Facebook Twitter Google RSS

Berkongsi ilmu untuk kebaikan bersama

Sunday, July 5, 2015

9 Tip Bantu Kurus Lebih Cepat Di Bulan Puasa

Berpuasa membantu kita untuk menahan diri dari lapar dan dahaga di siang hari. Yang bestnya, ramai yang berjaya turunkan berat dan kurus menjelang hari raya. Jadi, macam mana mereka ni berjaya puasa dan kurus sedangkan ada yang gagal dan bertambah berat? Apa rahsia mereka?


Ya, ini saya pecahkan rahsia kurus lebih cepat di bulan puasa. Tak susah, senang ja pun. 


9 Tip Kurus Cepat di Bulan Puasa

1. Kenali metabolisme kita

Ada orang yang makan banyak pun tak apa, badan cergas bertenaga dan maintain kurus. Maknanya kadar metabolisme tinggi. 

Ada yang makan biasa tapi susah nak turun atau maintain berat badan ideal. Jadi mereka yang jenis ni kadar metabolisme rendah. 

Tahu tak ada makanan tertentu yang secara semulajadi membantu meningkatkan metabolisme kita. Ini cadangan saya anggur, epal, almond, green tea, bayam dan yogult rendah lemak serta serbuk rempah ratus seperti serbuk kari dan kayu manis. Selain tu, boleh ambil supplemen seperti B Complex yang bantu meningkatkan kadar metabolisme di mana membantu proses menukarkan makanan kepada tenaga dengan lebih efisyen. 


2. Awasi gula, minyak dan lemak


Kata nak kurus.. Makanan yang tinggi gula, banyak minyak dan lemak akan buat diet kita fail. Matlamat nak cepat kurus kita confirm gagal. Baju kita tempah akan sendat. Jadi, agak-agaklah ya. Berita baik, makanan tak berminyak, kurang lemak dan kurang manis juga sedap dan mengenyangkan.

3. Lewatkan sahur


Melewatkan sahur memberi kita lebih pahala. Baikkan Allah pada hambaNya. Jadi rugi kalau tak rebut. Malah, ia bantu kita kenyang lebih lama. Jadi tak adalah kita kebulur dan berbuka puasa mengikut nafsu sangat. Pilih menu sahur yang low G.I seperti minuman protein ESP yang bantu lepaskan gula perlahan jadi kita kenyang dan bertenaga lebih lama. Perut pun tak menggelegak lapar dan ESP turut mengurangkan simptom gastrik dengan berkesan.



4. Hadkan pengambilan air manis


Air manis buat kita lebih dahaga. Bila berbuka hadap lagi air manis. Tambah lagi gula dalam darah. Saya minum juga tapi tak banyak. Walaupun berbuka dengan air manis, selepas tu saya banyak minum air kosong dan Performance Drink sahaja.


5. Saiz Hidangan


Untuk diet, ideal saiz hidangan kita adalah segenggam nasi, setapak tangan protin ayam, daging atau ikan dan separuh pinggan sayur. Ini untuk yang nak kuruskan badan ya. Untuk kanak-kanak yang sedang membesar lain.



6. Berbuka Puasa dengan Tenang


Jangan gelojoh. Kunyah lebih lama. Seeloknya 40 kali kunyahan. Ini membantu makanan lebih mudah dihadamkan. Ambil masa sekurang-kurangnya 20 minit untuk makan hingga habis menu makan malam kita. Lebih afdal kalau berbuka dengan kurma dan air sekejap, solat Maghrib dahulu dan kembali untuk menikmati menu berbuka dengan lebih tenang. 

Ada orang yang tak suka buah tamar @ kurma. Hmm..selain sunnah nabi, ia makanan yang tinggi protein dan banyak serat. Sangat sesuai untuk membantu menurunkan berat juga. Jadi, belajarlah makan buah tamar ya. Mula dengan separuh atau sebiji dahulu. Ada macam-macam jenis tamar ni. Tak suka yang ini, kita cuba jenis lain pula. Pasti ada yang menepati citarasa kita.

7.  Ambil makanan bernutrisi

Waktu bulan puasa, kita makan kurang dari biasa. Macam kita berdiet turunkan berat jugalahkan. Amat penting kita pilih makanan yang bernutrisi supaya masa berpuasa kita tetap cergas dan tak flat. Jadi, masa berbuka hingga bersahur jangan hanya makan junk food dan fast food. Junk food dan fast food bukan saja tak berkhasiat tapi kalori tinggi. Buat tambah gemuk ja. Rugi rugi..

Selain bernutrisi tinggi, cinch shake sangat sedap dan bantu kurus lebih cepat juga!


8. Minum air secukupnya.


Minum air kosong 8 gelas sehari tidak lagi mustahil kalau kita boleh follow tip ini. 



