ni




    2. Belian melalui E-Sell dan bayar terus menggunakan credit card atau debit card

    3. Walk in ke cawangan Shaklee dan register sebagai ahli untuk dapatkan harga lebih rendah.. Jangan lupa tulissponsor ID 846056 dan dapatkan konsultasi dari saya selepas pembelian.

    4. Hubungi saya sahaja untuk buat belian untuk anda.. terus direct ke rumah anda !