Facebook Twitter Google RSS

Berkongsi ilmu untuk kebaikan bersama

Friday, August 21, 2015

Cara Lecitin Bantu Untuk Kurus

Lecitin adalah salah satu suppelemen penting dalam Set Kurus. Ada orang yang berjaya kurus dengan pengambilan Lecitin sahaja beserta gaya hidup yang sihat. Hebatkan! Ada yang perlu top up dengan beberapa supplemen lagi.

Kurus dan sihat lebih mudah dengan Lecitin


Bagaimana cara lecitin bantu untuk kurus?

  • Lesitin ada peranan dalam nak kekalkan berat badan, nak kurus dan juga badan yang sihat. 
  • Lesitin ni adalah pengemulsi lemak yang bantu pecahkan dan cairkan lemak
  • Jadi, ia dapat bantu tingkatkan metabolisme yang sangat diingini bagi orang yang nak kurus.
  • Lesitin bantu bakar lemak dengan berkesan
  • Lesitin juga menghalang pengumpulan lemak dan kolestrol tak baik
  • Senaman yang betul dan pengambilan lesitin sangat membantu untuk kurus dengan sihat!
Fungsi lesitin yang menyokong badan untuk kurus


Kadang-kadang, kita boleh baca dalam label kandungan makanan, pengemulsi atau lecitin soya dan sebagainya. Fungsinya adalah membentuk rupa makanan tersebut kerana ia bantu mencairkan dan memecahkan lemak.

Lesitin adalah campuran kompleks fosfolipid yang ada dalam sel badan kita dan beri manfaat untuk kesihatan fizikal dan mental. Fungsi Lesitin juga bagi melindungi sel dan kuatkan struktur sel. 
Apabila lesitin membantu memudahkan pergerakan lemak, bahan bungan dan nutrien di dalam dan luar sel badan, ia turut membantu kita untuk kurus secara semulajadi.

Harga Lesitin adalah RM52.50 dengan penghantaran percuma!


Lesitin Shaklee juga adalah agen pengemulsi semula jadi yang dirumus dari sumber semulajadi iaitu kacang soya. Bukan saja saya ambil lesitin untuk sumber kolina bagi kecerdasan otak, saya amalkan lesitin untuk bantu kekalkan berat badan ideal juga. Makin berusia ni, kadar metabolisme makin menurut. Terpaksalah ambil supplemen seperti Lesitin untuk bantu kekal kurus.



Ida Khairani
013 488 2382
http://www.mysupervitamins.com

Untuk order Lesitin, boleh whatapps ke 013 488 2382 atau isi borang order Shaklee ini. Boleh juga, direct order dengan Shaklee di eSell kalau ada credit card @ debit card. Senangkan!

Penghantaran ke seluruh Malaysia dan cash on delivery sekitar Shah Alam, Klang dan Bandar Bukit Raja secepat mungkin!

Wednesday, August 19, 2015

Peminat Cilik No 1

Peminat vitamin no 1 ni memang jenuh. Asyik kena distract ja tapi akalnya pun panjang. Nampak botol vitamin mesti minta dibuka. Letak tinggi gigih tunjuk atau panjat. Omega Guard memang ibu bagi tapi habis sebiji minta lagi.. Mana tak pening..




Sebelum ni dia akan makan habis 1 kapsul. Sekarang ni ada style baru pula.
Dia akan masukkan dalam mulut, gigit guna gigi.. Maklumlah gigi dah banyak, geraham pun dah ada.. Lepas tu akan hirup minyak ikan tu sampai habis. Hanyir tak rasa? Haha.. Dia selamba ja. Ibu pun kena telan dengan air hokey, xnak hidu bau.


Nampak tak kat tangan dia tu? Masa dia rajin makan Omega Guard ni Alhamdulillah memang sihat. Ada suatu ketika, selepas saya sorokkan semua vitamin menyebabkan dia tak nampak dan tak minta lagi..Ditakdirkan, dia batuk sampai kena Pneumonia. Masa tu baru teringat, dah lama dia tak makan omega guard. Memang kena ketuk kepala ibu ni. 

Sejak lepas raya, mula tayang balik botol Omega Guard. Kalau dia tak minta, ibu memang lupa. Jadi dia yang cari sendiri. Semoga Nuh Iman sihat2 aja dan tak kena Pneumonia lagi. Alhamdulillah, sejak start balik ambil Omega Guard, belum pernah lagi dengar batuk. Serasi betul. Tq Allah sebab gerakkan hatinya untuk gigih nak makan Omega Guard dan beri khasiat yang terbaik untuk Nuh Iman.


Ida Khairani
http://www.mysupervitamins.com





Monday, August 17, 2015

Vitamin khusus untuk mak-mak

Vitamin untuk mak-mak.. Eh saya sihat ja tapi nak cubalah. Ha, takkan nak tunggu sakit baru nak cari. Sekaranglah masanya untuk mula amal supaya boleh menjadi penghalang dari penyakit kronik.

Vitamin untuk mak mak memang banyak. Saya kongsikan ni hanya 4 vitamin yang wajib. Yang asas dan sinonim dengan wanita.


Vitamin Shaklee tiada tandingan. Dihasilkan dengan sumber semulajadi dan diuji tanpa bahan yang merbahaya dan dijamin berkesan. Jangan dok main ambil ja sebarangan supplemen tau. Kang cantik sekejap tapi penyakit menunggu.

Khasiat vitamin mak-mak berikut 

B Complex : bantu memberi ketenangan, kecergasan dan metabolisme badan.

Ostematrix : membantu menyihatkan tulang dan gigi, menghilangkan sakit pinggang dan belakang.

Alfalfa : detox semulajadi badan, kurangkan simptom resdung, allegi dan keputihan.

Vit E: mengurangkan parut jerawat, tinggi anti oksida, menurunkan risiko kancer

Ini hanya sebahagian dari kebaikan supplemen ini. Jika berminat dan nak tahu lanjut, hubungi Kak Ida Khairani Ahmad segera ya di 013 488 2382.

Belajar dan elak bentan sebelum terkena

BENTAN?. Walaupun ada anak ramai, mungkin ada ibu yang tak tahu apa tu bentan? Mungkin sebab tak pernah alaminya. Apa pun, masih perlu ambil tahu sebab akibat terkena bentan teruk juga.

Pengalaman Kak Ida terkena bentan


Masa Kak Ida berpantang anak pertama dan kedua sangat mudah. Badan masih sihat dan cergas. Mak yang jaga jadi ikutlah apa dia cakap, mungkin sebab tu kak Ida selamat dari terkena bentan.

Bila berpantang anak ketiga pun, waktu berpantang Kak Ida ambil set berpantang Shaklee. Sepanjang berpantang, memang tak kena bentan. Badan dah full recover. Masa sebulan check up pun, rahim dah kecut dan kembali pada kedudukan dan saiz asal. Seronok punya pasal, lepas habis pantang kami plan balik kampung. Sebelum tu pantang di rumah ja.