9. Senaman


Eh tak laratlah bulan puasa nak bersenam. Tak posa pun tak buat. Kakaka !!! Jangan begitu.. Nak kurus tak? Nak tak? Apa kata, kita tawaf Pasar Ramadhan 18x tanpa membeli. Apa kata jalan kaki ke masjid untuk tunaikan terawih. Terawih pula dari 8 rakaat terawih kita up ke 20 rakaat. Pahala pun dapat. 



Tak sanggup? Ingat misi nak kurus dan cantik juga sihat di hari raya nanti! Ini semua sesuaikanlah dengan hidangan yang kita dah makan waktu berbuka dan more tu. Makan banyak, exercise banyak. Makan sikit, senaman minima ja.

Sekian, 9 Tip Bantu Kurus Lebih Cepat di Bulan Puasa ni!

By,
Ida Khairani 

Friday, July 3, 2015

Rahsia membesarkan empayar Shaklee

Alhamdulillah, dah masuk separuh puasa kita pada tahun ni. Malam ni Nazhan, anak pertama saya ada majlis buka puasa di sekolah agamanya. Ni tahun kedua dia ikuti berbuka dan berterawih di sekolah.

Nazhan sekarang darjah 2. Tahun lepas, baru mula belajar puasa. Puasa di sekolah sebelah pagi. Balik sekolah makan. Hehe.. Tahun ni so far so good. Mampu berpuasa penuh. Setakat hari ni, 2 hari dia tak puasa sebab kami tak jaga untuk sahur. Jadi, kami beri kelonggaran untuk dia berbuka puasa. 

Kalau budak-budak pun boleh. Kita yang dewasa ni lagilah perlu dan mampu berpuasa penuh. Nazhan saya sediakan minuman susu dengan tambahan Mealshakes sebelah malam dan semasa sahur. Untuk kami, Performance Drink sangat membantu mengurangkan rasa dahaga. Ibu pula tambah ESP sebagai bantuan untuk mengekalkan susu ibu untuk Nuh Iman.



Semasa Nazhan berbuka dengan rakan-rakan di sekolah, kami berempat ke Kota Damansara. Berbuka puasa di Kedai Motor Kuasa Tinggi "Dua Roda" milik seorang sahabat sekolah. Ini bukan kedai makan. Hehe tapi kawan sekolah kami ni bekas peserta Master Chef, jadi memang pandai masak. Beliau lelaki ya. So beliau offer untuk sediakan tempat, menu berbeque, desserts dan macam-macam lagi.



Ya Allah memang banyak dan sedap sangat. Terbaik betul tuan kedai, Nik. Beliau juga tokan tudung Neolofar ya. Jangan taktau laki pun jual tudung. Masyuk pula tu.


Majlis berbuka puasa ni sebenarnya untuk boys soksek 95-99. Tapi dah kahwin dengan member sekolah, jadi saya pun dapat hadir sama. Berjumpalah kami dengan wifes pada suami yang bawa isteri. Tak ramai sangat yang bawa family.

Hazlina, wakil Shaklee Sg. Besi


Sedar tak sedar, isteri-isteri sahabat yang hadir tu kebanyakkan adalah customers dan downlines Shaklee saya. Hahaha !!! 

Irma, wakil Shaklee Shah Alam. COD Seksyen 15


Terima kasihlah pada kawan-kawan sekolah yang menjaja nama saya sebagai pengedar Shaklee ya. Ini adalah kuasa marketing media social ya. Hakikatnya saya tak pernah pergi promote face to face atau on the phone dengan mereka. Saya tak pernah arrange meeting untuk sembang pasal Shaklee. Berkat konsisten share pasal apa yang saya tahu dan rasa di media social, mereka notis dan ingin isteri mereka mendapat kebaikkannya juga. Malah, ramai ahli organisasi saya yang sertai ahli selepas membaca blog ini.

Hazel, wakil Shaklee Puchong

Semoga kita jumpa lagi dan terima kasih atas makanan dan ikatan persahabatan. Korang memang best ! Ingat Shaklee, ingat Ida Khairani B-)


By,
Ida Khairani Ahmad
013 488 2382
Wakil Shaklee Shah Alam & Bandar Bukit Raja

5 Sebab Mengapa Ibu Patut Meneruskan Penyusuan Walaupun Melancong

Selalunya bila nak berjalan jauh atau pergi melancong apa lagi menaiki kapal terbang, ibu bapa mula berfikir patut atau tak meneruskan penyusuan susu ibu. Bagaimana nak menyusu dalam kapal terbang? Patutkah hentikan susu ibu dan mulakan susu botol sahaja.

Biasanya kalau kurang keyakinan, pengalaman atau ilmu, kita mula fikir nak stop susu badan dan beri susu botol iaitu susu formula. Mungkin luarannya nampak susu botol lebih mudah dari menyusu badan. Macam saya dulu masa Nazhan, anak pertama saya, saya sibuk mengepam sebelum fly sebab malu lagi nak menyusu in public.

Jom Melancong dengan gembira!


