Friday, April 17, 2015

Makanan untuk otak sihat dan cerdas

Otak sangat penting bukan saja untuk jadi pandai tapi untuk arahan keseluruhan fungsi badan. Kalau sikit saja bahagian otak terjejas, mungkin kita boleh hilang fokus atau hilang upaya untuk bergerak. Sebab tu, makanan untuk otak perlu kita beri sejak awal.

Percaya atau tidak sebenarnya makanan mampu menjadikan otak kita berfungsi dengan lebih baik? Walaupun terdapat faktor-faktor lain yang boleh menyumbang kepada keupayaan otak seseorang, namun faktor pemakanan tidak dapat dinafikan impaknya.



Nikmat kepelbagaian sumber makanan yang dianugerahkan Allah memerlukan kebijaksanaan seseorang individu untuk memilih makanan agar tidak mencampakkan dirinya dalam kebinasaan. Ini kerana terdapat makanan yang boleh meningkatkan fungsi otak dan ada juga makanan yang boleh menjejaskan fungsi otak. Pemilihan makanan yang meningkatkan keupayaan otak juga sejajar dengan prinsip maqasid syariah yang mengutamakan pemeliharaan akal.

Sepanjang hidup, otak manusia sentiasa berfungsi untuk menerima rangsangan dan maklumat, mengolah, mengembangkan fikiran dan emosi serta menyimpan memori. Zat pemakanan amat diperlukan untuk menjaga otak agar dapat berfungsi secara optimum. Pakar pemakanan mengakui bahawa terdapat zat tertentu atau sebatian kimia dalam sesuatu makanan amat penting untuk fungsi otak manusia dan mengelakkan berlakunya kerosakan serta ketidakupayaan kognitif seseorang.

Otak mengalami perkembangan mengikut fasa pertumbuhan manusia. Ia memerlukan zat pemakanan yang betul dan seimbang bagi memenuhi keperluan tenaga di otak yang lebih tinggi. Semasa dalam kandungan ibu, pembinaan otak manusia merupakan satu fasa yang kritikal kerana pada masa tersebut berlaku proses pembentukan neuron otak dan juga salur mealin. Oleh itu, pada tahap perkembangan yang kritikal inilah akan menentukan kehebatan otak manusia yang dapat dibentuk melalui pengkayaan sumber makanan.

Satu perkara yang boleh difikirkan ialah kenapakah ilmuwan Islam terdahulu memiliki otak genius dan mampu menguasai pelbagai bidang? Banyak faktor yang menyumbang tetapi unsur pemakanan tidak boleh diabaikan. Corak pemakanan yang menepati pemakanan sunnah harus diambil kira. Berbeza dengan budaya pemakanan masyarakat kita pada masa sekarang. Kadangkala sensitiviti pemilihan makanan terbaik tidak wujud dalam diri masyarakat kita sepertimana hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: "Akan datang kepada manusia suatu zaman (ketika itu) seorang tidak lagi peduli dengan apa yang dia dapatkan, apakah dari yang halal atau haram?- HR Bukhari.

Kajian oleh saintis Mind Research Network membuktikan bahawa bahan kimia di dalam otak iaitu N-acetylaspartate (NAA) lebih tinggi arasnya dalam individu yang mempunyai kepintaran yang tinggi berbanding mereka yang mempunyai kepintaran yang sederhana. Maka, penjagaan atau pemeliharaan bahan kimia atau neurotransmiter otak adalah penting untuk mengoptimumkan keupayaan dan kecerdikan seseorang. Sudah pastilah melalui diet dan pemakanan yang baik dapat mengekalkan dan memelihara bahan kimia tersebut pada aras yang optimum.

Dalam perkembangan mutakhir, pengambilan minyak ikan yang dikatakan kaya dengan asid lemak n-3 berantai panjang adalah amat penting semasa kehamilan untuk manfaat kepada bayi yang dikandung. Namun, sejauh mana dakwaan ini benar? Adakah benar minyak ikan tersebut mampu membuatkan seseorang bayi akan menjadi lebih bijak dan otaknya berkembang dengan sempurna?

Banyak kajian membuktikan pengambilan ikan secara sederhana semasa kehamilan dan semasa postnatal mempunyai kaitan dengan perkembangan kognititif bayi khususnya kemahiran bahasa dan komunikasi. Pengambilan ikan dan makanan laut yang sedikit berhubungkait dengan peningkatan risiko kanak-kanak yang memiliki kurang kemahiran verbal, tabiat yang kurang baik, rendah kemahiran komunikasi motor dan pembangunan sosial.

Sumber Omega-3 (EPA dan DHA) yang paling utama ialah ikan. Omega-3 akan mengawalatur perembesan dan keupayaan neurotransmitter di otak. Sebab itulah, ia amat penting dalam meningkatkan keupayaan otak untuk bekerja. Manakala omega-6 pula penting dalam menguatkan ingatan. Sumber yang mungkin dapat diperolehi ialah minyak jagung, minyak matahari, bijan dan labu. Keseimbangan asid lemak politaktepu dalam badan boleh menjadi aras pengukur kecerdikan seseorang. Manakala ketidakseimbangan asid lemak politaktepu akan menyumbang kepada masalah kesukaran dalam pembelajaran, masalah sikap termasuklah gangguan disleksia, ADHD dan autism.


Selaras dengan perkembangan teknologi, lambakan minyak ikan yang berbentuk pil dan kapsul di pasaran menjadi alternatif kepada pengguna. Begitu juga telur yang diperkaya dengan omega 3 dan omega 6 serta banyak lagi produk lain yang telah diperkayakan dengan nutrien tersebut. Persoalannya, jika makanan tersebut diperkayakan, adakah ia benar-benar selamat dan menepati jumlah keperluan individu untuk tujuan meningkatkan keupayaan otak? Oleh sebab itu, makanan semulajadi contohnya ikan tidak mampu ditandingi oleh mana-mana produk ciptaan manusia. Ini kerana ia mengandungi pelbagai zat lain dan bukan hanya tertumpu kepada zat-zat tertentu sahaja.

Otak menggunakan lebih banyak glukosa berbanding organ lain. Untuk memaksimumkan keupayaan otak, ia memerlukan bekalan glukosa yang cukup. Karbohidrat kompleks merupakan makanan yang terbaik untuk otak. Secara dasarnya, semakin banyak kita mengambil makanan berkarbohidrat, dan biasa mengambilnya maka ia akan memelihara kesihatan tubuh badan dan otak kita dapat bekerja dengan baik. Rangkaian makanan yang bersumberkan zat-zat protein, zink, selenium dan zat besi juga mampu meningkatkan perkembangan kognitif, daya tumpuan dan keupayaan IQ seseorang.

Perkara yang penting untuk mengekalkan otak yang sihat adalah makan makanan seperti biasa di sepanjang hari. Ini untuk memastikan otak kita menerima tenaga yang berterusan bagi mengekalkan kecergasannya. Walaubagaimanapun, otak manusia hanya boleh menyimpan sejumlah kecil glukosa sahaja pada satu-satu masa. Oleh itu, makan makanan secara tetap dan menurut kebiasaan akan membantu mengekalkan bekalan tenaga yang tetap kepada otak.