Beberapa hari nak habis pantang, kami balik ke Pulau Pinang, tidur rumah mak. Hari ke-40, bawa baby ke rumah tuknya. Sebelum tu singgah di pasar malam dulu. Beli air bandung, bihun sup dan di rumah tuk pulak dijamu cucur jagung. Seronok sungguh ibu yang habis berpantang ni makan macam2 juadah.

Tetttt... Elok ja sampai rumah mak balik, perut rasa masuk angin. Badan seram sejuk ja walaupun tak panas. Terus rasa nak pakai stokin balik dan lemah macam orang berpantang balik dah. Muntah tapi keluar air dan angin ja. Merasalah pengalaman pertama terkena bentan !!!! :((

Jadi kali ni Kak Ida nak kongsikan lebih lanjut info pasal bentan catatan dari seorang bidan yang Kak Ida baca di facebooknya.

Apa itu bentan? Macam mana boleh terkena bentan? Cara nak elak bentan dan apa perlu dibuat jika sudah terkena bentan ?

rawatan pulih dari bentan

Apa itu Bentan?


Bentan ialah keadaan bagi ibu- ibu selepas bersalin yang secara tiba-tiba mengalami rasa seram sejuk melampau dan pening kepala.

Apa punca bentan?


Bentan boleh berlaku akibat memakan benda berbisa contoh memakan ikan berbisa,cencaru,bawal hitam ,melakukan kerja-kerja yang berat atau terhantuk ibu jari kaki dengan benda keras. 

Adoi.. Kak Ida sangat selalu terlanggar jari kaki. Sampai sekarang pun. Huhu. Ada tip dari kawan Kak Ida, balut siap2 ibu jari kaki tu dengan sapu tangan atau tisu biar tebal dan pakai stokin. Kalau terkena juga masih dilindungi. :D. Boleh pakai jugakan idea ni! Cubalah ;)

Apa nak buat segera kalau sudah terkena bentan?


Jika ini berlaku, ibu hendaklah berehat secepat mungkin, panaskan badan dengan meminum air panas, air gula panas, berselimut, sapukan minyak seluruh badan, bertungku di perut dan seluruh badan minta bantuan suami atau Ibu. ..
Memandangan tip di dari seorang bidan hardcore, beliau juga sarankan memakan jamu dan pemakaian pilis. Pilis ni yang dilumur di dahi tu. 


Langkah berjaga-jaga untuk elak bentan dan pulih cepat semasa berpantang.


Ibu harus jaga pemakanan dalam pantang dengan baik. Jangan terlepas pandang.
Ikutlah amalan Melayu tradisional mana yang releven, untuk kesihatan kita juga.

Elak : Elak makan makanan berbisa seperti ikan bawal hitam, pari , duri , sembilang dikuatiri BENTAN PINTU RAHIM.

Elak : Selain tu ikan unsur gatal pon tak dibenarkan antaranya kembung, tamban, cencaru & tongkol 

Elak : Mandi dengan air sejuk atau mandi dengan lama.

PETUA tradisional untuk pulih dari bentan

Ambil cekur, lada hitam ,halia dan bawang putih dan ditumbuk 
Ramuan tadi dibalut pada IBU jari kaki. 

Untuk bentan yang teruk boleh minum air rebusan secekak sawi & jintan manis bersama gula batu..Amalkan seminggu 2x baik juga untuk mencerahkan mata.

MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MERAWAT jadi jagalah pantang sebaik mungkin.. Nama pon berpantangkan jadi banyaklah pantang larangnya. Redha jela.. Demi kebaikan kita & keluarga juga .

Last but not least, semasa berpantang, elakkan mandi sejuk , jaga pemakanan, digalakkan cium jintan hitam yang telah dibunjut untuk elak bentan. Selamat berpantang dan mencium bau baby yang sangat best! Nak rasa set berpantang macam Kak Ida guna yang glamur, berkesan dan mudah, hubungi K Ida. Orang Johor yang nak rasa rawatan dari bidan ni, boleh klik link credit di atas.



Ida Khairani Ahmad
www.mysupervitamins.com
013 488 2382

Sunday, August 16, 2015

Kenapa perlu menyusu dengan susu ibu?

Sempena minggu penyusuan susu ibu ni, saya nak kongsilah kenapa kita mak-mak ni perlu pilih menyusu susu ibu. Walaupun ramai dah aware, mungkin ada yang masih tak sure.. Jadi, ini berdasarkan pengalaman dan pembacaan Kak Ida ya. Awat kita harus dan wajib cuba sedaya upaya bagi susu ibu.

Masa mula-mula mengandungkan anak sulung dulu, memang ingat nak campur ja susu. Nampak kak ipar masa dulu, campur susu anaknya. So rasa senanglah nanti. Namun, bila mengandung sendiri dan menghampiri saat kelahiran, mujur waktu terluang dimanfaatkan dengan membaca. Jadi, banyak fakta menarik yang membuatkan ambil keputusan nak menyusu penuh. Yang rasa tak ada nak susu, boleh tengok video ni dulu.

Masa menyusukan anak no 1, Nazhan.

Kenapa penting susu ibu untuk bayi kecil kita?


  • susu ibu ni beri kesan baik pada perkembangan psikomotor, emosi dan social anak kita. Jadi mereka jadi lebih cepat belajar pergerakan, perasaan dan komunikasi dengan kita. Istimewakan?
  • susu ibu bantu perkembangan daya intelek yang lebih baik.. maknanya IQ lebih tinggi. Subhanllah, hebat betul ciptaan Allah. Susu tepung memang cuba imatate kebaikan susu ibu no. 1 ni tapi tak dapatlahkan.. 
  • susu ibu bantu kurangkan risiko penyakit seperti kencing manis, kanser, jangkitan telinga dan pneumonia. Penyakit2 ni banyak faktor lain lagi tapi menakjubkan dengan susu ibu, kita mampu kurangkan beberapa percent risiko penyakit ini. Walau hanya beberapa percent, apa yang boleh ibu buat, mesti kita akan buatkan.
  • susu ibu menyumbang pada antibodi yang tinggi. Alhamdulillah. Nak lebih umph lagi, mak-mak pun ambilkan super food dan vitamin ya. Anak beranak boleh kuat !
  • penyusuan susu ibu kurangkan risiko SIDs iaitu sindrom mati mengejut iaitu mati sewaktu tidur. @ tiba-tiba. Selalunya bayi tidur dan meninggal sebab tersedak susu consider SIDs.
  • susu ibu menggalakkan penghadaman. Ini bermakna susu ibu lebih mudah dihadam. Jangan pelik kalau kekerapan berak anak kita berbeza dengan anak yang minum susu tepung. Selalunya doktor akan bagi green light tak kisah berapa kali anak berak pun kalau anak minum susu ibunya sahaja.
  • susu ibu menggalakkan tumbesaran.  Selalunya, anak minum susu ibu ni lebih bam-bam masa baby. Kemudian akan menyusut juga selepas aktif bergerak. 
  • Iris suatu masa dulu.. Montel !