Sini saya ceritakan sebab-sebab menyusu badan lebih praktikal semasa melancong atau perjalanan balik kampung berbanding susu formula

5 Sebab Mengapa Ibu Patut Meneruskan Penyusuan Walaupun Melancong


1. MUDAH & RINGKAS

Sebenarnya LEBIH SENANG menyusu bayi secara terus/direct berbanding jika menggunakan botol.
Anda tak perlu bawa beg extra untuk mengisi susu formula dan botol. Anda tak perlu asyik ulang2 buat susu sepanjang perjalanan.

Beg kelengkapan barang bayi 


2. NUTRIEN PALING TERBAIK

Dengan meneruskan penyusuan susu ibu, anak kita tetap mendapat bekalan nutrien paling mahal dan terbaik disamping mendapat perlindungan tambahan dari jangkitan penyakit yang mungkin lebih mudah terdedah semasa perjalanan.

Walaupun anak kita dah mula makan, susu ibu tetap merupakan sumber makanan yang bersih, mudah dan paling istimewa berada pada suhu dan tekstur yang sempurna dengan persekitaran dan keperluan bayi kita.

3. BANTU MENENANGKAN BAYI & IBU

Bila bayi travel, ia mungkin pengalaman pertama atau pengalaman yang jarang mereka lalui. Jadi mereka mudah takut dan cranky. Kalau dalam kapal terbang pula, tekanan boleh menyebabkan telinga bayi sakit.

Paling best, penyusuan susu ibu yang fleksibel dan on demand membantu mengurangkan tekanan di telinganya disamping pelukkan ibu yang menenangkan. Hormon prolaktin yang tercetus semasa menyusu membantu menenangkan ibu dan oksitosin pula menimbulkan perasaan cinta & komunikasi positif antara baby dan kita. Memang terbaik untuk perjalanan yang panjang dan meletihkan itu. Jika ibu menghadapi masalah kekurangan susu, cadangan untuk atasinya ada di entry sebelah.

4. BAJU NURSING FRIENDLY 

Semasa perjalanan juga ibu boleh mengenakan pakaian yang mudah untuk menyusukan bayi. Kalau susu masih banyak, jangan lupa pakai nursing pad atau breast pad. Di dalam kapal terbang, pilih tempat bersebelahan dengan pasangan kita atau bahagian yang kita rasa selesa. 

Tempat khas dalam kapal terbang untuk bayi

Baru-baru ni saya ditempatkan di bahagian tengah di mana ada baby bassinet untuk meletakkan bayi. Ruang kaki juga lebih luas untuk anak saya bermain. Namun suami & anak-anak tak dapat tempat di sebelah. Jadi 2 orang di kiri dan kanan saya volunteer nak tukar tempat dengan anak-anak saya kerana mereka juga kurang selesa di situ. Kaki Nuh Iman ja dah terjuntai ke sebelah kalau menyusu sambil baring :P. Lucky us !

Ruang kaki yang lebih luas


5. PALING BERSIH

Sebab ke-5 kita tak perlu hentikan penyusuan susu ibu jika travelling adalah kerana menyusu secara terus boleh melindungi anak dari bahaya alam sekitar. Penggunaan botol, puting dan lain perlu dibasuh dan dibilas dan mudah terdedah pada persekitan yang tidak bersih semasa penyediaan susu formula. Susu ibu terhasil dalam persekitaran yang paling bersih & selamat. Jadi bayi dilindungi secara semulajadi.

Best tak 5 sebab ni mengapa kita patut pilih untuk teruskan penyusuan susu ibu. Harap ia membantu ibu bapa membuat pilihan yang terbaik untuk bayi dan keluarga. Apapun, selamat melancong dan balik kampung dengan gembira !!!


Ida Khairani


Wednesday, July 1, 2015

Ubat mengawal rasa marah dan gelisah

Kecil-kecil cili padi. B Complex ni banyak khasiatnya. Yang paling saya suka, ia membantu saya mengawal marah dan tekanan perasaan. Gituu!!! Sebenarnya ia juga membantu kawal rasa gelisah dan gemuruh.


Biasalah.. Mak mak ni kalau boleh semua nak perfect. Akibatnya mulalah naik marah bila badan penat, rumah semak, anak2 tak habis sepahkan rumah. Semua benda kita nak settle. Macam mana nak tenang dan tetap mengawal marah ni?! Marah-marah selalu tak elok untuk aura diri & emosi anak-anak ya.

Selepas saya kenal B Complex, rasa jatuh cinta pulak. Ada satu ketika, saya mampu mengawal marah walaupun keadaan begitu, normalnya saya akan naik angin. Sejak tu, saya baru perasan, ia adalah kesan baik dari pengambilan B Complex. Alhamdulillah, semuanya dengan izin Allah.


Bagaimana cara B Complex menjadi 'ubat' mengawal marah?