Oleh sebab itu, mengamalkan pemakanan yang seimbang adalah penting bagi memelihara dan menjaga kesihatan jasmani dan otak. Menukarkan pemakanan yang tidak sihat kepada pemakanan seimbang dan sihat bukan setakat boleh memperbaiki sikap dan keupayaan otak seseorang tetapi juga boleh mengelakkan daripada penyakit kronik seperti obesiti, diabetes dan penyakit jantung.

Perlu diingatkan bahawa memenuhi keperluan nutrien yang baik bermula sejak bayi lagi adalah penting untuk kecerdikan yang optimum, perkembangan akhlak dan peribadi yang baik. Pemilihan makanan halal dan baik perlu dititikberatkan sepertimana yang dianjurkan dalam Islam. Ini kerana pembentukan otak yang bijak juga bermula daripada pendidikan dan amalan pemakanan yang halal dan sihat. Sumber


Rahsia Turun 20kg Selepas Bersalin Tanpa Effect Susu Badan

Ramai wanita yang risau bila badan semakin berisi dan berat semakin susah nak turun tambah - tambah sebaik saja melahirkan anak. Dilema betul bila memikirkan nak diet tapi susu akan terjejeas. Jadi macam mana? Kami ada penyelesaiannya!



4 Tip Penting untuk ibu mempercepatkan proses menurunkan berat adalah:


  • Menyusu bayi secara eksklsuif kerana penghasilkan susu memerlukan badan membakar kalori. Malah pengecutan rahim berlaku lebih pantas jika ibu menyusu. Kesan positifnya, lebih mudah turun berat dan dapat bentuk badan seperti sebelum mengandung lebih cepat!

Plain and simple, breastfeeding burns calories! “Our bodies burn almost 20 calories to make just an ounce of breast milk. If your baby eats 19-30 ounces a day, that's anywhere between 380-600 calories burned,” says Joy Kosak, co-founder of Simple Wishes.

  • Minum banyak air kosong. Air kosong 0 kalori. Air yang cukup membantu proses pembuangan bahan kumuh dan lebihan lemak.
  • Jaga kalori intake harian. Pastikan jangan over sangat makan. Makan kerap dalam kuantiti yang sedikit sangat membantu. Saya faham ibu menyusu mudah lapar.
  • Nutrisi yang memberi tenaga dan rasa kenyang lebih lama supaya badan tak rasa asyik nak makan ja dan kita tetap sihat dan mantap dengan aktiviti harian.

4 Supplemen Penting Untuk Bantu Ibu Menurunkan Berat Selepas Bersalin

  1. ESP -  protein asli bertindak sebagai pemberi tenaga, milk booster dan rasa lebih kenyang.
  2. Alfalfa - mudah lawas dan melancarkan pengangkutan bahan buangan keluar dari badan. Selain tu Alfalfa adalah milk booster yang sangat legeng untuk ibu menyusu Malaysia.
  3. Omega Guard -  membakar lemak dan menurunkan paras kolestrol dan tekanan darah. Paling best, ia bantu otak bayi dan ibu lebih cerdas! 
  4. Lecitin - Mencairkan lemak jadi lemak-lemak yang terlekat di saluran darah, bolehlah diangkut keluar.


Sekiranya anda juga mahu mengamalkan vitamin semulajadi Shaklee untuk menurunkan berat badan yang terbukti berkesan, dapatkannya dengan saya. Sebarang pertanyaan termasuklah cadangan mengikut budget anda, boleh hubungi saya sekarang juga!

Set Slimming Shaklee



Ketahui


dan


Juga




Nak berniaga dan jana pendapatan dengan Shaklee secara online? Semuanya di hujung jari sahaja. Anda boleh menggenggam pasif side income atau pendapatan aktif 3-4-5 angka hanya menggunakan medium blog, lebih-lebih lagi jika anda sememangnya seorang blogger tegar! Perniagaan Shaklee juga boleh dijalankan secara direct atau offline jika itu menjadi kepakaran anda.

Jangan ragu-ragu untuk bertanya kerana saya sedia membantu anda. Untuk order, boleh isi form online dengan boleh klik gambar di bawah atau hubungi saya.

Wednesday, April 15, 2015

5 Langkah Lekapan Yang Betul Supaya Menyusu Tak Sakit

Ramai ibu terutama yang pertama kali mengadu sakit apabila menyusu bayi. Kadang-kadang menyusu sangat lama sampai melecet puting tapi bayi masih lagi menangis lapar. Saya pun samalah. Masa anak pertama dulu, sampai berdarah puting.  Jadi, ini saya kongsikan teknik menyusu yang betul supaya menyusu tidak lagi sakit dan trauma untuk ibu.

5 Langkah Untuk Lekapan Yang Betul Supaya Menyusu Tak Sakit

1. Pastikan bayi dan ibu selesa

Kalau ibu mengiring, alas belakang ibu dengan bantal. Letak kepala bayi atas bantal nipis jika perlu.  Kalau duduk, support belakang ibu dengan kusyen nipis jika itu lebih selesa. Prepare siap2, supaya jimat masa. Ini dapat buat ibu kurang stress dan tidak mudah penat ampu bayi. Ibu lebih happy, tenang dan mudah susu keluar. Emosi ibu mempengaruhi untuk kejayaan penyusuan tau.



2. Muka Mengadap Payudara

Mengiringkan bayi dan letak muka bayi mengadap payudara a.k.a nenen. Bayi mungkin tak perlu mengiring jika puting dan payudara ibu menghala ke bawah. Janji muka bayi mengadap direct payudara.



3. Offer puting pada bayi

Ajukan puting pada bibir bayi. Ibu boleh memegang kawasan aerola untuk mengarah puting ke mulut bayi seperti dalam gambar. Aerola adalah bahagian gelap keliling puting bayi.

Menyusu dengan cara betul supaya tak sakit


4. Tunggu mulut bayi buka seluas mungkin 

Bila baby buka mulut seluas mungkin, masukkan puting dan sebahagian areola ke dalam mulut bayi, pastikan atas lidah. Susu ibu juga boleh keluar melalui areola. Urutan lembut mulut bayi di bahagian areola juga merupakan stimulasi untuk susu keluar. Pump susu elektrik atau manual yang bagus pun meniru rupa areola dan mengurut aerola untuk menggalakkan pengeluaran susu ibu.


latching yang betul


5. Gunakan jari kelingking selepas selesai penyusuan

Jika bayi belum buka mulut seluas mungkin. Ulang lagi offer puting. Hanya masukkan payudara jika bayi nganga seluasnya. Lekapan penuh bayi tidak akan menyakitkan ibu. Jika bayi hanya sedut puting, kemungkinan besar ibu akan sakit. Susu juga tak dapat disedut hingga habis menyebabkan bayi meragam kerana tidak kenyang. Ibu juga mungkin alami bengkak susu akibat payudara yang tidak dikosongkan. Untuk keluarkan puting, masukkan jari kelingking untuk menggantikan puting ibu. Jangan tarik terus kalau bayi tengah sedut kuat, kang meraung sakit.