  • susu ibu yang bernutrisi tinggi mengelakkan dari kurang zat makanan, cirit birit dan penyakit saluran pernafasn.
  • susu ibu yang unik mengandungui komposisi nutrient yang mencukupi dan sentiasa pada suhu yang sesuai. Kalau susu tepung, harus disukat dulu suhu, supaya tak bahaya atau terlalu panas. Terlalu sejuk baby tak suka pula. Susu ibu ni..selak aja!


Lagi satu kelebihan susu ibu ni untuk bayi kita, bayangkan anak kita demam atau jatuh sakit.. Since apa yang kita makan memberi kesan juga pada susu kita, jadi bolehlah kita makan supplemen dan makanan berkhasiat. Kalau susu tepung, nak top up ceruk mana pun tak dapat...

Rupanya, ada juga bahaya dan risiko pada bayi yang tidak diberikan susu ibu. Nanti K Ida sambung next entry..

Ida Khairani Ahmad
www.mysupervitamins.com
013 488 2382

Thursday, August 13, 2015

Video cara susu ibu dihasilkan

Assalamualaikum... :) Ramai kalangan kita ni ibu yang dah berjaya menyusukan anak dengan susu ibu. Tahniah ! Perkembangan yang baik ni tak lain tak bukan kerana pendedahan tentang kebaikan susu ibu yang sangat banyak dan diakui susu ibu adalah susu terbaik di dunia rezeki dari Allah untuk anak kita.

Hospital rakan susu ibu pun dah banyak. Jadi kalau rasa sedih, frust awal-awal kelahiran tu, cepat2 minta guidance dari nurse. Jangan malu, mereka memang sedia membantu. Nak saya bantu pun boleh, roger ya di 013 488 2382.

Namun, ada juga ibu yang masih tak yakin untuk menyusukan anak. Macam mana nak yakin? Kenalah dengan ilmu. Sini saya kongsikan cara susu ibu dihasilkan.. semuanya dengan izin, kebijaksaan Allah dan sifat Maha PemurahNya Allah terhadap hambaNya. Ada juga video Bahasa Melayu yang tunjukkan cara susu ibu dihasilkan juga fungsi hormon prolaktin dan oksitoksin.

Mula-mula, kita kenal bahagian dan fungsi tisu-tisu yang membentuk payudara

Bahagian payudara 
  • Puting dan bahagian berwarna gelap sekeliling puting ni di kenali sebagai Areola. Lekapan bayi yang mencakupi areola akan membantu merangsang pengeluaran susu ibu. Jadi bagi baby nganga luas-luas baru masukkan puting. Di areola, terdapat kelenjar yang dikenali sebagai kelenjar montgomery yang akan menghasilkan cecair berminyak yang membantu mengekalkan kesihatan kulit.


  • Alveoli pula adalah kelenjar susu. Untuk menghasilkan susu, terdapat berjuta-juta alveoli di dalam payudara wanita ya.


  • Prolaktin adalah sejenis hormon yang membantu merangsang sel susu dalam alveoli untuk menghasilkan susu. Prolaktin ni dirembeskan dari otak.


  • Sel otot terdapat di sekeliling alveoli. Apabila sel otot mengecut, maka susu pun akan dirembeskan keluar. 


  • Oksitosin adalah hormon yang berfungi untuk merangsang sel otot untuk mengecut. Hormon oksitoksin juga dirembeskan dari otak iaitu dari kelenjar pituitari. Hormon inilah yang merangsang refleks pancutan atau milk ejection reflrex.


  • Saluran kelenjar susu berfungsi untuk mengalirkan susu dari alveoli ke saluran susu utama.


  • Saluran susu utama akan mengembang dan menampung susu ibu semasa bayi menyusu.


  • Saluran susu dan alveoli diselaputi oleh tisu-tisu penyokong dan lemak. Tisu-tisu ini sensitif jadi jika nak mengurut pun, belajar teknik yang betul supaya tak merosakkan tisu payudara.


Sekarang tonton video untuk faham dengan mudah cara susu ibu dihasilkan.




Langkah-langkah susu ibu dihasilkan

1.Apabila bayi hisap payudara kita, saraf diputing dan areola akan dirangsangkan. Isyarat akan dihantar ke otak untuk penghasilan dan pengaliran susu ibu.
2. Rangsangan dihantar ke kelenjar pituitari, maka hormon proaktin pun dirembeskan.
3. Prolaktin akan mengalir dan merangsang penghasilan susu ibu di kelenjar susu.
4. Hormon prolaktin akan menyebabkan sel alveoli mengembang dan menghasilkan susu.
5. Semakin kerap bayi menyusu, lebih banyak hormon dirembeskan dan semakin banyak susu terhasil.
6. Semasa bayi menghisap dan susu sudah terhasil, proses pengaliran bermula.
7. Hormon oksitosin menghasilkan kesan refleks pancutan untuk mengeluarkan susu.
8. Hormon  oksitosin menyebabkan sel sel otot di sekeliling alveoli mengecut dan membolehkan susu mengalir melalui salur susu dan dihisap bayi.
9. Refleks oksitosin ni boleh dirangsang dengan lebih mudah oleh emosi ibu dan perkara seperti

- ibu gembira dan teruja dengan adanya bayi
- keyakinan tentang susu ibu yang terbaik untuk anak dan mencukupi
- melihat, mendengar, menyentuh bayi dengan penuh perasaan sayang
- positif dan tenang
- zikir dan doa amalan (boleh rujuk sini )
- menonton video dan gambar bayi ketika berjauhan dengan bayi
- suara bayi


10. Namun, pengeluaran hormon oksitosin boleh terganggu jika

- ibu menahan kesakitan akibat puting merekah, jahitan caesarean atau episiotomi
- perasaan risau dan bimbang tak cukup susu
- stress dan penat

Maka, semua ibu cuba elakkan perkara yang boleh mengganggu pengeluaran susu ibu dan sentiasa kekalkan mood gembira dan positif. Jangan skip makan dan amalkan pemakanan sihat termasuklah makanan tambahan untuk ibu menyusu yang membantu emosi lebih stabil, kurang stress dan badan bertenaga yang juga menyumbang untuk menggalakkan proses penghasilan susu ibu. Menyusu bayi dengan ilmu membantu kejayaan penyusuan susu ibu dengan lebih mudah!

Ida Khairani Ahmad
www.mysupervitamins.com

Monday, August 10, 2015

Tip Kuruskan Badan Dengan Herb Lax

Assalamualaikum. Geram tak kalau kita nak diet tapi makan tak kenyang kenyang. Walaupun dah diet betul2 jaga makan dan bersenam pula tapi berat badan masih susah nak turun dan gagal untuk kuruskan badan. Mungkin ada tertinggal satu formula penting. Formula ini dapat dibantu dengan amalan Herb Lax !