Jika kita mengambil vitamin B Complex, ia akan membantu fungsi otak dengan lebih baik. Otak kita menggunakan vitamin B5, B6 dan B12 untuk membina neurotransmitter, bahan kimia yang dilepaskan oleh otak untuk menghantar maklumat antara sel. Secara tak langsung, kita boleh bertindak dengan lebih tenang dalam mengawal situasi tertentu termasuklah ketika marah dan gelisah.

Sejenis vitamin B juga iaitu Niacin menyokong kesihatan saraf. Jika kita berterusan kekurangan niacin dengan kadar yang amat tinggi, ia boleh menjejaskan memori dan menjadi penyebab kemurungan.

Kerosakan pada saraf juga boleh berlaku jika kita berterusan kekurangan vitamin B12.

Selain tu, vitamin B berfungsi dalam metabolisme makanan kepada tenaga. Jika badan mendapat tenaga yang mencukupi, selalunya kita kurang penat dan tidak marah berbanding jika badan dan otak yang kepenatan.

Oleh kerana itu, pastikan kita mengambil 'ubat' istimewa ini untuk membantu mengawal marah dan gelisah. InsyaAllah ia dapat membantu. Selain tu, amalkan juga tip di bawah ini untuk membantu mengawal emosi dan rasa marah.

6 Tip Kawal Rasa marah


1. Ambil wuduk
2. Istighfar
3. Lakukan pergerakan atau ubah posisi. Contohnya, masa nak marah kita berdiri, ubah dengan duduk. Kalau tengah duduk, ubah pada berjalan. Janji bergerak dari keadaan asal.
4. Berprasangka baik
5. Ingat ganjaran yang Allah janjikan untuk orang yang berjaya mengawal marah .
6. Amalkan vitamin B Complex !

Nampak mudah ja kan. Cuba dan konsistenlah. InsyaAllah kita boleh berubah dan menjadi seorang yang lebih tenang, terror kawal marah dan lebih cool. Marah2 ni boleh buat hypertension ya! Lagi bahaya. So bawa-bawalah praktis dari sekarang.

Ida Khairani Ahmad www.mysupervitamins.com

Kedai Baju Ibu Menyusu Di Shah Alam

Memandangkan hot supplemen Shaklee di website ni adalah set penyusuan Shaklee, saya nak share jugalah kedai baju menyusu yang hot di Shah Alam iaitu di Seksyen 7. Kalau korang rajin baca majalah parenting mcm pa&ma, mesti dah biasa dan terjebak dengan jenama seperti Adrinis dan Suri.


Butik baju Menyusu yang Best di Shah Alam


Sekarang jenama-jenama gah ini digabungkan di bawah satu butik iaitu Almari Baju By Adrinis. Ha, mau tak terjojol mata nak memilih nursing baju di sini.

Banyak jenama dalam satu butik ni


Selain dari Suri dan Adrinis, nursing cover dr Dynas, skirt dari Comel Ibu Nursing, dress dan cardigan dari MilkWithLove pun ada. Baru sikit ja ni, shawl, brooch, socks dan kelengkapan untuk ibu menyusu melawa sambil menyusu dengan santai dan tak malu lagi di public juga ada.

Inilah rupanya tokei kedai dan jenama Adrinis, Puan Sharini.

Gilakan? Memang gilalah!! Nangis tengok jubah menyusu yang cantik-cantik ituuu !!! Rasa semua nak! Selamatlah masa pi tu tengah puasa, automatik nafsu berjaya dikawal hingga hanya sehelai saja blouse cantik Adrinis yang dirembat.

Yang paling depan tu cantik tak? Yang itulah yang dirembat!


Eh, nak rayakan. Pakaian di rumah pun mestilah nursing friendly. Barulah syok berborak tanpa terselak bahagian tak sepatutnya.

Kedai Almari Baju By Adrinis ni ada di 19A, Tingkat 1, Jalan Plumbum P7/P, Seksyen 7, Shah Alam. Walaupun di tingkat 1, tapi tangga nak naik tu tak la memenatkan. Rendah ja. Hehe.. Sebab saya dah naik dengan carry Nuh Iman. Terus rasa nak puji kontraktor yang buat tangga gitu.

Fitting Room dan Cermin Besar untuk mencuba


Korang kalau pergi tu, baik plan awal2 apa nak beli. Kang semua nak beli, lari budget. Suami saya aritu, terkejut tengok saya usung 3 paper beg masuk dalam kereta. Haha!! Beli baju selai ja pun. Selamat shopping ya korang! Baju kurung nursing untuk raya pun ada ! Sweeet - sweet semuanya :X

By the way, kalau korang ke sana dan nak beli secara COD atau pos set menyusu Shaklee, roger Ida ya. Dalam radar saya juga tu. first class konsultasi akan diberikan jika membeli supplemen Shaklee dari saya.

Ida Khairani Ahmad
www.mysupervitamins.com

Thursday, June 4, 2015

Makanan yang patut dielak oleh pesakit gout

Bila kena serangan gout, mesti sakit sangatkan. Untuk keadaan tak lebih mudarat, cuba amalkan pantang larang makanan ni supaya tidaklah menangis menanggung sakit. 