Cuba tau! Jangan frust bila bayi susah nak lekap atau latching ni. Practise Make Perfect! Lama-lama dah boleh jadi pakar. Jika puting melecet atau berdarah, anginkan puting. Boleh sapu cream yang selamat seperti Bepathon atau alirkan dengan susu ibu sendiri. InsyaAllah dengan 5 langkah lekapan yang betul ini, kedua-dua ibu dan bayi dapat mengalami pengalaman penyusuan dan bonding yang indah.



Friday, April 10, 2015

Kesan vitamin shaklee untuk ibu menyusu yang bekerja

Saya tak sempat nak pump susulah waktu kerja.. Saya dah makan supplemen tapi kenapa tak jadi.. Hakikatnya supplemen banyak membantu ibu yang mengamalkan konsep supply vs demand disamping mengamalkan supplemen untuk kesihatan dan kecergasan.

Saya mempunyai sahabat, pelanggan setia dan kini bergelar ahli shaklee yang sangat bersungguh-sungguh dalam penyusuan susu ibu. Saya kongsikan sharing dia semoga jadi inspirasi ibu bekerja di luar sana untuk tahan cabaran dan teruskan misi penyusuan ibu secara eksklusif ya. Kenapa? Sebab susu ibu adalah susu terbaik di dunia yang mengandunyi nutrisi yang lengkap termasuk anti bodi yang penting juga membantu merapatkan ikatan ibu dan anak.


Tip penyusuan susu ibu bagi ibu yang bekerja dan mendapat kekangan untuk mengepam



Hasil kerja keras. Jika anda nak bercakap sendiri dengan ibu cekal ini, hubungi saya ya.


InsyaAllah,  semua ibu boleh jika betul-betul mahu dan nekad demi anak tersayang!


Sekiranya anda juga mahu menambah production susu ibu seperti ini dengan mengamalkan vitamin semulajadi Shaklee yang terbukti berkesan, dapatkannya dengan saya. Sebarang pertanyaan termasuklah cadangan mengikut budget anda, boleh hubungi saya sekarang juga!

Set Penyusuan Susu Ibu Shaklee



Ketahui


dan


Juga




Nak berniaga dan jana pendapatan dengan Shaklee secara online? Semuanya di hujung jari sahaja. Anda boleh menggenggam pasif side income atau pendapatan aktif 3-4-5 angka hanya menggunakan medium blog, lebih-lebih lagi jika anda sememangnya seorang blogger tegar! Perniagaan Shaklee juga boleh dijalankan secara direct atau offline jika itu menjadi kepakaran anda.

Jangan ragu-ragu untuk bertanya kerana saya sedia membantu anda. Untuk order, boleh isi form online dengan boleh klik gambar di bawah atau hubungi saya.

Thursday, April 9, 2015

Berjaya mengandung selepas 6 tahun menanti

Assalamualaikum

Kali ni terpanggil nak berkongsi dengan semua. Mula2 malu.. tapi bila difikirkan boleh membantu org lain.. saya rasa x salah saya berkongsi berita gembira di sini





Alhamdulillah.. setelah 6 tahun berehat .. akhirnya saya disahkan hamil sekali lagi. 2 tahun sudah saya mengalami keguguran setelah kandungan berusia 7 minggu.

Kali ini..kandungan telah berusia 9 minggu. Saya cuma berdoa dan tawakkal kepada Allah supaya kali ini ada rezeki..insyaAllah.

Dah bermacam2 produk saya ambil..termasuk.jamu. bayangkan balik kampung semua org tanya soalan yg sama.." bila nak tambah lagi?.. balik kg mertua.. org tanya.. kapan lagi...tambah dedeknya.. hehehe. Tension jugak lama2..

Saya pejam mata..tinggalkan semua produk lain.. termasuk.jamu2... saya istiqomah dengan gla dan alfalfa. Tutup mata..pekak kan telinga. Saya consume gla setiap hari..alfalfa setiap hari. Ada ja masalah period sikit atau sakit..rujukan saya...adik saya sendiri Noorhafiza Mohamad Akib.

6 bulan tanpa jemu makan secara consistent, Alhamdulillah...syukur...berkat doa dan usaha tanpa jemu..

Rakan2 yg masih belum ada anak...atau sedang mencuba.. amalkan..gla. Alfalfa. Suami.makan zinc dan vit e

InsyaAllah...berdoa sentiasa. Syukur Alhamdulillah.

Doakan kali ini rezeki saya hingga 9 bulan..

InsyaAllah, mari kita sama-sama doakan Watie sihat dan dimurahkan rezeki zuriat yang sihat dan kuat.


Sekiranya anda dan pasangan juga mahukan berita gembira seperti ini dengan mengamalkan vitamin semulajadi Shaklee yang terbukti berkesan, dapatkannya dengan saya. Sebarang pertanyaan termasuklah cadangan mengikut budget anda, boleh hubungi saya sekarang juga!

Set Kesuburan Shaklee



Ketahui


dan


Juga




Nak berniaga dan jana pendapatan dengan Shaklee secara online? Semuanya di hujung jari sahaja. Anda boleh menggenggam pasif side income atau pendapatan aktif 3-4-5 angka hanya menggunakan medium blog, lebih-lebih lagi jika anda sememangnya seorang blogger tegar! Perniagaan Shaklee juga boleh dijalankan secara direct atau offline jika itu menjadi kepakaran anda.

Jangan ragu-ragu untuk bertanya kerana saya sedia membantu anda. Untuk order, boleh isi form online dengan boleh klik gambar di bawah atau hubungi saya.



Order / Pertanyaan :
Whatapps / SMS : 013 488 2382
Email : admin@mysupervitamins.com
COD : Shah Alam, Bandar Bukit Raja, Setia Alam Pos ke seluruh Malaysia

Tuesday, April 7, 2015

Cara atasi anak sembelit dengan mudah

Sembelit sering dihadapi oleh kanak-kanak. Antara puncanya adalah mereka malas untuk mengunyah dan kurang minum air. Jika memang suka minum air pun, mungkin air bergula yang menambah lagi keberangkalian nak sembelit. Anak-anak saya pun tak terkecuali..tapi itu cerita dulu. Sekarang tak lagi kerana saya ada cara atasi anak sembelit yang memang menjadi !

Sembelit ialah keadaan dimana kekerapan membuang air besar menjadi kurang atau kesukaran membuang air besar.

Anak saya yang sulung tak alami kesukaran sangat. Najisnya comel-comel dan kecil - kecil. Hehe.. Jadi pasti tak menyakitkan ketika membuang air besar hingga boleh mengakibatkan sembelit. Dia seorang yang rajin mengunyah sampai lumut baru telan. Ini antara tip penting. Kalau anak kita alami sembelit ajarlah mereka mengunyah sampai hancur baru telan. Kalau laju ja makan, kemudian dah masuk suapan demi suapan kemungkinan memang main telan ja tu.