Diet dan bersenam sudah tapi masih tak kurus !!!


Tahu tak, fungsi usus penting dalam menyerap makanan dan menyingkirkan bahan kumuh. Kalau usus tak sihat, sesak dan kotor macam mana tujuan asal kita nak kurus dengan cepat atau secara tradisional nak berjaya! Tak kira kita gemuk sejak kecil atau berat bertambah semasa mengandung, kurus dengan sihat dan cantik adalah impian setiap orang. Jadi, penting untuk ambil berat dan jaga fungsi usus dalam diet kita barulah boleh berjaya untuk kuruskan badan.

Sebab Diet Nak Kuruskan Badan Gagal

Makanan yang kita makan akan dicernakan pada usus kecil. Di sini makanan yang komplex akan dicernakan menjadi paling halus, kemudian akan diserap oleh darah untuk menjalankan fungsinya.
Jadi sangat penting, usus kecil kita sihat supaya, makanan yang kita makan dapat dicerna dan berfungsi untuk pertumbuhan dan membaik pulih tubuh bukannya berkumpul dan kekal menjadi lemak yang tak digunakan dan hanya menggemukkan.

Usus besar pula berfungsi untuk menyerap air dan garam mineral. Makanan yang tinggal adalah bahan kumuh yang tidak mahu digunakan lagi. Jika orang yang susah nak berak, suka tahan berak dan tahi menjadi keras maksudnya, air diserap terlebih-lebih. Jika air diserap kurang pada usus besar, mungkin berlaku cirit birit apabila masih banyak lagi air pada usus. Jadi usus besar mesti dalam keadaan sihat supaya kita dapat membuang bahan kumuh dan lemak yang tidak lagi perlu dalam keadaan selesa, tidak sakit dan lancar. Barulah misi nak kuruskan badan berjaya dan tidak tergangu. Ye tak?

Ok, Bagaimana Nak Kuruskan Badan Dengan Herb Lax ni?

Jika kita amalkan herblax secara konsisten mengikut cara yang betul seperti yang akan saya cadangkan, InsyaAllah kebaikan dari sumber semulajadi yang terdapat dalam herblax ni akan dapat memberi kebaikan berikut,

Bantu pembersihan najis yang tersekat
Bantu merangsang kesihatan usus dan mempercepatkan proses pembersihan dengan lembut pada najis yang tersekat atau tersimpan lama
Bantu atasi masalah sembelit
Bantu melancarkan pergerakan usus
Bantu mengempiskan perut
Bantu memberi kepejalan pada perut


HERB LAX untuk kesihatan pencernaan


Sumber ramuan Herb lax yang sihat

Kandungan Herblax diformulakan dengan sumber semulajadi iaitu

1. Daun senna - membantu mengurangkan penyerapan lemak dan bantu rangsang pembersihan yang lembut pada usus. Jadi jangan risau perut tak akan memulas-mulas dengan teruk. InsyaAllah kerana ia dipercayai dan digunakan sejak turun temurun.

2. Buckhorn bark - bantu lembutkan najis dan mudahkan pergerakan usus juga beri kelembapan pada usus. Jadi dapat mengurangkan sakit akibat sembelit yang teruk.

3. Licorice root - bantu detoks. Jadi, badan dan perut rasa lebih lega dan sihat.

4. Fennel seed - bantu keluarkan toksin yang terkumpul akibat terlebih makan dan alkhohol. Bantu galakkan pencernaan dan masalah sembelit dan kembung. Best sangat !

5. Anise seed - rangsang keluarkan jus gastrik untuk bantu proses pencernaan. Tak adalah nanti makan tak kenyang-kenyang sebab makanan gagal dicernakan dengan baik.

6. Bhubard root - herba ni digunakan oleh masyarakat Cina untuk kesan seolah olah antibiotik iaitu penghapus bakteria.

7. Blue marva flower - bantu detoks dan imbangi tekstur kulit. Sebab tu kadang-kadang nak cantik pun perlu detoks dengan herb lax dahulu, bukan nak kurus sahaja.

8. Culver's root - bantu masalah lebihan air dalam badan dan masalah asma.

9. Alfalfa - bantu bersihkan usus, darah dan hati supaya dapat tingkatkan fungsi masing-masing.

Sebotol untuk 30 kali hidangan. Sebotol untuk 2-3 bulan berharga RM52 dengan pos percuma.


Dengan kebaikan yang terdapat dalam formula Herb Lax, sesiapa saja boleh mengamalkannya demi kesihatan usus, pencernaan dan penghadaman tak kira kurus atau gemuk, sakit usus atau belum sakit.

Nasihat dan Warning !!!

Untuk diet kuruskan berat badan berjaya, pemakanan perlu dijaga dan senaman perlu diamalkan barulah bantuan supplemen herb lax akan dapat membantu merealisasikan impian nak kurus secara sihat dan cantik akan berjaya! Bagaimana kalau malas diet dan bersenam? Walaupun banyak kg dan lemak yang berjaya disingkirkan dengan pengambilan Herb Lax, tapi berat yang turun mungkin tak akan sebanyak yang diimpikan. Untuk berat yang disingkirkan kekal tanpa perlu berlapar, anda boleh support dengan set kurus lain seperti cinch shake mix yang menghalang diet yo-yo berlaku iaitu berat asal kembali selepas diet dihentikan.

Last but not least, sangat penting andai kita ni nak diet, nak aim untuk kurus dengan sihat dan tak nak diet kita fail dan sia-sia... untuk jaga kesihatan usus dan ambil Herb Lax ni. Tak perlu ambil setiap hari, cuma secara mingguan ja selama beberapa hari. Jangan risau, Ida akan guide secara eksklusif untuk my customer. Banyak yang sudah berjaya, you are the next one !


Ida Khairani

Wednesday, July 29, 2015

Tip ajar anak tulisan kemas dan cantik

Tulisan anak-anak saya tak la cantik tapi masih boleh dibaca. Saya sebagai ibu terima seadanya. Sampailah bila ternampak buku anak orang lain, "Wah kemasnya!!". Dengar pula kawan cerita, yang suaminya siap ajar dan marah anak mereka supaya tulisan kemas. "Hoho !!"  Jadi, saya pun naklah cuba latih anak saya.

Tip "Ajar Tulisan Anak Cantik" ni saya baca dari Majalah Pa&Ma, hasil perkongisan institusi Nury. Ada tambahan sikit ikut pengalaman dan pemerhatian ibu sendiri.

Tip Cara Ajar Anak Tulisan Kemas dan Cantik


1. Lebih baik anak pandai membaca dahulu supaya banyak perkataan dah tahu dan boleh bina ayat dan rangka cerita. Untuk anak-anak kecil tu, tak kisah la tulisan mereka comot-comot lagi.