Makanan Laut yang patut dielak untuk dimakan oleh pesakit gout : 

  • Ikan Bilis
  • Tuna dalam tin
  • Sardin dalam tin
  • Mackeral dalam tin
  • Kerang
  • Kepah
  • Sotong
  • Udang

Orang yang tak sakit gout pun, kena berpada juga makan seafood ni. Tak semua badan orang boleh tolerate makan seafood yang banyak dalam sesuatu masa selama beberapa hari. 

Sumber : Dr. Zubaidi

Makanan kekacang yang patut dielak oleh pesakit gout:

  • Kacang putih
  • kacang soya termasuk tau fu fa
  • kacang daal


Makanan yang  terdiri dari organ dalaman perlu dielak pesakit gout:

  • Hati
  • Jantung
  • Buah Pinggang
  • Limpa


Jenis Daging yang tak boleh dimakan pesakit gout : 

  • Daging kambing
  • Daging merah


Kenapa makanan ni perlu dielak? 

Ini kerana makanan ini mengandungi kandungan purin yang tinggi.

Apakah makanan purin tinggi?

Purin adalah sebatian kimia tertentu yang terdapat dalam sesetengah makanan. Purin akan dipecahkan kepada asid urik di dalam badan manusia. Diet yang kaya dengan purin dari sumber-sumber tertentu boleh meningkatkan tahap asid urik dalam badan, yang kadang-kadang membawa kepada gout. Daging dan makanan laut boleh meningkatkan risiko gout. Produk tenusu boleh mengurangkan risiko anda.

Shaklee membantu mengurangkan kesakitan akibat gout dan membantu menyingkirkan asid urik. Supplemen yang kami cadangkan adalah :


Omega Guard : membantu kurangkan keradangan, inflamasi akibat gout. Membantu kurangkan kolestrol.

Performance Drink : Menambah bendalir dalam badan dan membantu melancarkan proses penyingkiran asid urik

Alfalfa : Membuang toksin termasuk asid urik yang menjadi punca gout

Advanced Joint Health : Membantu mengurangkan kesakitan dan melancarkan pergerakan sendi yang selalu diserang gout.


Jika berminat untuk mencari altenatif penyakit gout dengan pemakanan semulajadi Shaklee, hubungi saya di 013 488 2382. Penghantaran disediakan di seluruh Malaysia. Testimonial Gout baca sini ya. 



Tuesday, June 2, 2015

Apa Jadi dan Kesan Selepas Guna Vitamin C dan E Shaklee

Menurut kajian sejak sekian lama, kebaikan vitamin c dan e sangat banyak. Kumpulan vitamin ni adalah tinggi anti oksida yang mampu membantu badan melawan radikal bebas. Radikal bebas ni kita tak nampak tapi asasnya ia wujud dalam pencemaran dalam dunia kita ni. Bila radikal bebas masuk ke dalam tubuh, ia merosakkan sel badan dan kita terdedah pada perubahan negatif termasuklah kulit yang gatal, berjerawat hinggalah pada barah.

Antara testimonial para pengguna Vitamin C dan Vitamin E Shaklee yang telah menggunakan supplemen kami secara konsisten boleh rujuk gambar bawah ni. Apa jadi pada mereka dan kesan Selepas Guna Vitamin C dan E Shaklee ni?



Pada bulan Jun 2015 ni, sempena raya dah nak dekat juga ni.. Eloklah kita restok vitamin kita supaya wajah lebih cantik dan berseri di pagi raya.

Kebaikan Vitamin C

Vitamin C membantu
tingkatkan Imun
Kulit Sihat & Cantik
kurangkan radang akibat Ekzema dan Resdung
sesuai untuk orang yang Senang jatuh sakit : Demam, Selsema.
membantu pesakit Denggi
membantu kawalan gula
bantu seral zat besi penting untuk yang alami anemia
 1-2 biji sehari selepas makan.. Kalau ada vitalea, boleh ambil serentak utk bantu serapan zat besi dlm vitalea.
Kebaikan Vitamin E
Vitamin E membantu
 kuatkan arteri, membantu kesihatan jantung dan peredaran darah
 tinggi anti oksida
 kurangkan bekas parut jerawat
 kurangkan jeragat
 intimasi suami isteri

Untuk mendapatkan vitamin c dan vitamin e pada harga istimewa, apa kata sertai kami dan anda layak mendapat sebotol mulvitamin vitalea secara percuma! Malah harga promosi bulan Jun sangat rendah berbanding kebaikan vitamin e dan c yang akan kita perolehi. Hubungi saya segera di 013 488 2382 untuk order!


Ketahui


dan


Juga




Nak berniaga dan jana pendapatan dengan Shaklee secara online? Semuanya di hujung jari sahaja. Anda boleh menggenggam pasif side income atau pendapatan aktif 3-4-5 angka hanya menggunakan medium blog, lebih-lebih lagi jika anda sememangnya seorang blogger tegar! Perniagaan Shaklee juga boleh dijalankan secara direct atau offline jika itu menjadi kepakaran anda.