Ibu bapa boleh ajar, tunjukkan contoh atau kunyah dahulu sebelum bagi pada anak. Boleh juga blend sikit. Anak saya yang sulung, kalau dia gagal mengunyah sampai lumat, memang dia keluarkan balik daging ayam itu.

Anak kedua pula suatu masa dahulu memang sering sembelit. Haa.. memang saya pernah guna ubat cecair yang picit ke punggung tu. Habit dia pula, memang malas mengunyah.. Laju ja makan. Walaupun dia seorang yang suka minum air tapi air manis lagi banyak dari air kosong. Air manis ni menyerap cecair dari badan buat kita lebih dahaga dan perlukan lagi air untuk proses badan seperti pencernaan makanan dan pembuangan najis. Sayur dan buah pun dia makan tapi still masih alami sembelit.

Untuk kedua-dua anak saya ni, memang saya kenalkan Mealshakes. Alhamdulillah..sejak itu, tiada lagi masalah sembelit. Saya juga tak perlu lagi mengorek-ngorek ehem ehem dalam usaha melancarkan proses pembuangan air besar anak kedua saya. Rupanya dilema saya ni turut dialami oleh ramai ibu bapa termasuk sahabat saya di dalam video ni. Mungkin korang juga seangkatan dengan kami patut menonton video ini.







Sekarang yang anak saya kecil pula dah berumur 1 tahun 4 bulan. Dia ni saya belum bagi Meal Shakes lagi.. So far, memang dia senang makan sayuran, buahan dan minum sangaatttt banyaaakk airr kosong dan susu ibu. Alhamdulillah beliau bebas sembelit sehingga hari ini dan insyaAllah sampai bila-bila.

Buah-buahan yang dapat membantu atasi masalah sembelit adalah pisang dan betik. Patutlah Mealshakes sangat membantu. Formula utamanya adalah berasaskan sayuran dan buahan. Kaya serat yang membantu atasi masalah sembelit dan juga protein. Ramai sangatlah yang ada testimonial ada sudah tidak sembelit lagi selepas minum Mealshakes. Paling suka adalah ramai yang bertambah selera makan. Menarikkan bonusnya!

Jangan pandang remeh masalah sembelit ni tau ibu bapa, kerana masalah yang kecil boleh menjadi besar hingga melibatkan pembedahan jika usus terluka atau bocor disebabkan najis yang lama tersekat.

Macam mana nak tahu anak sembelit adalah perhati tanda-tanda anak sembelit ni

  • Mereka takut nak berak
  • Takut nak ke toilet
  • Menangis ketika membuang air besar
  • Mengambil masa yang lama untuk membuang air besar
  • Ada kesan najis di seluar
  • Muka pun merah ja tahan sakit
  • Malu dan berat mulut nak cakap nak berak 
  • Berhari-hari tak membuang air besar. 

Kesan sembelit pada anak jika tidak diatasi segera
Akibat sembelit anak yang tidak diatasi !


Jadi, ibu bapa bertindak sekarang demi anak-anak kesayangan kita. Sekiranya anda mahukan Mealshakes untuk anak dengan mendapat vitamin semulajadi Shaklee yang terbukti berkesan, dapatkannya dengan saya. Sebarang pertanyaan termasuklah cadangan mengikut budget anda, boleh hubungi saya sekarang juga!




Ketahui


dan


Juga




Nak berniaga dan jana pendapatan dengan Shaklee secara online? Semuanya di hujung jari sahaja. Anda boleh menggenggam pasif side income atau pendapatan aktif 3-4-5 angka hanya menggunakan medium blog, lebih-lebih lagi jika anda sememangnya seorang blogger tegar! Perniagaan Shaklee juga boleh dijalankan secara direct atau offline jika itu menjadi kepakaran anda.

Jangan ragu-ragu untuk bertanya kerana saya sedia membantu anda. Untuk order, boleh isi form online dengan boleh klik gambar di bawah atau hubungi saya.



Order / Pertanyaan :
Whatapps / SMS : 013 488 2382
Email : admin@mysupervitamins.com
COD : Shah Alam, Bandar Bukit Raja, Setia Alam Pos ke seluruh Malaysia


Ida Khairani Ahmad
www.mysupervitamins.com

Omega Guard untuk GDM ibu mengandung

Kalau rujuk entry saya ini 5 Supplemen Wajib untuk Ibu Mengandung untuk cergas, saya tak masukkan Omega Guard. Namun jika ibu mengalami GDM iaitu gestational diabetes mellitus iaitu ringkasnya kencing manis semasa mengandung, anda disyorkan tambah Omega Guard dalam regimen kesihatan anda. Omega bagus untuk menurunkan paras gula anda ya!



Testimonial Ibu GDM Mengambil Set Ibu Mengandung Shaklee + Omega Guard 






Pengalaman ada GDM masa pregnant Saya mula kesan gdm masa 18 minggu lepas buat mgtt. Ujian minum air gula.. Yang paling ketara sekali masa tu kerap sangat hypo.. Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara.. Bila lambat makan.. Cepat hypo.. Bacaan gula 3..

Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+.. Pening juga dibuatnya.. Masa tu kebetulan Start mkn omega guard.. Tak fikir sbb gdm pun tapi utk perkembangan bayi.. Lepas beberapa minggu makan omega mmg perasan perbezaan ketara.. Satu..sangat kurang hypo... Bangun pagi tidak kelaparan.. Gula dlm 4-5 mcm tu.. Lepas makan pun gula tak naik tinggi.. Biasanya lepas makan pun range dia 5-6 gitu.. Makan secara sederhana.. Tidaklah sikit sangat..

Yang paling ketara rasa ialah.. Masa omega guard habis.. Masa tu duk bertangguh.. Malas nak beli cepat-cepat .. Tapi bila tak makan.. Omega.. Gula terus jadi hay wire semula.. Kerap hypo.. Almost setiap pagi.. Cepat lapar..Pastu jadi nak makan banyak. Gula pun mula naik.. 7-8.

Masa tu baru betul betul realize yg omega tu really helps in controlling appetite n also control the blood sugar.. So cepat-cepat beli n start mkn balik 3 biji sehari hingga lah bersalin.. Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak Fat deposition during this pregnancy..

Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size mmg good and follow as expected.. Baby lahir 3.2 kg alhamdulillah.. maknanya baby tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled. Alhamdulillah.. Sebab tu yg jadi jatuh hati sgt dengan omega guard ni.. Sampai sekarang..

Kisah hamil dengan gdm Safiya Utk manfaat org lain Utk pengetahuan , saya Ambil Full set. ( nanti org ingat mkn omega je��)

Omega bagus untuk kawal gula kesihatan jantung dan mata


Sekiranya anda mahukan set ibu hamil lengkap dengan omega guard dengan mendapat vitamin semulajadi Shaklee yang terbukti berkesan, dapatkannya dengan saya. Sebarang pertanyaan termasuklah cadangan mengikut budget anda, boleh hubungi saya sekarang juga!