2. Mengajar berulang kali, konsisten dan jelas dengan permulaan yang baik.

3. Set masa untuk latihan menulis ni. Jangan terlalu lama untuk elak anak hilang minat, penat dan bosan. Boleh buat 2-3 sesi pendek dalam sehari.

4. Sediakan alatan menulis. Kalau mampu, sediakan pen marker yang sesuai dengan tangan kecil anak dan papan putih. Anak lebih mudah fokus bila berdiri. Untuk peringkat permulaan pensel yang mudah patah dan kertas yang mudah koyak boleh sebabkan anak hilang minat.

5. Pencahayaan yang cukup dan suasana yang tenang juga penting!

Tip Aktiviti Untuk Tingkatkan Kebolehan Menulis dan Fokus


1. Untuk galakkan pembangunan otak yang tersusun yang diperlukan untuk menulis, rajin-rajin soh anak main monkey bar di padang mainan. Masa menganyun merentas batang-batang tiang tu, fokus mata dan koordinasi motor halus dilatih. Malah, menggalakkan pembentukan dada dan pengambilan oksigen yang diperlukan otak.

2. Senaman merangkak dan menjulur pun boleh dan akan meningkatkan kebolehan membaca dan menulis. Hebatkan!

Tip Latihan Untuk Anak Buat Supaya Tulisan Kemas dan Cantik

  1. Bila anak dah suka menulis, kita boleh upgrade lagi latihan secara berperingkat.
  2. Latihan pertama : Lukis 1 garisan dan cerita pada anak, huruf yang ditulis atas garisan lagi cantik.
  3. Latihan pertama, kedua dan ketiga
  4. Kategorikan huruf di atas garisan dahulu a.k.a dalam posisi duduk iaitu a,c,e,i, m, n, o dan lain-lain. Kenalkan huruf kecil dahulu ( small letter )  
  5. Latihan Kedua : Kemudian huruf-huruf yang berdiri a.k.a yang ada tiang, b, d, k, l, t.
  6. Latihan Ketiga : Huruf berjuntai kakinya a.k.a huruf ada ekor iaitu g, j, p, q dan etc.
  7. Boleh buat poster dan tampal untuk rujukan anak-anak.
  8. Latihan Keempat : Bila dah pass, boleh tambah garisan kedua dan beritahu anak huruf - huruf ni lebih cantik ditulis antara 2 garisan.
    Latihan Ke-4
  9. Latihan Kelima: Next, bila anak dah konsisten menulis dengan baik, tambah lagi 1 garisan di atas dan bawah. Cadangkan pada anak, huruf yang ditulis tak melepasi 2 garisan ini lebih cantik dan kemas. Garisan atas ni untuk huruf yang tegak dan dan bawah untuk yang berjuntai.
    Latihan ke-5
  10. Latihan Keenam : Salin balik ayat ringkas. Ulang-ulang latihan ini. 
  11. Latihan Ketujuh : Hanya tulis ayat di atas 1 garisan tapi masih lagi ikut formula dari latihan di atas dari segi saiznya. InsyaAllah lama-lama comel dan cantiklah tulisannya. Praktice make perfect!
  12. Paling penting, latihan ni dibuat dalam keadaan tenang dan anak-anak bersetuju. Biar mereka enjoy dan faham kenapa nak cantik. Supaya mudah dibaca dan suka untuk dibaca.
  13. Kita juga kena tenang dan konsisten supaya anak dapat faham lebih mudah.
Selamat mencuba! Belum habis lagi training untuk anak ibu. InsyaAllah nanti akan update lagi hasilnya.


Ida Khairani Ahmad
www.mysupervitamins.com

Wednesday, July 8, 2015

Perlukah vitamin untuk kurus?

Bila kita nak kurus, kita beriya diet dan tahan makan serta ikat perut tapi masalahnya susah sangat sampai terpaksa menahan lapar dan perut ni asyik berkeroncong ja. Sekalipun berjaya menahan nafsu, namun nak maintain tu Ya Rabbi, seksanya.. Apa masalahnya dan bagaimana cara untuk hilangkan rasa lapar dan kebulur semasa nak turunkan berat ni?





Untuk pengetahuan semua, walaupun kita gemuk atau kurus, badan kita masih perlukan cukup zat untuk menjalankan fungsinya. Bila badan tak cukup nutrisi asas yang penting untuk berfungsi, badan akan memberikan signal seperti lapar. Malangnya, kita terus ngap makan sebab takut masuk angin. Diet pun ke laut dan kiraan kalori pun mulalah tersasar.

Jadi, amat penting semasa diet, kita ambil berat dan tak tinggal vitamin asas di mana sangat kritikal untuk badan berfungsi secara normal. Jadi, tak adalah kita flat dan penat walaupun berdiet.. Last2 makan tidur juga. Tu yang makin liat berat nak turun.

Tipnya adalah, ambil multivitamin! Vitamin membantu mengawal rasa lapar dan mengelak badan memberi signal kelaparan. Sebenarnya badan memberi signal yang mereka perlukan vitamin untuk berfungsi tapi kita faham sebagai LAPAR dan TAK CUKUP MAKAN. Jadi semasa kita berdiet disamping jaga makan dan bersenam, keperluan vitamin tak boleh tinggal sama sekali.


Protin penting untuk mengelakkan diet kurus menjadi gemuk

Sebab itu, cinch shake mix untuk kurus ada multivitamin selain protein dan serat. Vitalea juga mencukupkan lagi rutin diet kurus kita.

Jangan abaikan vitamin jika mahu kurus dan sihat




Jika mahu diet kita tak menjadi diet yo-yo atau menyiksakan jiwa raga, ingat ya. Cukupkan keperluan vitamin asas untuk badan kita.

By,

Ida Khairani Ahmad 
013 488 2382

Saturday, July 4, 2015

9 Tip Bantu Kurus Lebih Cepat Di Bulan Puasa

Berpuasa membantu kita untuk menahan diri dari lapar dan dahaga di siang hari. Yang bestnya, ramai yang berjaya turunkan berat dan kurus menjelang hari raya. Jadi, macam mana mereka ni berjaya puasa dan kurus sedangkan ada yang gagal dan bertambah berat? Apa rahsia mereka?


Ya, ini saya pecahkan rahsia kurus lebih cepat di bulan puasa. Tak susah, senang ja pun. 


9 Tip Kurus Cepat di Bulan Puasa

1. Kenali metabolisme kita

Ada orang yang makan banyak pun tak apa, badan cergas bertenaga dan maintain kurus. Maknanya kadar metabolisme tinggi. 

Ada yang makan biasa tapi susah nak turun atau maintain berat badan ideal. Jadi mereka yang jenis ni kadar metabolisme rendah. 

Tahu tak ada makanan tertentu yang secara semulajadi membantu meningkatkan metabolisme kita. Ini cadangan saya anggur, epal, almond, green tea, bayam dan yogult rendah lemak serta serbuk rempah ratus seperti serbuk kari dan kayu manis. Selain tu, boleh ambil supplemen seperti B Complex yang bantu meningkatkan kadar metabolisme di mana membantu proses menukarkan makanan kepada tenaga dengan lebih efisyen. 