Jangan ragu-ragu untuk bertanya kerana saya sedia membantu anda. Untuk order, boleh isi form online dengan boleh klik gambar di bawah atau hubungi saya.



Friday, May 29, 2015

9 Makanan Perlu Dielak Jika Mahu Kurus Dan Sihat

Syarat wajib untuk berjaya dalam misi kurus secara sihat adalah jangan makan makanan yang membazirkan kalori kita. Setiap makanan ada nilai kalori. 9 makanan di bawah ini, bukan saja berkalori tinggi, malah tak sihat dan membantu menambah gemuk dan susah nak disingkirkan kalau dah bertukar menjadi lemak. Lebih malang, banyak penyakit yang ikut serta. 



Jom ambil tahu, 9 Makanan Perlu Dielak Jika Mahu Kurus dan Sihat

1. Minuman Bergas

Sebabnya minuman bergas ni gula tinggi. Gula tinggi bermaksud tinggilkah kalorinya. Malah mengandungi kafein dan hampir langsung tak berkhasiat. Jadi tak membantu pun untuk kita kekal sihat dan kurus !


2. Minuman Kedai Kopi


Sedapnya aroma coffee bila lalu di Coffee Bean atau San Francisco Coffee kan. Bawa-bawalah menahan nafsu tu atau jangan lalu pun sebelah kedai kalau ia mampu membuatkan kita melangkah masuk & order minuman lazat mereka. Ini kerana, minuman coffee di kedai begini selalunya dibancuh dengan gula, & krimer yang banyak. Malah siap ditambah whipping cream dan ditabur serbuk coklat atau vanila lagi. Cuba check berapa kalori yang bakal masuk ke dalam perut kita? Anggaran 390 kalori dalam 1 cup. Vass sungguh !



3. Produk Kaya Tepung / Enriched Flour

Kalau ada pilihan, elaklah dari mempilih roti putih dari tepung yang diperkaya. Sebabnya kemungkinan besar tepung ini telah menjalani proses pemutihan(bleaching) dimana telah kehilangan banyak khasiat asal. Sebab tu, pengilang terpaksa cover balik dengan vitamin lain sebab itu diberi term 'diperkaya'. Kita boleh pilih roti gandum penuh (whole grain bread)

4. Kek

Kek memang sangat sukar dielak terutama bila kita nak meraikan sesuatu. Namun, untuk diet harian yang aim nak kurus dengan sihat ia memang bukanlah idea yang bijak. Kebanyakkan kek mengandungi kek yang diperkaya, gula dan lemak tepu tinggi. Walaupun ditulis, tanpa lemak tepu, periksa juga label kandungan nutrisi.



5. Makanan dan Minuman Pek Segera


Selalunya makanan segera memang sangat menyelerakan, sekalipun ia hanya mee segera. Magic betul! Malangnya, kebanyakkan makanan dan minuman segera ni tinggi garam, bahan perasa, gula. Kalau minuman 3 in 1 tu, rasanya memanglah sedap tapi krimer pasti banyak. Makin bam-bam la kita kalau selalu terpaksa hadap makanan segera dek kerana kesibukan harian. Hmm..haritu, saya ada jumpa pek salad kurang RM5. Saiznya sesuai dibuat lunch pek. Yang bestnya ia sayurnya organik. Mungkin ini solusi mudah untuk yang sangat sibuk. Nak protin? Boleh prepare ketulan ayam bakar dari rumah dan minuman berprotin rendah lemak seperti cinch shake mix yang bantu cepat kurus secara sihat.

Mee Segera juga mengandungi bahan yang digunakan dalam produk bukan makanan


6. Makanan dalam tin


Ini memang tak sihat. Kalau sudah biasa dengan makanan dalam tin, bawa-bawalah berubah. Banyak lagi pilihan yang lebih sihat. Selalunya makanan dalam tin ni, ada bahan perasa, penambah perisa dan garam yang tinggi. Mungkin juga beserta bahan pengawet. Jadi rujuklah label kalau terpaksa sangat. Tak elok tau, apa lagi kita plan nak kurus dan sihat kan.


7. Makanan Bergoreng



Makanan bergoreng ada kalori tersembunyi. Lebih malang, pengusaha kedai sering guna minyak berulang-ulang kali dan ini menurunkan lagi kalorinya. Apa kata, kita hadkan makanan bergoreng dan paling baik goreng sendiri. Bukan sahaja kita boleh guna boleh pilih minyak yang sesuai seperti minyak zaitun atau bunga matahari, minyak yang baru dan kurangkan penggunaan minyak sebanyak mungkin. Kala ini, air fryer adalah pilihan saya untuk makanan bergoreng yang tetap rangup tetapi dimasak tanpa minyak. Walaupun agak mahal tapi berbaloi untuk kesihatan kita yang tidak ternilai.