Ketahui


dan


Juga




Nak berniaga dan jana pendapatan dengan Shaklee secara online? Semuanya di hujung jari sahaja. Anda boleh menggenggam pasif side income atau pendapatan aktif 3-4-5 angka hanya menggunakan medium blog, lebih-lebih lagi jika anda sememangnya seorang blogger tegar! Perniagaan Shaklee juga boleh dijalankan secara direct atau offline jika itu menjadi kepakaran anda.

Jangan ragu-ragu untuk bertanya kerana saya sedia membantu anda. Untuk order, boleh isi form online dengan boleh klik gambar di bawah atau hubungi saya.



Order / Pertanyaan :
Whatapps / SMS : 013 488 2382
Email : admin@mysupervitamins.com
COD : Shah Alam, Bandar Bukit Raja, Setia Alam Pos ke seluruh Malaysia

Monday, April 6, 2015

5 Supplemen Penting Ibu Mengandung Supaya Kekal Cergas

Terdapat sekurang-kurangnya 5 Vitamin dan Supplemen Penting untuk Ibu Mengandung Kekal Cergas dan Demi Kesihatan Bayi dalam kandungan. Keperluan 5 vitamin dan supplemen ni sangat mustahak dan ideal supaya dapat mengurangkan risiko kecacatan bayi, bayi kurang berat badan dan kelahiran pra matang juga supaya ibu sendiri kekal cergas sepanjang kehamilan yang indah.



Oleh sebab itu, sangat mustahak ibu mengandung mengambil makanan seimbang supaya nutrisi sampai pada bayi yang dikandung juga mencukupi untuk ibu sendiri kekal cergas dan sihat. Ibu yang tidak fit dan kurang nutrisi juga berisiko untuk alami anemia, tekanan darah rendah, low hb atau rendah hemoglobin, kencing kotor atau UTI dan beberapa sakit lagi.



5 Supplemen Penting yang dapat membantu ibu mengandung kekal cergas adalah :

1. Vitamin Ibu Mengandung : B Complex


Asid folik merupakan sebahagian dari vitamin B yang kritikal untuk ibu mengandung. Seawal merancang untuk hamil ibu harus mengamalkannya dan ia menjadi lebih penting bila trimester pertama kehamilan. Pengambilan asid folik membantu mengurangkan kecacatan tulang belakang bayi iaitu tiub neural. Kecacatan tiub neural iaitu spina bifida berlaku apabila saraf di dalam tulang belakang terdedah dan rosak.

Asid folik dengan dos 400mcg perlu diambil setiap hari hingga sekurang-kurangnya 12 minggu pertama kehamilan. Ada ibu yang dinasihatkan doktor untuk ambil high dos bila ada sejarah iaitu kecacatan tiub neural untuk kehamilan dahulu dan pernah mengalami kencing manis.

B Complex Shaklee yang lengkap dengan 8 jenis vitamin B termasuk asid folik dapat membantu ibu mengandung. Ia turut dilengkapi B12 yang membantu penyerapan yang optimum asid folik. Malah vitamin B yang lengkap dapat membantu menambah darah. Paling penting, fungsi vitamin B untuk metabolisme membantu ibu mengandung supaya kekal cergas.

2. Vitamin Ibu Mengandung : Vitalea

Ibu mengandung yang mengalami low hb iaitu rendah kandungan hemoglobin berisiko untuk melahirkan bayi kurang berat badan. Low Hb juga membuatkan ibu mudah pening, tidak cergas dan berisiko mendapat anemia. Ibu mengandung dinasihatkan untuk mengambil makanan tinggi zat besi.

Vitalea dengan formula zat besi telah lama digunakan oleh ibu mengandung. Dicipta dengan kajian mendalam supaya zat besi diserap dengan lebih baik untuk membentuk hemoglobin yang mengangkutkan oksigen ke seluruh badan. Ikuti pengalaman ibu mengandung ini yang sering alami hb low tetapi berjaya atasinya selepas mengamalkan Vitalea Shaklee.



3. Vitamin Ibu Mengandung : Ostematrix


Kandungan utama Ostematrix adalah kalsium. Ostematrix diperkaya dengan magnesium yang membantu penyerapan kalsium. Ibu hamil perlu ambil bagi pembentukan tulang dan pertubuhan gigi bayi terutama semasa trimester ketiga.

Ibu mengandung juga sering alami kejang otot dan susah bergiat cergas. Tahu tak kurang kalsium adalah punca utama ibu alami kejang otot. Untuk mengelakkan kejang otot, ketidak selesaan semasa tidur atau bila bangun tidur dan kerosakan gigi ibu sendiri, wajiblah ibu mengandung amalkan kalsium yang mencukupi.

Kekurangan kalsium yang serius juga mendedahkan ibu mengandung pada risiko pre-eklampsia dan yang membawa maut pada ibu dan kandungan. Dos yang dicadangkan adalah1300 mg untuk ibu mengandung berumur 14-18 tahun dan 1000mg untuk ibu mengandung 19-50 tahun. Ostematrix Shaklee mengandungi 1000 mg untuk 4 tablet harian.

4. Vitamin Ibu Mengandung : Vitamin C

Vitamin C penting untuk ibu mengandung cergas demi mengelakan penyakit. Ia membantu menguatkan sistem imun badan. Selain itu Vitamin C membantu menguatkan kandungan dengan cara menguatkan plasenta, menyembuhkan luka, mengurangkan stretch mark, menggalakkan pembinaan colagen untuk pembentukan struktur otot, rawan dan tulang janin.

Vitamin C juga membantu penyerapan zat besi secara optimum. Jadi ibu mengandung digalakkan mengambil serentak dengan Vitalea. Pengambilan Vitamin C ketika mengandung juga memberi bonus kepada ibu hamil dari segi kecantikan kulit. Vitamin C adalah vitamin larut air dan tidak disimpan di dalam badan jadi ianya diperlukan setiap hari oleh badan. Vitamin C yang dilengkapi dengan teknologi sustained release membantu membekalkan vitamin C dalam badan selama 5 jam.

5. Supplemen Ibu Mengandung : Protin ESP

Protin adalah sumber utama pembinaan sel dan anggota badan bayi dalam kandungan. Protin juga membantu ibu mengandung untuk lebih cergas. ESP adalah sumber protin dari soya yang merupakan sayuran jadi ia tiada kolestrol dan rendah lemak. Memandang ibu mengandung mudah penat, sering loya dan tidak lalu makan jadi minuman protin membantu memberi tenaga dan tampung keperluan protin yang penting.


Pengalaman ibu mengandung ini yang mengambil supplemen Shaklee membantunya lebih cergas hingga mampu berpuasa dan bonusnya kulit bayinya lebih cerah.



Bagi ibu mengandung yang masih berkira-kira untuk mengambil supplemen, anda boleh menghubungi saya untuk berunding tentang keperluan anda mengikut budget anda dan suami. Kepentingan supplemen sangat perlu dititik beratkan demi kesihatan bayi dan ibu sendiri kekal cergas. Namun, sebagai ibu mengandung anda seharusnya sedaya upaya mengambil makanan berkhasiat dan seimbang juga melakukan pemeriksaan berkala supaya tahu tahap kesihatan bayi dan ibu.