2. Awasi gula, minyak dan lemak


Kata nak kurus.. Makanan yang tinggi gula, banyak minyak dan lemak akan buat diet kita fail. Matlamat nak cepat kurus kita confirm gagal. Baju kita tempah akan sendat. Jadi, agak-agaklah ya. Berita baik, makanan tak berminyak, kurang lemak dan kurang manis juga sedap dan mengenyangkan.

3. Lewatkan sahur


Melewatkan sahur memberi kita lebih pahala. Baikkan Allah pada hambaNya. Jadi rugi kalau tak rebut. Malah, ia bantu kita kenyang lebih lama. Jadi tak adalah kita kebulur dan berbuka puasa mengikut nafsu sangat. Pilih menu sahur yang low G.I seperti minuman protein ESP yang bantu lepaskan gula perlahan jadi kita kenyang dan bertenaga lebih lama. Perut pun tak menggelegak lapar dan ESP turut mengurangkan simptom gastrik dengan berkesan.



4. Hadkan pengambilan air manis


Air manis buat kita lebih dahaga. Bila berbuka hadap lagi air manis. Tambah lagi gula dalam darah. Saya minum juga tapi tak banyak. Walaupun berbuka dengan air manis, selepas tu saya banyak minum air kosong dan Performance Drink sahaja.


5. Saiz Hidangan


Untuk diet, ideal saiz hidangan kita adalah segenggam nasi, setapak tangan protin ayam, daging atau ikan dan separuh pinggan sayur. Ini untuk yang nak kuruskan badan ya. Untuk kanak-kanak yang sedang membesar lain.



6. Berbuka Puasa dengan Tenang


Jangan gelojoh. Kunyah lebih lama. Seeloknya 40 kali kunyahan. Ini membantu makanan lebih mudah dihadamkan. Ambil masa sekurang-kurangnya 20 minit untuk makan hingga habis menu makan malam kita. Lebih afdal kalau berbuka dengan kurma dan air sekejap, solat Maghrib dahulu dan kembali untuk menikmati menu berbuka dengan lebih tenang. 

Ada orang yang tak suka buah tamar @ kurma. Hmm..selain sunnah nabi, ia makanan yang tinggi protein dan banyak serat. Sangat sesuai untuk membantu menurunkan berat juga. Jadi, belajarlah makan buah tamar ya. Mula dengan separuh atau sebiji dahulu. Ada macam-macam jenis tamar ni. Tak suka yang ini, kita cuba jenis lain pula. Pasti ada yang menepati citarasa kita.

7.  Ambil makanan bernutrisi

Waktu bulan puasa, kita makan kurang dari biasa. Macam kita berdiet turunkan berat jugalahkan. Amat penting kita pilih makanan yang bernutrisi supaya masa berpuasa kita tetap cergas dan tak flat. Jadi, masa berbuka hingga bersahur jangan hanya makan junk food dan fast food. Junk food dan fast food bukan saja tak berkhasiat tapi kalori tinggi. Buat tambah gemuk ja. Rugi rugi..

Selain bernutrisi tinggi, cinch shake sangat sedap dan bantu kurus lebih cepat juga!


8. Minum air secukupnya.


Minum air kosong 8 gelas sehari tidak lagi mustahil kalau kita boleh follow tip ini. 



9. Senaman


Eh tak laratlah bulan puasa nak bersenam. Tak posa pun tak buat. Kakaka !!! Jangan begitu.. Nak kurus tak? Nak tak? Apa kata, kita tawaf Pasar Ramadhan 18x tanpa membeli. Apa kata jalan kaki ke masjid untuk tunaikan terawih. Terawih pula dari 8 rakaat terawih kita up ke 20 rakaat. Pahala pun dapat. 



Tak sanggup? Ingat misi nak kurus dan cantik juga sihat di hari raya nanti! Ini semua sesuaikanlah dengan hidangan yang kita dah makan waktu berbuka dan more tu. Makan banyak, exercise banyak. Makan sikit, senaman minima ja.

Sekian, 9 Tip Bantu Kurus Lebih Cepat di Bulan Puasa ni!

By,
Ida Khairani 

Friday, July 3, 2015

Rahsia membesarkan empayar Shaklee

Alhamdulillah, dah masuk separuh puasa kita pada tahun ni. Malam ni Nazhan, anak pertama saya ada majlis buka puasa di sekolah agamanya. Ni tahun kedua dia ikuti berbuka dan berterawih di sekolah.

Nazhan sekarang darjah 2. Tahun lepas, baru mula belajar puasa. Puasa di sekolah sebelah pagi. Balik sekolah makan. Hehe.. Tahun ni so far so good. Mampu berpuasa penuh. Setakat hari ni, 2 hari dia tak puasa sebab kami tak jaga untuk sahur. Jadi, kami beri kelonggaran untuk dia berbuka puasa. 

Kalau budak-budak pun boleh. Kita yang dewasa ni lagilah perlu dan mampu berpuasa penuh. Nazhan saya sediakan minuman susu dengan tambahan Mealshakes sebelah malam dan semasa sahur. Untuk kami, Performance Drink sangat membantu mengurangkan rasa dahaga. Ibu pula tambah ESP sebagai bantuan untuk mengekalkan susu ibu untuk Nuh Iman.



Semasa Nazhan berbuka dengan rakan-rakan di sekolah, kami berempat ke Kota Damansara. Berbuka puasa di Kedai Motor Kuasa Tinggi "Dua Roda" milik seorang sahabat sekolah. Ini bukan kedai makan. Hehe tapi kawan sekolah kami ni bekas peserta Master Chef, jadi memang pandai masak. Beliau lelaki ya. So beliau offer untuk sediakan tempat, menu berbeque, desserts dan macam-macam lagi.



Ya Allah memang banyak dan sedap sangat. Terbaik betul tuan kedai, Nik. Beliau juga tokan tudung Neolofar ya. Jangan taktau laki pun jual tudung. Masyuk pula tu.


Majlis berbuka puasa ni sebenarnya untuk boys soksek 95-99. Tapi dah kahwin dengan member sekolah, jadi saya pun dapat hadir sama. Berjumpalah kami dengan wifes pada suami yang bawa isteri. Tak ramai sangat yang bawa family.

Hazlina, wakil Shaklee Sg. Besi


Sedar tak sedar, isteri-isteri sahabat yang hadir tu kebanyakkan adalah customers dan downlines Shaklee saya. Hahaha !!! 

Irma, wakil Shaklee Shah Alam. COD Seksyen 15


Terima kasihlah pada kawan-kawan sekolah yang menjaja nama saya sebagai pengedar Shaklee ya. Ini adalah kuasa marketing media social ya. Hakikatnya saya tak pernah pergi promote face to face atau on the phone dengan mereka. Saya tak pernah arrange meeting untuk sembang pasal Shaklee. Berkat konsisten share pasal apa yang saya tahu dan rasa di media social, mereka notis dan ingin isteri mereka mendapat kebaikkannya juga. Malah, ramai ahli organisasi saya yang sertai ahli selepas membaca blog ini.