8.  Makanan Segera



KFC, Burger King dan sebagainya memang sangat mudah, senang dan sedap! Yang tak bestnya, ia sudah lebih terdahulu disediakan dan dimasak dengan minyak yang banyak dan kandungan nutrisi kita tak dapat pastikan. Jadi, hadkan pengambilan makanan segera pada 1 atau 2 kali sebulan sahaja demi menjaga kesihatan dan kekal kurus.

9. Snek Buah


Buah memang menyihatkan badan. Namun snek buah telah ditambah garam dan gula yang menambah nilai kalorinya. Apa kata, kita pilih buah dan tidam diproses. Pasti ia menyumbang pada kesihatan dan misi kurus kita! Buah membantu penghadaman dan tinggi serat membuat kita lebih kenyang dan membantu pelawasan dan menjadi pilihan kundapan yang terbaik di kala mulut nak mengunyah.



Ida Khairani Ahmad www.mysupervitamins.com

Tuesday, May 26, 2015

Apa maksud penyakit aneurysm dan tanda-tanda anuerisme

Aneurysm adalah benjolan pada saluran darah berpunca di kawasan dinding arteri yang lemah.

Apabila darah mengalir melaluinya, tekanan menyebabkan benjolan seperti belon di luar saluran darah terjadi. Keadaan ni boleh jadi di mana-mana sahaja tapi 2 kawasan yang biasanya terjadi adalah di arteri yang mengalirkan darah ke otak dan dari jantung.




Selalunya, pesakit tak sedar tentang gejala aneurysm ni. Sekali sekala datang dan pergi. Dalam kes tertentu, bila aneurisme otak pecah, darah dilepaskan ke otak dan boleh menyebab strok, pendarahan yang teruk juga kematian.

Orang yang berisiko ada aneurisme 

  • Pesakit yang ada sejarah keluarga mengalami anuerisme.
  • Wanita lebih cenderung untuk dapat aneurysm.
  • Perokok
  • Tekanan darah tinggi
  • Kalau dah pernah kesan ada dinding arteri yang lemah sejak lahir

Tanda dan gejala aneurysm

Anyerisme otak hanya boleh dikesan dengan ujian imbasan. Selalunya pesakit yang dapat kesan sebenarnya mendapatkan rawatan untuk tujuan lain tapi tak sengaja detect sekali anuerysm.

Bila anuerisma dah pecah, pesakit akan alami sakit kepala yang teruk, mata kabur, perubahan pada pertuturan, sakit leher.. Ini bergantung pada kawasan otak yang terlibat. Tanda-tanda di datang dengan tiba-tiba.



Jadi, jika alami simptom aneurysm ini, jangan tunggu lagi. Terus ke hospital dan buat pemeriksaan lanjut :

  • sakit kepala yang teruk yang tak pernah kita rasa sebelum ni, 
  • sakit leher,
  • loya, 
  • muntah, 
  • sensitif pada cahaya, 
  • pengsan, 
  • tak sedar diri atau 
  • sawan 

Pelatih Jururawat Meninggal Dunia

Dalam kes pelajar jururawat KSKB, beliau hanya mampu bertahan selama beberapa hari selepas pengsan dan dirawat di ICU. Kronologi kisah arwah pelatih nurse tersebut ada saya ceritakan di sini.

Pelajar University of Texas Brain Aneurysm

Selepas itu, dunia digemparkan pula dengan berita seorang pelajar wanita yang baru saja konvo, mengadu sakit kepala dan tidur dan terus tak sedarkan diri.



Berita penuh di bawah di ambil dari dailymail

A 22-year-old college student who started complaining of a headache just minutes after graduating has passed away from a suspected brain aneurysm.

Aminah Jennifa Ahmed failed to wake up from a nap following her graduation from the University of Texas at Arlington last Friday and passed away in hospital on Wednesday, CW33 reported. 

Her family, who had proudly watched her walk the stage to collect her diplomas for degrees in 
biology and business, have said they are devastated.

'Broken, heartbroken,' her father, Shamsul Ahmed, told WFAA. 'Nothing comes close to her.' 





Loss: Aminah Ahmed had started complaining of a headache just before posing for these photos with her father, right, following her graduation. She apparently suffered an aneurysm and has now passed away

Before last Friday, she had shown no signs that anything was wrong, he said, but after walking the stage, she started complaining of a headache. 

After posing for pictures in her cap and gown, she vomited on campus and then again on the ride home. But she told her father that she just felt stressed from school.

When they got home, Aminah said that she wanted a short nap on the couch but when her father checked on her, she was struggling to breathe, he said.

Aminah was rushed to hospital and taken to the ICU and put on life support, but she passed away on Wednesday. A service was held for her on Thursday.


'The family is in immense pain having seeing their daughter graduate literally hours before she was declared completely brain dead,' Omar Suleiman, the director of the Islamic Learning Foundation and an Imam in Texas, wrote on his Facebook page as he announced her passing.

'Please keep her and them in your sincerest' thoughts, he added.