Sekiranya anda mahukan set ibu hamil cergas dengan mendapat vitamin semulajadi Shaklee yang terbukti berkesan, dapatkannya dengan saya. Sebarang pertanyaan termasuklah cadangan mengikut budget anda, boleh hubungi saya sekarang juga!




Ketahui


dan


Juga




Nak berniaga dan jana pendapatan dengan Shaklee secara online? Semuanya di hujung jari sahaja. Anda boleh menggenggam pasif side income atau pendapatan aktif 3-4-5 angka hanya menggunakan medium blog, lebih-lebih lagi jika anda sememangnya seorang blogger tegar! Perniagaan Shaklee juga boleh dijalankan secara direct atau offline jika itu menjadi kepakaran anda.

Jangan ragu-ragu untuk bertanya kerana saya sedia membantu anda. Untuk order, boleh isi form online dengan boleh klik gambar di bawah atau hubungi saya.



Order / Pertanyaan :
Whatapps / SMS : 013 488 2382
Email : admin@mysupervitamins.com
COD : Shah Alam, Bandar Bukit Raja, Setia Alam Pos ke seluruh Malaysia

Tuesday, March 31, 2015

Zink bantu ereksi lebih lama dan ejakulasi matang

Seorang suami yang mengidam kesempurnaan ketika bersama isteri dan merancang untuk mendapatkan zuriat sangat-sangat disarankan mengambil supplemen zink. Mengapa? Zink sangat berfaedah untuk kesuburan lelaki. Yang lebih menggembiran, zink membantu ereksi lebih lama dan ejakulasi yang matang dan perfecto.

Masalah kurang paras zink dalam badan seorang lelaki dikatakan menjadi punca ketidakupayaan ereksi dan pramatang ejakulasi atau terlalu awal memancutkan air mani. Ejakulasi air mani ni penting dan komponen utama untuk kepuasan ketika bersama dan wajib jika hendak mendapat anak dari zuriat sendiri.

Fungsi Zink

Zink adalah mineral utama yang digunakan dalam metabolisme sel. Ia adalah penting untuk fungsi imun, DNA dan penghasilan protein, penyembuhan luka, dan pembahagian sel. Ia juga penting dalam kehamilan, untuk kanak-kanak dan remaja jadi lelaki atau perempuan boleh amalkan zink ya.. Malangnya, banyak orang dewasa dan warga emas gagal mendapatkan cukup zink.



Zink untuk bantu kesuburan

Zink dan Testosteron

Testosteron adalah hormon yang dihasilkan oleh buah zakar dan bertangggungjawab dalam pembinaan ciri-ciri seksual lelaki. Testosteron juga penting untuk mengekalkan sebahagian besar otot, mengekalkan sel-sel darah merah yang mencukupi, pertumbuhan tulang dan menggalakkan fungsi seksual.

Satu kajian pada tahun 1996 menunjukkan hubungan yang jelas antara zink dan testosteron. Dalan ujian itu, lelaki-lelaki muda diberi makan diet yang sangat sedikit zink supaya mereka kekurangan zink. Selepas 20 minggu, tahap testosteron diukur dan terdapat penurunan yang ketara (hampir 75 peratus). Jelas? Zink kurang, testosteron pun kurang.

Kajian ini juga menguji suplemen zink pada lelaki-lelaki tua. Para penyelidik menunjukkan bahawa dengan meningkatkan pengambilan zink, tahap testosteron dalam populasi warga tua menjadi hampir dua kali ganda. Ini adalah bukti yang cukup kuat bahawa zink mempunyai kesan ke atas pengeluaran testosteron.

Jika anda mengalami masalah buah pinggang, keberangkalian menghadapi kekurangan zink sangat ketara dan ini akan beri kesan pada ereksi seorang lelaki kerana hormon testoreran juga akan menurun. Jadi, wajib ambil supplemen zink ya.




Zink dan Libido

Satu kajian 2013 menunjukkan bahawa deria bau sebenarnya mungkin penting kepada libido, terutama pada lelaki muda. Libido bermaksud keinginan untuk melakukan seks. Tahu tak, kekurangan zink boleh mengurangkan deria bau anda dan secara tak langsung libido anda juga akan terjejas. Kalau dah terjejas keinginan, bagaimana ereksi dan ejakulasi nak jadi ya dak?

Zink dan Sperma

Kadang-kadang performance dah terbaik !!!.. Namun masih juga tidak dikurniakan zuriat. Mungkinkah sperma anda rosak dan tidak sihat? Sekali lagi, amalkanlah Zink demi membantu menghasilkan sperma yang kuat dan sihat.

Bentuk sperma yang normal dan matang

Sperma yang sihat mempunyai bentuk yang sempurna ekor dan kepalanya, pantas dan dihasilkan dalam kuantiti yang banyak. Zink membantu masalah kesuburan lelaki dengan menghasilkan sperma yang banyak dan bentuk yang sepatutnya.  Zink di dalam prostat lelaki ada 10 kali ganda dari di organ lain dan zink sangat memainkan peranan beasar dalam organ seks lelaki. 



Bentuk sperma yang tidak normal


Jika anda hendakkan kehidupan seks yang lebih baik dan jika anda menghadapi masalah kematangan seks yang lambat, impoten, perkembangan yang kecil atau pincang pada testikel dan kemerosotan fungsi seksual, wajiblah amalkan supplemen zink dalam pemakanan harian.

Sekiranya anda mahukan zuriat atau memperbaiki mutu sperma dan ingin mendapat vitamin semulajadi Shaklee yang terbukti berkesan, dapatkannya dengan saya. Sebarang pertanyaan termasuklah cadangan mengikut budget anda, boleh hubungi saya sekarang juga!





Ketahui



dan


Juga






Nak berniaga dan jana pendapatan dengan Shaklee secara online? Semuanya di hujung jari sahaja. Anda boleh menggenggam pasif side income atau pendapatan aktif 3-4-5 angka hanya menggunakan medium blog, lebih-lebih lagi jika anda sememangnya seorang blogger tegar! 
Perniagaan Shaklee juga boleh dijalankan secara direct atau offline jika itu menjadi kepakaran anda.




Jangan ragu-ragu untuk bertanya kerana saya sedia membantu anda. Untuk order, boleh isi form online dengan boleh klik gambar di bawah atau hubungi saya.




Order / Pertanyaan :
Whatapps / SMS : 013 488 2382
Email : admin@mysupervitamins.com
COD : Shah Alam, Bandar Bukit Raja, Setia Alam

Pos ke seluruh Malaysia

Monday, March 30, 2015

Vitamin kawal gula untuk elak kencing manis melarat

Kalau dah disahkan kencing manis tapi gula tak turun-turun juga, banyak sakit lain boleh datang..termasuklah kena potong kaki, sakit jantung, senang penat, tekanan darah tinggi !!! Akan berangkai-rangkai. Kalau ambil ubat yang banyak pula..boleh menyebabkan buah pinggang rosak. Kena pula dialisis. Aduh..bertimpa-timpakan.. Jadi top uplah dengan supplemen semulajadi yang lebih selamat dan tidak memudaratkan diri sendiri.