Hazel, wakil Shaklee Puchong

Semoga kita jumpa lagi dan terima kasih atas makanan dan ikatan persahabatan. Korang memang best ! Ingat Shaklee, ingat Ida Khairani B-)


By,
Ida Khairani Ahmad
013 488 2382
Wakil Shaklee Shah Alam & Bandar Bukit Raja

5 Sebab Mengapa Ibu Patut Meneruskan Penyusuan Walaupun Melancong

Selalunya bila nak berjalan jauh atau pergi melancong apa lagi menaiki kapal terbang, ibu bapa mula berfikir patut atau tak meneruskan penyusuan susu ibu. Bagaimana nak menyusu dalam kapal terbang? Patutkah hentikan susu ibu dan mulakan susu botol sahaja.

Biasanya kalau kurang keyakinan, pengalaman atau ilmu, kita mula fikir nak stop susu badan dan beri susu botol iaitu susu formula. Mungkin luarannya nampak susu botol lebih mudah dari menyusu badan. Macam saya dulu masa Nazhan, anak pertama saya, saya sibuk mengepam sebelum fly sebab malu lagi nak menyusu in public.

Jom Melancong dengan gembira!


Sini saya ceritakan sebab-sebab menyusu badan lebih praktikal semasa melancong atau perjalanan balik kampung berbanding susu formula

5 Sebab Mengapa Ibu Patut Meneruskan Penyusuan Walaupun Melancong


1. MUDAH & RINGKAS

Sebenarnya LEBIH SENANG menyusu bayi secara terus/direct berbanding jika menggunakan botol.
Anda tak perlu bawa beg extra untuk mengisi susu formula dan botol. Anda tak perlu asyik ulang2 buat susu sepanjang perjalanan.

Beg kelengkapan barang bayi 


2. NUTRIEN PALING TERBAIK

Dengan meneruskan penyusuan susu ibu, anak kita tetap mendapat bekalan nutrien paling mahal dan terbaik disamping mendapat perlindungan tambahan dari jangkitan penyakit yang mungkin lebih mudah terdedah semasa perjalanan.

Walaupun anak kita dah mula makan, susu ibu tetap merupakan sumber makanan yang bersih, mudah dan paling istimewa berada pada suhu dan tekstur yang sempurna dengan persekitaran dan keperluan bayi kita.

3. BANTU MENENANGKAN BAYI & IBU

Bila bayi travel, ia mungkin pengalaman pertama atau pengalaman yang jarang mereka lalui. Jadi mereka mudah takut dan cranky. Kalau dalam kapal terbang pula, tekanan boleh menyebabkan telinga bayi sakit.

Paling best, penyusuan susu ibu yang fleksibel dan on demand membantu mengurangkan tekanan di telinganya disamping pelukkan ibu yang menenangkan. Hormon prolaktin yang tercetus semasa menyusu membantu menenangkan ibu dan oksitosin pula menimbulkan perasaan cinta & komunikasi positif antara baby dan kita. Memang terbaik untuk perjalanan yang panjang dan meletihkan itu. Jika ibu menghadapi masalah kekurangan susu, cadangan untuk atasinya ada di entry sebelah.

4. BAJU NURSING FRIENDLY 

Semasa perjalanan juga ibu boleh mengenakan pakaian yang mudah untuk menyusukan bayi. Kalau susu masih banyak, jangan lupa pakai nursing pad atau breast pad. Di dalam kapal terbang, pilih tempat bersebelahan dengan pasangan kita atau bahagian yang kita rasa selesa. 

Tempat khas dalam kapal terbang untuk bayi

Baru-baru ni saya ditempatkan di bahagian tengah di mana ada baby bassinet untuk meletakkan bayi. Ruang kaki juga lebih luas untuk anak saya bermain. Namun suami & anak-anak tak dapat tempat di sebelah. Jadi 2 orang di kiri dan kanan saya volunteer nak tukar tempat dengan anak-anak saya kerana mereka juga kurang selesa di situ. Kaki Nuh Iman ja dah terjuntai ke sebelah kalau menyusu sambil baring :P. Lucky us !

Ruang kaki yang lebih luas


5. PALING BERSIH

Sebab ke-5 kita tak perlu hentikan penyusuan susu ibu jika travelling adalah kerana menyusu secara terus boleh melindungi anak dari bahaya alam sekitar. Penggunaan botol, puting dan lain perlu dibasuh dan dibilas dan mudah terdedah pada persekitan yang tidak bersih semasa penyediaan susu formula. Susu ibu terhasil dalam persekitaran yang paling bersih & selamat. Jadi bayi dilindungi secara semulajadi.

Best tak 5 sebab ni mengapa kita patut pilih untuk teruskan penyusuan susu ibu. Harap ia membantu ibu bapa membuat pilihan yang terbaik untuk bayi dan keluarga. Apapun, selamat melancong dan balik kampung dengan gembira !!!


Ida Khairani


Wednesday, July 1, 2015

Ubat mengawal rasa marah dan gelisah

Kecil-kecil cili padi. B Complex ni banyak khasiatnya. Yang paling saya suka, ia membantu saya mengawal marah dan tekanan perasaan. Gituu!!! Sebenarnya ia juga membantu kawal rasa gelisah dan gemuruh.


Biasalah.. Mak mak ni kalau boleh semua nak perfect. Akibatnya mulalah naik marah bila badan penat, rumah semak, anak2 tak habis sepahkan rumah. Semua benda kita nak settle. Macam mana nak tenang dan tetap mengawal marah ni?! Marah-marah selalu tak elok untuk aura diri & emosi anak-anak ya.

Selepas saya kenal B Complex, rasa jatuh cinta pulak. Ada satu ketika, saya mampu mengawal marah walaupun keadaan begitu, normalnya saya akan naik angin. Sejak tu, saya baru perasan, ia adalah kesan baik dari pengambilan B Complex. Alhamdulillah, semuanya dengan izin Allah.


Bagaimana cara B Complex menjadi 'ubat' mengawal marah?


Jika kita mengambil vitamin B Complex, ia akan membantu fungsi otak dengan lebih baik. Otak kita menggunakan vitamin B5, B6 dan B12 untuk membina neurotransmitter, bahan kimia yang dilepaskan oleh otak untuk menghantar maklumat antara sel. Secara tak langsung, kita boleh bertindak dengan lebih tenang dalam mengawal situasi tertentu termasuklah ketika marah dan gelisah.

Sejenis vitamin B juga iaitu Niacin menyokong kesihatan saraf. Jika kita berterusan kekurangan niacin dengan kadar yang amat tinggi, ia boleh menjejaskan memori dan menjadi penyebab kemurungan.