Doctors told CW33 that they believe the young woman suffered a brain aneurysm. 

An aneurysm is a weakness in a blood vessel in the brain that balloons and fills up with blood; if one ruptures it can flood the brain with blood and cause a stroke.


Al-Fatihah. Pengajaran yang kita boleh ambil dari kisah pelajar dan penyakit misteri aneurysm ini adalah ajal maut di tangan Allah. Boleh juga amalkan B Complex untuk membantu mengawal tekanan dan Omega Guard untuk kesihatan otak. Selain menjaga kesihatan dan ambil berat tentang perubahan diri, kita juga harus pada setiap ketika dan setiap saat membuat kebaikan dan patuh dengan perintah Allah. Kita tidak tahu sama ada ajal kita di usia emas, sempat bertaubat atau tidak kerana bila-bila masa sahaja Allah boleh tarik nyawa kita. Cukupkah amalan kita?



Sunday, May 24, 2015

Punca Pelatih Nurse Meninggal Dunia Bukan Sebab Shaklee Tetapi

Beberapa minggu lepas, seorang pelatih jururawat telah pengsan secara tiba-tiba dan beberapa hari kemudian beliau meninggal dunia. Rentetan dari itu, banyak spekulasi yang tersebar berkenaan punca kematian arwah. Rumors yang tersebar mengatakan beliau meninggal dunia sebab supplemen. Entry ini akan menceritakan kronologi dan punca sebenar arwah meninggal dunia secara tiba-tiba namun sememangnya bukan kerana supplemen.



Banyak orang yang tampil menidakkan perkara itu. Banyak orang juga marah pada yang menyebarkan fitnah juga yang pakat share perkara yang tidak pasti kebenaran itu. Pihak Shaklee juga selepas investigate telah mengeluarkan kenyataan seperti di bawah.

Punca Utama Shaklee Tiba-tiba Dipersalahkan adalah disebabkan status ini.


Mesti ramai yang ada terbaca status viral ini berkenaan pelajar jururawat yang pengsan dan dimasukkan ke ICU Hospital Ipoh. Paling sedih sebaik sahaja beliau pengsan, 'kawannya' telah menyebarkan punca beliau pengsan disebabkan pengambilan supplemen Alfalfa Shaklee. Ramai pula tu yang menokok tambah lagi. Kesian kesian..

Maka, status itu pun viral. Baling batu, sembunyi tangan. Lepas ramai yang print screen dan paste merata, akaun fb 'kawan' tu tidak lagi aktif. Namun, print screen dah viral dan bersepah merata-rata. Benarkah cerita ini?

Di bawah ini pula adalah conversation antara lecturer arwah dengan seseorang yang sahabat saya kenali selepas beliau meninggal dunia.

Lecturer juga menidakkan puncanya adalah supplemen

Salur darah pecah dan tiada kerosakan buah pinggang




Ini pula kenyataan Shaklee apabila Alfalfa Shaklee dikatakan punca arwah pelatih jururawat ini jatuh sakit dan meninggal dunia


Selepas arwah pelatih ini meninggal dunia, sepupu arwah iaitu saudara Nazri Omar juga memuat naik status FB tentang punca kematian arwah.


Saudara Nazri merayu supaya menghentikan spekulasi tentang punca kematian arwah yang tidak benar sama sekali.

Beliau menidakkan puncanya kerana suppleman dan mengaku ada pendarahan dalam otak .




Banyak-banyakanlah sedekah Al Fatihah untuk arwah. Mana yang baik jadikan teladan. Yang jauh jadikan sempadan. Pada yang dah mengumpat arwah, bertaubatlah. Orang Malaysia ni part keyboard worrior dan menambah perasa pada perkara yang tak arif memang pakar.


Punca kematian arwah dikatakan sebab aneurysm


Aneurysm ni sangat jarang berlaku dan kebanyakkan kes pesakit tak sedar mereka ada anuerysm. Ni saya kupas lagi pasal penyakit ni di entry 'Apa maksud penyakit Anuesym dan tanda-tanda Anuerisme'. Selepas beberapa hari kematian arwah, seorang lagi student (bukan orang Malaysia) Aminah Ahmed turut meninggal dunia disebabkan aneurysm sebaik saja majlis konvokesyennya di University of Texas. Sedihkan. Kes di Texas ni tak ada la pula diorang serkap jarang sebab makan supplemen ka apa.

Apapun, InsyaAllah, produk Shaklee tetap berkesan dan masih selamat. Malah kami meminta pihak ketiga untuk mengesahkannya semasa proses penyelidikan dan pengeluaran sesuatu supplemen. Jenama Shaklee ni dah bertahan selama lebih 50 tahun. Agak2 kalau tak berkesan, bolehkah bertahan selama tu? Jadi teruskan amalan supplemen Shaklee tanpa ragu-ragu ya.

By : Ida Khairani

Google+ Badge

Followers

Google+ Followers

Total Pageviews

Stat Counter