Sebaiknya vitamin diambil sebelum kita disahkan sakit lagi. Namun, bila dah kena sakit kencing manis sekalipun, masih belum terlambat untuk mulakan regimen vitamin. Vitamin sangat bagus untuk elak sakit makin melarat dan bantu kawal kandungan gula dalam darah. Pentingkah? Mau tak penting!

Saya kongsikan kepentingan vitamin Shaklee untuk bantu pesakit kencing manis supaya dapat elak komplikasi akibat kencing manis yang tidak terkawal kelak!

Dalam set kawalan paras gula kami ada 7 supplemen lengkap yang saling melengkapi! Jika anda dah sakit kronik dan betul fobia, trauma, sungguh-sungguh tak mahu dibayangi dengan penyakit kronik lain, cepat-cepatlah ambil set kawalan paras gula ni. Saya ceritakan lebih detail kepentingan setiap supplemen ini.



Fungsi Zink untuk Kencing Manis

Zink sangat penting untuk membantu pembentukan insulin. Insulin pula adalah sangat penting untuk semua orang bukan saja pesakit kencing manis. Ia memainkan peranan UTAMA untuk menukarkan gula kepada glukosa dan membawanya ke sel untuk menjalankan fungsi badan. Insulin bertindak sebagai termostat. 

Jika gula banyak, insulin akan menukarkan kepada glukosa supaya kandungan gula dalam darah kembali stabil. Namun untuk pesakit kencing manis jenis 1, insulin tidak ada untuk menjalankan fungsi ini. Manakala untuk pesakit kencing manis jenis 2, insulin masih tidak mencukupi atau insulin tidak berfungsi dengan sempurna untuk menjalankan tugasnya menukarkan glukosa. Sebab itu, saya cadangkan pengambilan zink untuk kencing manis yang dapat membantu penghasilan insulin.

Fungsi Vitalea untuk Kencing Manis

Vitalea adalah multivitamin yang mengandungi 28 vitamin dan mineral penting untuk kita. Untuk pesakit kencing manis terutamanya, kandungan kromium di dalam vitalea membantu untuk toleransi gula. Dengan adanya kromium mencukupi, ia membantu fungsi insulin lebih efisyen 10 kali ganda.

Mangan juga ada fungsinya. Ia menjadi faktor enzim bekerja dalam metabolisme gula. Kandungan mangan dalam 1 tablet vitalea adalah 1mg. Biasanya pesakit kencing manis mengalami kesusutan kandungan mangan di dalam badan. Jadi, bantu badan dengan mengambil supplemen ini.

Magnesium juga membantu penghasilan insulin, seperti zink. Malangnya, didapati orang kencing manis selalu kurang magnesium. Paling penting, magnesium membantu menurunkan komplikasi akibat kencing manis. Haruslah tidak diambil ringan jika tak mahu luka lambat baik atau kaki dipotongkan. Paling best, dalam Vitalea adalah nutrisi yang penting ni.

Fungsi GLA untuk Kencing Manis


Kebiasaannya pesakit kencing manis akan alami kebas tangan akibat saraf yang menjadi kurang sensitif. Jadi, sebab itu anda perlu amalkan GLA untuk tingkatkan fungsi saraf dan masalah kebas kaki dan tangan anda. Selain tu GLA bantu penghasilan hormon insulin yang kritikal itu.

Fungsi protin rendah g.i untuk Kencing Manis

Semua orang tahu, orang kencing manis kena kawal makan tapi berapa ramai yang ikut aturan itu? Menurunkan berat antara cara menurunkan risiko kencing manis tapi perlulah dengan cara yang betul Protin tetap kena ambil diet macam mana pun terutama pesakit kencing manis. Protin la sumber nak bina semula kulit jika luka dan penting untuk pembinaan hormon.

Jadi wajib memilih protin yang berkualiti, betul2 dapat membantu pemulihan tapi dalam masa yang sama rendah gula, rendah lemak dan tidak menggemukkan. ESP atau Energizing Soy Protein ni adalah yang terbaik kerana ia protin tumbuhan dari kacang soya yang tidak membebankan buah pinggang untuk memprosesnya, rendah lemak dan FREE dari kolestrol. Baguskan?

Lagi bagus sebab ia rendah indeks glimeks, iaitu 39. Indeks glisemiks yang rendah menjadi tanda aras bahawa gula yang dibebaskan ke dalam darah dalam kadar perlahan. Sesuai sangatlah dengan pesakit kencing manis yang tak boleh gula banyak dan naik mendadak!

Fungsi Vivix untuk Kencing Manis


Vivix adalah botanikal supplemen yang tinggi anti oksida sebabnya vivix kaya resveratrol. Resveratrol ni tumbuhan polyphenol yang memang kaya anti oksida. Menurut kajian resveratrol menurunkan rintangan terhadap insulin.

Testimonial seorang pengidap kencing manis menyatakan bacaan darah yang bertahun-tahun sukar nak turun walaupun dengan pengambilan ubat kencing manis, berjaya turun ke paras normal selepas amalkan sebotol vivix. Malah ada yang hampir nak dipotong kaki tapi tak jadi sebab masih boleh diselamatkan selepas amalkan sebotol vivix.

Fungsi Alfalfa untuk Kencing Manis

Alfalfa membantu membuang toksin dan menurunkan paras gula. Kromonium dalam alfalfa shaklee membantu fungsi insulin untuk jadi 10 kali lebih efektif. Hebatkan.! dan Alfalfa ni raja tumbuhan yang banyak sangat mineral lain yang penting dan membantu detoks. Ha..tak pasal-pasal boleh kurus dan turunkan berat sekaligus!

Fungsi Vitamin C untuk Kencing Manis


Vitamin C diperkaya dengan bioflavonoids yang eksklusif. Quercetin, salah satu elemen dalam bioflavoniods berfungsi menyekat enzim yang membawa kepada pengumpulan ofsorbitol, yang telah dikaitkan dengan saraf, mata, dan kerosakan buah pinggang dalam diabetes.

Pesakit kencing manis sering menghadapi kekurangan vitamin c yang boleh dilihat apabila luka lambat sembuh. Salah satu punca sebab kenapa vitamin c gagal sampai pada sel yang memerlukannya adalah kerana insulin tidak berfungsi, masalah yang sering dihadapi oleh pesakit kencing manis. Jadi top up lah keperlulan vitamin c yang kritikal ni.


TOLONGLAH jangan ambil mudah kalau sudah disahkan ada kencing manis atau mempunya family history kencing manis. Amalkan supplemen semulajadi Shaklee yang terbukti membantu sekarang juga! Jaga makan dan turunkan risiko komplikasi akibat kencing manis secepat mungkin supaya anda tak menyesal bila doktor kata kaki anda perlu dipotong !