Kerosakan pada saraf juga boleh berlaku jika kita berterusan kekurangan vitamin B12.

Selain tu, vitamin B berfungsi dalam metabolisme makanan kepada tenaga. Jika badan mendapat tenaga yang mencukupi, selalunya kita kurang penat dan tidak marah berbanding jika badan dan otak yang kepenatan.

Oleh kerana itu, pastikan kita mengambil 'ubat' istimewa ini untuk membantu mengawal marah dan gelisah. InsyaAllah ia dapat membantu. Selain tu, amalkan juga tip di bawah ini untuk membantu mengawal emosi dan rasa marah.

6 Tip Kawal Rasa marah


1. Ambil wuduk
2. Istighfar
3. Lakukan pergerakan atau ubah posisi. Contohnya, masa nak marah kita berdiri, ubah dengan duduk. Kalau tengah duduk, ubah pada berjalan. Janji bergerak dari keadaan asal.
4. Berprasangka baik
5. Ingat ganjaran yang Allah janjikan untuk orang yang berjaya mengawal marah .
6. Amalkan vitamin B Complex !

Nampak mudah ja kan. Cuba dan konsistenlah. InsyaAllah kita boleh berubah dan menjadi seorang yang lebih tenang, terror kawal marah dan lebih cool. Marah2 ni boleh buat hypertension ya! Lagi bahaya. So bawa-bawalah praktis dari sekarang.

Ida Khairani Ahmad www.mysupervitamins.com

Kedai Baju Ibu Menyusu Di Shah Alam

Memandangkan hot supplemen Shaklee di website ni adalah set penyusuan Shaklee, saya nak share jugalah kedai baju menyusu yang hot di Shah Alam iaitu di Seksyen 7. Kalau korang rajin baca majalah parenting mcm pa&ma, mesti dah biasa dan terjebak dengan jenama seperti Adrinis dan Suri.


Butik baju Menyusu yang Best di Shah Alam


Sekarang jenama-jenama gah ini digabungkan di bawah satu butik iaitu Almari Baju By Adrinis. Ha, mau tak terjojol mata nak memilih nursing baju di sini.

Banyak jenama dalam satu butik ni


Selain dari Suri dan Adrinis, nursing cover dr Dynas, skirt dari Comel Ibu Nursing, dress dan cardigan dari MilkWithLove pun ada. Baru sikit ja ni, shawl, brooch, socks dan kelengkapan untuk ibu menyusu melawa sambil menyusu dengan santai dan tak malu lagi di public juga ada.

Inilah rupanya tokei kedai dan jenama Adrinis, Puan Sharini.

Gilakan? Memang gilalah!! Nangis tengok jubah menyusu yang cantik-cantik ituuu !!! Rasa semua nak! Selamatlah masa pi tu tengah puasa, automatik nafsu berjaya dikawal hingga hanya sehelai saja blouse cantik Adrinis yang dirembat.

Yang paling depan tu cantik tak? Yang itulah yang dirembat!


Eh, nak rayakan. Pakaian di rumah pun mestilah nursing friendly. Barulah syok berborak tanpa terselak bahagian tak sepatutnya.

Kedai Almari Baju By Adrinis ni ada di 19A, Tingkat 1, Jalan Plumbum P7/P, Seksyen 7, Shah Alam. Walaupun di tingkat 1, tapi tangga nak naik tu tak la memenatkan. Rendah ja. Hehe.. Sebab saya dah naik dengan carry Nuh Iman. Terus rasa nak puji kontraktor yang buat tangga gitu.

Fitting Room dan Cermin Besar untuk mencuba


Korang kalau pergi tu, baik plan awal2 apa nak beli. Kang semua nak beli, lari budget. Suami saya aritu, terkejut tengok saya usung 3 paper beg masuk dalam kereta. Haha!! Beli baju selai ja pun. Selamat shopping ya korang! Baju kurung nursing untuk raya pun ada ! Sweeet - sweet semuanya :X

By the way, kalau korang ke sana dan nak beli secara COD atau pos set menyusu Shaklee, roger Ida ya. Dalam radar saya juga tu. first class konsultasi akan diberikan jika membeli supplemen Shaklee dari saya.

Ida Khairani Ahmad
www.mysupervitamins.com

Thursday, June 4, 2015

Makanan yang patut dielak oleh pesakit gout

Bila kena serangan gout, mesti sakit sangatkan. Untuk keadaan tak lebih mudarat, cuba amalkan pantang larang makanan ni supaya tidaklah menangis menanggung sakit. 


Makanan Laut yang patut dielak untuk dimakan oleh pesakit gout : 

  • Ikan Bilis
  • Tuna dalam tin
  • Sardin dalam tin
  • Mackeral dalam tin
  • Kerang
  • Kepah
  • Sotong
  • Udang

Orang yang tak sakit gout pun, kena berpada juga makan seafood ni. Tak semua badan orang boleh tolerate makan seafood yang banyak dalam sesuatu masa selama beberapa hari. 

Sumber : Dr. Zubaidi

Makanan kekacang yang patut dielak oleh pesakit gout:

  • Kacang putih
  • kacang soya termasuk tau fu fa
  • kacang daal


Makanan yang  terdiri dari organ dalaman perlu dielak pesakit gout:

  • Hati
  • Jantung
  • Buah Pinggang
  • Limpa


Jenis Daging yang tak boleh dimakan pesakit gout : 

  • Daging kambing
  • Daging merah


Kenapa makanan ni perlu dielak? 

Ini kerana makanan ini mengandungi kandungan purin yang tinggi.

Apakah makanan purin tinggi?

Purin adalah sebatian kimia tertentu yang terdapat dalam sesetengah makanan. Purin akan dipecahkan kepada asid urik di dalam badan manusia. Diet yang kaya dengan purin dari sumber-sumber tertentu boleh meningkatkan tahap asid urik dalam badan, yang kadang-kadang membawa kepada gout. Daging dan makanan laut boleh meningkatkan risiko gout. Produk tenusu boleh mengurangkan risiko anda.

Shaklee membantu mengurangkan kesakitan akibat gout dan membantu menyingkirkan asid urik. Supplemen yang kami cadangkan adalah :


Omega Guard : membantu kurangkan keradangan, inflamasi akibat gout. Membantu kurangkan kolestrol.

Performance Drink : Menambah bendalir dalam badan dan membantu melancarkan proses penyingkiran asid urik

Alfalfa : Membuang toksin termasuk asid urik yang menjadi punca gout

Advanced Joint Health : Membantu mengurangkan kesakitan dan melancarkan pergerakan sendi yang selalu diserang gout.


Jika berminat untuk mencari altenatif penyakit gout dengan pemakanan semulajadi Shaklee, hubungi saya di 013 488 2382. Penghantaran disediakan di seluruh Malaysia. Testimonial Gout baca sini ya. 



Google+ Badge

Followers

Google+ Followers

Total Pageviews

Stat Counter