Ida Khairani Ahmad
www.mysupervitamins.com

Monday, March 23, 2015

6 makanan penting untuk pesakit kencing manis

Memandangkan pesakit kencing manis kena hati-hati dalam pemakanan supaya kandungan gula tidak terlampau tinggi hingga boleh mengakibatkan komplikasi dan kesan buruk untuk jangka masa panjang, sini saya senaraikan 6 makanan terbaik untuk pesakit kencing manis. 6 makanan power ini bukan saja penting, berkhasiat secara semulajadi malah membantu pesakit kencing manis mengawal kandungan gula. Itu yang kita cari !



Seriously, tindakan mengawal paras glukosa dalam darah di samping diet dan senaman boleh mengurangkan risiko komplikasi kencing manis. Sebaik-baiknya, kandungan karbohidrat dalam pemakanan perlu diawasi. Jangan over walaupun sedap dan susah nak stop! 

Kurangkan kalori dalam memilih makanan yang mengandungi karbohidrat seperti nasi dan roti putih. Gantikan dengan roti gandum penuh, roti serat tinggi(wholemeal) dan beras tanpa kanji. Jika buntu, ikut petua makan yang saya nak beri atau jumpalah pakar pemakanan untuk mendapatkan bantu susun diet harian. Berikut adalah contoh makanan yang sesuai dimakan oleh pesakit diabetes atau kencing manis. Ini 6 super foods for diabetes iaitu 6 makanan yang selamat dan terbaik untuk pesakit kencing manis!  


Susu
Susu dengan kandungan yang mempunyai kombinasi vitamin D dan kalsium sangat bagus untuk penderita diabetes. Kajian yang dilakukan ke atas wanita yang mengambil lebih daripada 1000 mg kalsium lengkap dengan vitamin D setiap hari kurang berisiko menghidap diabetes sebanyak 3% berbanding wanita yang tidak minum susu langsung. Jadi, amalkan minum susu. Jika tak suka, jangan tinggal supplemen kalsium yang bagus seperti Ostematrix yang lengkap dengan vitamin D dan magnesium yang sangat membantu untuk pesakit kencing manis.


Salmon 
Salmon kaya dengan asid lemak omega-3. Jenis lemak sihat ini berfungsi mengurangkan risiko penyakit jantung, menurunkan berat badan, mengurangkan peradangan, serta memperbaiki perkembangan insulin yang penting untuk pengidap kencing manis. Selain itu, ikan ini juga mengandungi vitamin D. Omega Guard yang kaya dengan asid lemak omega 3 iaitu DHA dan EPA adalah pilihan bijak pesakit diabetes di samping salmon yang lazat ini.


Sereal atau Oatmeal
Sereal atau oatmeal merupakan sarapan sihat dan enak yang sangat digalakkan pengambilannya. Selain mengandungi serta tinggi dan rendah gula, ia juga merupakan sumber  tenaga. Jadi, lengkapkan sarapan anda dengan sereal atau oatmeal. Amalkan setiap hari sebagai sarapan berkhasiat. Kalau tidak pun, selang selilah oat dan roti gandum penuh selain mee goreng dan nasi lemak yang sinonim dengan rakyat Malaysia.

sereal oat makanan yang bantu pesakit kencing manis



Blueberry
Pterostilbene yang terdapat di dalam blueberry menunjukkan kesan protein reseptor yang distimulasikan dalam sel, berperanan menurunkan kolesterol dan lemak.

Brokoli 
Kajian mendapati brokoli memiliki zat penting yang mampu memperbaiki dan mengembalikan fungsi pembuluh darah yang rosak akibat kencing manis atau diabetes. Peneliti dari Universiti Warwick meyakini, zat sulforaphane yang terkandung di dalamnya membantu memulihkan pembuluh darah. Supplemen Shaklee yang membantu menjaga saluran darah adalah Vitamin E.


Bawang Putih
Bawang putih mengandungi galian tertentu yang terbukti bernilai dalam metabolisme karbohidrat. Bawang putih kaya dengan kalium, iaitu 529 mg bagi setiap 100 gm. Seseorang yang mendapat penyakit kencing manis mempunyai asid berlebihan (asidosis) dan ia bertindak mengambil kalium dari tubuh sehingga boleh berlaku
keadaan tidak sedarkan diri atau koma. Selain kalium, bawang putih juga kaya dengan zink, mangan dan sulfur dan ke semua galian ini berupaya merawat kencing manis. Garlic Complex adalah altenatif orang yang susah benar nak telan bawang putih seperti saya. 

Jangan risau, banyak lagi makanan selain 6 makanan untuk pesakit kencing manis di atas. 

5 MAKANAN YANG BOLEH DIMAKAN PESAKIT DIABETES

> Semua jenis sayuran seperti sawi, kangkung, bayam, kobis, kacang buncis, kacang panjang, bendi, tomato, terung dan sebagainya kecuali semua jenis ubi.

> Semua cecair dan minuman tanpa gula seperti sup air, air kosong, teh, kopi kosong, kacang panjang, teh tanpa  gula, teh Cina, airlimau, air barli tanpa gula.


> Perasa dan perencah seperti serbuk cili, kari, kunyit, rempah ratus, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan sebagainya.


> Semua daging/ayam tanpa lemak, tauhu, kuning telur (2-3 biji seminggu), ikan, ikan bilis tanpa kepala dan perut. 


> Hadkan makanan tinggi kolesterol seperti makanan laut (udang, sotong, ketam, kerang, siput) dan organ dalaman (hati, otak, perut, limpa). 

5 TIP BERGUNA UNTUK PESAKIT DIABETES

1. Anda boleh menikmati tiga hidangan utama iaitu sarapan pagi, makan tengahari, makan malam pada selang masa yang tetap. 

2. Agihkan jumlah pengambilan makanan yang perlu disukat supaya tidak berlebihan pada satu masa tertentu. Makanan yang dihadkan adalah makanan  berkarbohidrat yang akan meningkatkan paras gula darah.

3. Tingkatkan pengambilan serat dalam diet. Ini dapat membantu mengawal paras gula darah dan mengelakkan sembelit. 

4. Sumber serat yang baik adalah bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang, kekacang dan biji-bijian. kurangkan pengunaan garam  dalam masakan dan elakkan makanan tinggi kandungan garam. 

5. Kurangkan jumlah pengambilan lemak atau minyak  terutamanya lemak tepu seperti krim, minyak kelapa, santan dan krim salad. 


Kalau anda tidak mahu kaki dipotong, makan ubat like forever dan kebas sampai sukar nak pijak lantai ! ..Ambil tahu bacaan gula anda dan sentiasa kawal pemakanan! Tolong jangan ambil mudah! Bacaan gula yang mendadak naik boleh menyebabkan banyak komplikasi yang anda tak mahu bayangkan pun. Kesiankan keluarga yang bergantung pada anda. Kongsikan info ini jika berguna!


Amalkan pemakanan sihat dan ambil supplemen untuk penjagaan kesihatan sejak awal.



Ida Khairani Ahmad

www.mysupervitamins.com
admin@mysupervitamins.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...